Запит щодо скандального судді

Запит щодо скандального судді "заблукав" у Ліхтенштейні – ГПУ

Укрінформ
Правоохоронці Князівства Ліхтенштейн досі не відповіли на запит про правову допомогу Генпрокуратури в рамках розслідування кримінальної справи стосовно судді Вищого господарського суду.

Про це повідомив начальник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, інформує прес-служба відомства.

"У вересні 2015 року до компетентних органів Князівства Ліхтенштейн направлено запит про надання правової допомоги. Проте до теперішнього часу правоохоронні органи Ліхтенштейну так і не надали цих документів", - зазначив  він.

Горбатюк додав, що до вказаного запиту було долучено рішення слідчого судді про дозвіл на отримання документів щодо відкриття та використання рахунку в банківській установі Князівства Ліхтенштейн, який нібито належить дружині судді, а також рішення слідчого судді від 21.08.2015 про накладення на нього арешту. "Завдяки чому ці кошти були заблоковані", - підкреслив начальник Департаменту спецрозслідувань.

В той же час, зазначив Горбатюк, у січні 2016 року Апеляційний суд міста Києва, користуючись формальними підставами про зміни в законодавстві України про накладення арештів, скасував вказану ухвалу слідчого судді про арешт рахунку.

"Слідчі одразу ж вжили належних заходів, звернувшись до районного суду, який за клопотанням Генеральної прокуратури постановив нову ухвалу про арешт коштів на зазначеному рахунку", - додав він.

Незважаючи на те, що в ході досудового розслідування були усунуті всі причини, які послужили до скасування Апеляційним судом міста Києва попередньої ухвали слідчого судді про арешт рахунку, ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 09.02.2016 знову скасовано це рішення суду.

Надалі слідчі Генеральної прокуратури України протягом 4 місяців 5 разів зверталися до Печерського районного суду міста Києва з клопотаннями про арешт зазначених вище коштів, однак в їх задоволенні було відмовлено.

Окрім того, на цей час в Апеляційному судді міста Києва перебуває на розгляді скарга Генеральної прокуратури України щодо відмови слідчим суддею в задоволені клопотання про арешт вказаних коштів.

"Через такі обставини компетентні органи Ліхтенштейну прийняли рішення про зняття арешту з цих рахунків. Хоча в той же час викликає подив їх мотивація про те, що нібито Генеральною прокуратурою не надано доказів незаконності походження цих коштів", - наголосив начальник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ.

Посадовець додав, що у клопотаннях української сторони були надані дані, що ні вказаний суддя, ні його дружина не мали доходів на суму близько 300 млн грн, а також інші дані, які вказували на незаконність належності даних коштів цим особам за українським законодавством. "Таким чином, інформація про нібито не надання документів українською стороною є недостовірною", - сказав Горбатюк, ще раз підкресливши, що вкрай важливим для України є отримання інформації та документів від компетентних органів Князівства Ліхтенштейн, які б дали змогу одержати документальні докази щодо причетності судді та його дружини до набуття неправомірної вигоди без законних на те підстав, або ж спростувати ці відомості.

Така ситуація (зняття арештів), на думку Горбатюка, має дві складові: невиконання запитів про міжнародну правову допомогу ліхтенштейнської сторони та явно необрунтовані рішення судів, які фактично сприяли зняттю арешту з цих коштів.

"Ми будемо продовжувати наполягати на виконанні нашого клопотання щодо надання компетентними органами Князівства Ліхтенштейн зазначених документів та відомостей у кримінальному провадженні, що дозволить прийняти законні та обгрунтовані процесуальні рішення, зокрема в частині притягнення осіб до кримінальної відповідальності. Досудове розслідування триває", - резюмував Горбатюк.

Як зазначалося у липні минулого року на сайті Кабінету міністрів, зазначені 13 мільйонів франків належать колишньому судді Вищого господарського суду, який був заступником голови цього суду за часів президентства Віктора Януковича. Єдиним суддею, який може підпадати під це визначення, є Артур Ємельянов, пише DW.

Видання інформує, що цей суддя після зміни влади в Україні втратив керівну посаду, проте продовжує працювати у ВГСУ. Згідно з інформацією на сайті суду, у вересні минулого року Ємельянов успішно пройшов люстраційну перевірку. Відповідно до вимог закону про очищення влади він подав декларацію про доходи. При зарплаті у 238 тисяч гривень суддя задекларував дві земельні ділянки, два житлові будинки і 12 квартир.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-