Лише 13% українців вірять, що вибори на Донбасі покладуть край війні

Лише 13% українців вірять, що вибори на Донбасі покладуть край війні

Опитування
Укрінформ
Лише 13% українців переконані, що вибори на непідконтрольних територіях Донбасу можуть сприяти врегулюванню збройного конфлікту.

Такі результати дослідження оприлюднила на брифінгу політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вибори на непідконтрольній Україні території називають таким заходом, який би сприяв цьому лише 13% українців, амністію ще менше - 6%", - сказала вона.

Золкіна зауважила: 43% українців переконані, що найближчим часом жодних виборів на непідкотрольних територіях Донбасу проводити неможливо.

Так, за її словами, варіант надання якогось специфічного статусу Донбасу не знаходить підтримки серед переважної частини населення. Лише 13% опитаних орієнтуються на те, що це допомогло б врегулювати конфлікт. "На самому Донбасі так само 13% вважають, що такий специфічний статус міг би допомогти врегулювати конфлікт", - додала вона.

Водночас, як підкреслила Золкіна, дослідження підтвердило, що українці - дуже миролюбива нація, оскільки навіть в умовах збройного конфлікту переважна частина населення орієнтується для врегулювання ситуації на досягнення компромісів, утім, більша частина з них вважає, що це мають бути компроміси "не з усіма і не про все". Таких наразі 47% осіб. Однак, близько 13-14% громадян орієнтуються винятково на військовий шлях вирішення конфлікту.

"Цікаво те, що питання ціни миру, тобто на які компроміси населення згодне, приблизно десь по одній третині жителів як півдня, так і сходу орієнтуються на будь-які компроміси, і це зрозуміло близькістю лінії розмежування для східних областей і тим, що південь України межує з Кримом", - констатувала вона.

При цьому аналітик наголосила, що основні рецепти українців по відновленню мирного життя на Донбасі - здійснювати міжнародний тиск на Росію, а також перспектива успішного відновлення життя і відбудови звільненої території Донеччини та Луганщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-