ОПОРА назвала топ-агітаторів на довиборах у Раду

ОПОРА назвала топ-агітаторів на довиборах у Раду

Укрінформ
На фінальному етапі передвиборчої кампанії спостерігається подальше зростання кількості кандидатів, які включилися у виборчу боротьбу, і нарощування масштабу агітаційних заходів ключовими кандидатами в усіх семи одномандатних виборчих округах.

Про це йдеться у звіті ОПОРИ за результатами спостереження на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року.

"Основною тенденцією фінального етапу кампанії є зростання інтенсивності візитів загальнонаціональних політиків у виборчі округи (за винятком Луганської області). Основними топ-агітаторами є Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Олег Тягнибок, Іван Крулько", - йдеться у звіті.

З точки зору кількості суб’єктів, які розгорнули публічні агітаційні кампанії, найбільш змагальним електоральний процес є у 23 окрузі Волинської та 85 окрузі Івано-Франківської областей. Натомість найменшою є конкуренція кандидатів в 206 окрузі Чернігівської області, 114 окрузі Луганської області  і 27 окрузі Дніпропетровської області.

Експерти відзначають, що лише близько третини зареєстрованих кандидатів виявляють помітну передвиборчу активність на проміжних виборах. Відтак доводиться констатувати факт кількісного домінування так званих "технічних кандидатів" у виборчому процесі, йдеться у звіті.

ОПОРА зазначає, що масова участь у виборах так званих технічних кандидатів не лише засвідчує наявність перешкод у практичному забезпеченні принципу рівних можливостей для всіх кандидатів, а й загострює проблему використання у виборчому процесі тіньових коштів.

У цілому адміністрування виборчого процесу відбувається на належному рівні, за винятком окремих випадків. Зокрема, домінування так званих "технічних" кандидатів на етапі утворення ДВК дестабілізувало початок роботи відповідних комісій, оскільки відбувався інтенсивний процес змін їх персонального складу. Натомість майже половину первинного складу ОВК було замінено суб’єктами виборчого процесу, що теж не сприяло стабільній діяльності виборчих комісій даного рівня, зазначається у звіті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-