Катувань зазнали майже 90% полонених українських бійців - правозахисник

Катувань зазнали майже 90% полонених українських бійців - правозахисник

Укрінформ
У полоні так званих "ДНР/ЛНР" до 90% українських бійців і половина цивільних зазнавали катувань.

Про це на прес-конференції у Києві заявив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Що стосується тих жертв, які були звільнені, а саме йдеться про тих, хто був у полоні, яких отримали через обмін, дослідження доводить, що більша частина цих людей зазнавали катувань, будучи під вартою в «ДНР/ЛНР»: 87 відсотків полонених і 50 відсотків цивільних. Такі оціночні результати дослідження, яке було зроблено коаліцією «Справедливість заради миру на Донбасі», - сказав правозахисник.

За його словами, українські правоохоронні органи мали би документувати ці злочини порушувати кримінальні провадження проти осіб, які їх вчиняли. Але цю роботу виконують недержавні організації, які збирають дані, документують такі злочини, готують заяви до Європейського суду з прав людини про порушення відповідних статей Європейської конвенції.

«Перші такі справи вже передані на комунікацію з урядом, вони вже перший етап пройшли, і після комунікації можна чекати, коли вони розглядатимуться по суті. Їх уже об'єднали разом, таких справ декілька, і комунікація відбувається просто зараз. Йдеться про заяви батьків солдатв, які загинули в Іловайському котлі, зокрема йдеться про полонених. Такі комунікації зараз відбуваються в суді», - наголосив Захаров.

Він також підкреслив, що від початку конфлікту на Донбасі у зоні АТО стали фіксуватися "екстраординарні" порушення прав людини: масові страти без вироку суду, насильницькі зникнення людей з політичних мотивів, катування, незаконне позбавлення волі, сексуальні насильства тощо. Причому «ці злочини стали масовими і систематичними», наголосив Захаров.

«Такого гатунку злочинів у нас раніше не було. З такими порушеннями ми стикнулися вперше, і все це прямо було пов'язано з початком збройної агресії Російської Федерації та тих симулякрів, що вона створила на території Донецької і Луганської областей, а саме так званих донецької та луганської "республік"», - переконаний правозахисник.

Загалом, за даними СБУ, від початку конфлікту на Донбасі близько 3 тисяч українських військових та цивільних осіб, які були позбавлені волі і потрапили до рук так званих "ДНР/ЛНР", були обміняні на полонених сепаратистів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-