ID-картки для повнолітніх українців будуть платними - Петренко

ID-картки для повнолітніх українців будуть платними - Петренко

Укрінформ
Новий паспорт у вигляді ID-картки українцям віком з 14 років видаватиметься безкоштовно, а його вартість для повнолітніх визначатиме уряд.

Про це заявив журналістам міністр юстиції України Павло Петренко у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується ID-карток, то буде прийнято окреме рішення уряду, коли закон набуде чинності. У Грузії за видачу картки вони встановлюють плату, виходячи з того, як швидко ви хочете її отримати. Якщо за одну годину, то це 100 доларів, якщо протягом 30 днів - близько 10 доларів", - сказав він.

Петренко нагадав, що для неповнолітніх така картка видаватиметься безкоштовно. "А для повнолітніх, які здійснюватимуть заміну паспорту за власним бажанням, зніматиметься відповідна плата, яка буде визначена Кабінетом Міністрів", - додав він.

За словами міністра, завдяки такому рішенню Україна фактично переходить до європейських стандартів.

"Ми знаємо, що у нас багато дітей їздить на навчання за кордон і є можливість отримати паспорт у 14 років. Крім того, згідно з нашим цивільним законодавством, частина прав, які визначають дієздатність, виникають в українців з 14 років. Тому ми відійшли від радянської моделі, що паспорт видається у 16 років, а певні угоди ти можеш укладати з 14 років. І уніфікували та передбачили можливість видачі паспорта з 14 років", - зауважив він.

При цьому, як підкреслив Петренко, законом передбачена можливість замінювати цю ID-картку хоч кожен рік.

"Як це відбувається, наприклад, в Естонії. Ти отримав ID-картку, вона десь стерлася або ти її зламав випадково, ти приходиш до будь-якого сервісного центру, платиш відповідний державний збір і тобі видають нову картку", - наголосив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-