Дорога люті в Ніцці: хроніки, роздуми, наслідки

Дорога люті в Ніцці: хроніки, роздуми, наслідки

Аналітика
Укрінформ
Політичні наслідки для чинної влади Франції можуть стати фатальними. Наступними ж до влади можуть прийти крайні праві чи правоцентристи

Жахливий за наслідками, кількістю жертв і способом здійснення теракт, що стався пізно увечері на Англійській набережній у Ніцці, підтвердив, що людство опинилося свідком Світової війни нового типу. І якщо попередні війни були збройним протистоянням між державами, обмеженими кордонами, то чинна війна розгортається в сучасному глобалізованому світі, в якому держави безсилі протистояти жахливому виклику традиційними методами. Така тотальна війна між переважною більшістю людей, які люблять жити і творити, та купкою варварів, що воліють сіяти смерть та руйнацію, за останній рік зробила нашу планету крихітною та беззахисною. Останні події з фронту свідчать, що Франція є однією з територій, де ведеться ця війна. Укрінформ спробував розібратися у хронології війни терору в цій країні, та можливих і не останніх її наслідках.

ХРОНІКИ ТРИЛЕРА, ЩО ПЕРЕТВОРИВСЯ НА РЕАЛЬНІСТЬ

Події, що розгорталися увечері четверга на Англійські набережній Ніцци багатьом нагадали кадри з якогось трилера. Чомусь пригадався сюжет останнього оскароносного фільму трилогії австралійця Джорджа Міллера «Божевільний Макс: Дорога люті», де вантажівкою вправно керувала чарівна Шарліз Терон. Її героїня безжалісно чавила ворогів, борючись зі злом. Трохи більше, ніж через рік, зло в особі простого 31-річного шофера  Мохамеда Бухлеля з бідного кварталу Ніцци, сіло за кермо 19-тонної вантажівки і майже 2 тис метрів тиснуло «на газ», руйнуючи на своєму шляху сотні людських долей та відбираючи життя у 84 простих смертних.  За трагічною іронією долі остання історія Міллера «Божевільний Макс: дорога люті» у 2015 році була показана на Лазуровому узбережжі поза конкурсом у рамках Канського фестивалю. Трилер, який показували у Каннах, за якихось 35 км став реальністю у Ніцці. Ніч світла та національного свята (14 липня у Франція відзначають день взяття Бастилії) за мить перетворилася на ніч жахів та людського горя, коли на пішохідний тротуар Англійської набережної виїхала вантажівка.

«У мене було всього кілька секунд, щоб ухилитися від вантажівки, я ледь врятував своє обличчя від якихось уламків, що летіли з-під вантажівки», - описує французькому телебаченню свідок трагедії, якому пощастило більше, ніж 84 жертвам та понад 50-ти пораненим, серед яких багато дітей. «Автівка як комбайн скосила десятки людей за мить. Це було на відстані близько ста метрів від мене», - розповідав колегам журналіст AFP, що випадково опинився на набережній.

Кілька свідків описують людей, які стрибали з Англійської набережної на гальку міського пляжу, щоб не потрапити під колеса вантажівки. Охоронець однієї з тутешніх віл, вілли Массена, на ім'я Марі також став свідком жахіття. «Сотні людей одночасно побігли в різні боки, намагаючись знайти хоча би якесь укриття. Там були діти, яких збили з ніг», - розповів очевидець. Проте найбільше його вразили не згвалтовані закривавлені тіла жертв, а поведінка кількох «людей». «Що найбільше вразило мене так, це побачити людей, які знімали усе це на смартфони. Один з них, молодий чоловік знімав тротуар на якому лежали загиблі та волаючі поранені. Він спокійно стояв і знімав це жахіття», - розповів Марі. За його словами, персонал сусідніх ресторанів, трохи оговтавшись, почали роздавати пляшки з водою для поранених та переляканих людей.

Одні свідки на камеру віддавали належне діям та витримці поліції й рятувальних служб, інші звертали увагу операторів на тротуар набережної, усіяний взуттям на високих та низьких підборах, жіночим аксесуарами та особистими речами, як свідчення паніки та страху простих людей.

«Була велика плутанина і тиснява. Я навіть не пам'ятаю, як вантажівка рухалася вперед», - розказувала французьким ЗМІ представниця Австралійської радіомовної корпорації Емілі Уоткінс. За її словами, було чути багато людських криків, особливо вражали дитячі. «Люди бігли до нас, а ми не знали, що відбувається, ми розвернулися і почали працювати», - продовжила вона, додавши, що усе відбувалося на фоні феєрверків та вибухів петард, а потім під звук пострілів поліції та вбивці. «Якась сюрреалістична картина», - завершила Емілі Уоткінс. Коли усе скінчилося, поліція нарахувала 50 отворів у кабіні вантажівки та з десяток - у тілі  Мохамеда Бухлеля.

Вже наступного дня журналісти після поліції відвідали квартал, де проживав нелюдь, поговорили з сусідами. Майже усі вони описали вбивцю як «самотню» і «мовчазну» людину, що полюбляла велосипедні прогулянки. За їхніми словами, Бухлель не був схожим на терориста чи релігійного фанатика. «Він не був схожий на релігійну особу», - розповів один із його сусідів на ім'я Себастьян. Сусідка на ім'я Aлeксія розказала, що колись терорист полагодив їй електричний лічильник. Представники великої родини, що жили в одному будинку з Бухлелем, згадали, що той ніколи не вітався до них. А мешканець з першого поверху, Анан, додав, що сусід, був «красивим чоловіком і заглядався на його дочок».

А тим часом крики розпачу лунають з усієї Франції. «Допоможіть знайти близьких», «Не можемо додзвонитися», «Рідних немає в списках загиблих і немає серед постраждалих, але ніхто з них не виходить на зв'язок». Чи не єдиною позитивною новиною усього цього кривавого хаосу стала історія однієї французької родини, яка загубила через паніку та тисняву у натовпі після теракту своє восьмимісячне немовля і знайшла його через Facebook.

ХРОНІКИ ТЕРАКТІВ У ФРАНЦІЇЇ

Хоча поліції мотиви водія-вбивці та можливі спільники достеменно не відомі, французькі ЗМІ поспішили нагадати, що упродовж кількох останніх років Аль-Каїда та «Ісламська держава» закликають у відеозаписах та в Інтернеті своїх прихильників вбивати мешканців країн Заходу у т.ч. й у Франції. Зокрема, кілька видань нагадало заклик офіційного представника «Ісламської держави» Абу Мохаммеда аль-Аднані, поширений головним медіа терористичного угруповання Al Furqan. «Якщо ви не можете підірвати бомбу або стріляти, просто залишіться наодинці з французьким або американським безбожником і розбийте йому череп каменем, вбийте його ножем або збийте вашим авто», - «радить» своїм прихильникам один ідеологів «священної війни». Учорашній напад, жертвами якого стали майже дев'ять десятків осіб, став лише гірким продовженням  оголошеної терористичними угрупованнями французам війни.

Нагадаємо, що криваву сторінку нової історії Франції терористи почали писати у січні 2015 року. Наведемо хроніку терористичних нападів у Франції:

- 7-9 січня 2015 р. 7 січня брати Шериф і Саїд Куаші розстріляли 12 осіб у редакції французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo в Парижі. Серед жертв головний редактор, «зірки» та працівники видання, а також двоє правоохоронців. Через два дні обоє нападників, затиснуті в передмісті столиці, були вбиті силами безпеки Франції. 8 січня терорист Амеді Кулібалі смертельно ранить поліцейського у містечку Монруж, на південь від Парижа. 9-го січня, він бере в заручники відвідувачів та співробітників кошерного супермаркета в Парижі, убивши чотирьох з них. Поліція його також застрелила. Усі троє стверджували, що належали до терористичної мережі Аль-Каїда на Аравійському півострові та «Ісламської держави».

- 13 січня 2015 року: поліція арештувала підозрюваного у джихаді 23-річного чоловіка, що погрожував поліцейським смертю.

- 3 лютого 2015 р: 30-річний Мусса Кулібалі у Ніцці з ножем напав на трьох солдатів, які охороняли культурний центр місцевої єврейської громади. Зловмисника арештували.

- 19 квітня 2015 року: алжирський студент Сід Ахмед Глам   був заарештований в Парижі за підозрою у вбивстві жінки та підготовки до нападу на церкву в Вільжуїф на південній околиці Парижа. Зловмисник перебував на спеціальному обліку поліції, у нього виявили зброю.

- 26 червня 2015 року: терорист Ясін Салхі вбив та обезголовив свого роботодавця і розмахуючи ісламістськими прапорами намагався підірвати хімічний завод компанії Air Products у Сен-Квентін-Фалавьє (департамент Ізер). Поліція арештувала злочинця.

- 13 липня 2015 року: четверо молодих людей віком від 16 до 23 років, у т.ч. колишній солдат, були заарештовані за підозрою у підготовці нападу на військову базу у Порт-Вендр (департамент Східні Піренеї). Зловмисники підтримували зв'язок і «Ісламською державою».

- 21 серпня 2015 року: пасажири роззброїли терориста у потязі Thalys, що рухався з Амстердама до Парижа. Пасажири, які виявилися американськими військовими та простими менеджерами отримали поранення. Териста ув'язненно.

- 10 листопада 2015 року: оголошено про арешт 25-річного чоловіка за підозрою в причетності до злочинного угруповання та зв'язкках з терористичною організацією. Зловмисник перебував під контролем спецслужб і збирався придбати обладнання для нападу на солдатів ВМС у Тулоні.

- 13 листопада 2015 року: кривава різанина у Парижі та його околицях. Теракти, скоєні групою з 9 терористів, вбили 130 осіб, ще 350 отримали поранення. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава». Бельгійська поліція арештувала єдиного виконавця цих терактів і передала його французькому правосуддю.

- 7 січня 2016 року: озброєний ножем чоловік з муляжем вибухівки був застрелений поліцією під час смертельних погроз у Парижі. При ньому виявлено рукописне зобов'язання арабською мовою служити «Ісламській державі».

- 13 червня 2016 року: представник поліції з містечка Мананвіль та його супутниця були жорстоко зарізані джихадистом 42-річним Жаном-Батистом Сальваніном, який стверджував у Twitter і Facebook, що скоїв вбивство заради «Ісламської держави». Поліція застрелила його під час штурму.

ПРОРОЦТВО СПЕЦСЛУЖБ ТА ПОЛІТИЧНІ НАСЛІДКИ

У світлі теракту в Ніцці цікавим фактом залишається попередження за два дні до нього керівника Генерального директорату внутрішньої безпеки Франції (DGSI) Патріка Кальвара про можливу зміну тактики терористів «Ісламської держави». Зокрема, йшлося про відхід від прямої участі бойовиків у терактах. Натомість за його оцінками, напади будуть організовуватися на віддаленні з максимальними збитками та втратами серед населення.

«Вони (терористи - ред.) у кінцевому рахунку відмовляться від використання бойовиків-смертників, чиє завдання полягало в організації та виконанні терористичних актів, не обов'язково йти на штурм шляхом самогубства. Для ефективного теракту їм потрібна бомба та організація усієї логістики, скажімо, осісти на нашій території, дістати усі необхідні елементи і підготувати напад», - зазначив в інтерв'ю французькому виданню Le Figaro Патрік Кальвар.

На його думку, після того, як терористи виготовлять на французькій території бомбу, її можна буде застосувати, уникнувши шкоди для своїх бійців та завдавши максимальних збитків. «Я впевнений, що вони планують пройти етап використання так званих автомобільних бомб і вибухових пристроїв», - додав керівник спецслужби. Говорячи про виконавців терактів на території Франції, Кальвар стверджував, що найбільшою загрозою є люди, які воювали та пройшли навчання в Сирії й Іраку, на зразок тих, хто напав на Bataclan. За його словами, «саме вони можуть провести масштабні терористичні дії». «Таких бойовиків налічується від 400 до 500 осіб», - зазначив керівник DGSI.

Раніше, 10 травня, на зустрічі з депутатами парламентського комітету з оборони Кальвар заявив, що спецслужби Франції володіють достовірною інформацією, що ІДІЛ планує нові напади у Франції. «Питання не в тому, чи станеться це, а у тому - коли і де», - зауважив він. Згідно з офіційними даними, 685 громадян Франції або тих, хто має дозвіл на проживання у цій країні, сьогодні перебувають в Сирії та Іраку, в тому числі 245 жінок і 20 дітей; 15 французів їздять туди щомісяця.

Останній теракт матиме серйозні політичні наслідки для Франції. Президент Франції Франсуа Олланд увійде в історію країни як лідер, який не зумів забезпечити належний рівень безпеки за час свого мандату. Чинний господар Єлисейського палацу очолив список французьких лідерів, за чиє президентство сталося найбільше жертв серед мирного населення. Низька ефективність здійснюваних владою соціалістів заходів з безпеки жорстко налаштовує проти лівих не лише політичних опонентів з табору крайніх правих та центристських партій, а й у цілому увесь електорат.

Упродовж доби французькі соціальні мережі переповнені особистими образами на адресу влади і особисто Франсуа Олланда. «Відмінна промова 14 липня!!!!! Яка далекоглядність, оголосити публічно про скасування режиму надзвичайного стану. Цей сумний персонаж є шкідливим для нашої країни. Він нестиме відповідальність і постане перед Високим судом з усіма його поплічниками», - написав блогер Мішель Еме.

«Олланде. Геть, геть, геть!!! І разом зі своєю клікою. Ми закликаємо військових взяти владу в свої руки! Через цих соціалістів - маячних утопістів, ми не почуваємося у безпеці», - заявили політичні опоненти з лівого радикального табору. Лідер крайнього правого Національного фронту та майбутня кандидат у президенти Франції Марін Ле Пен прагматично зосередилася на темі війни з фанатиками, відмовившись від прямої критики влади. «Необхідно почати боротьбу проти ісламістського фундаменталізму», - заявила вона.

Керманич правоцентристської партії «Республіканці» Ніколя Саркозі закликав владу до посилення заходів по боротьбі з тероризмом. «Більше нічого не може бути як раніше», - заявив він. Більш радикально висловився його прихильник та глава регіональної ради Прованс-Альпи-Лазурний берег Крістіан Естрозі, який прямо звинуватив владу у бездіяльності. «Мав місце теракт проти Charlie Hebdo. Його забули. Після цього був Батаклан. Цей теракт ми теж забули. Потім відбулися брюссельські теракти, а тепер Ніцца», - пов'язав він усі теракти між собою і запитав: «Як так вийшло, що на Англійську огороджену набережну в'їхала вантажівка? Скільки там було поліцейських? Яких заходів було вжито, щоб цього уникнути, в той час, як у країні діє ще надзвичайний стан?».

Політик ще напередодні дня взяття Бастилії направив лист Франсуа Олланду, в якому переказав скарги поліцейських у контексті боротьби з тероризмом. Він зажадав негайно застосувати терміновий план із захисту правоохоронців та виділити необхідні кошти на їхнє оснащення.

Колишній прем'єр-міністр Ален Жюппе, кандидат на участь партійних праймеріз «Республіканців» та лідер рейтингів соціальних опитувань Ален Жюппе, у свою чергу жорстко відреагував на бездіяльність влади. «Якби всі засоби були залучені, нападу в Ніцці не сталося би», - сказав політик.

«Ми знаємо, що є ще недоліки і недопрацювання, парламентський запит після скоєних у листопаді терактів це показав, але вкрай важливо, щоб уряд втручався у цю сферу, щоб краще координувати наші спецслужби, розвідку», - заявив майбутній кандидат у президенти Франції. На його думку, спочатку потрібно пролити світло на обставини цієї трагедії, провести ретельне розслідування, дізнатися усю правду, всі деталі. «Це потрібно, щоб заспокоїти, як я відчуваю, гнів французького народу», - заявив Жюппе.

Поки вестиметься внутрішнє розслідування, вже сьогодні можна стверджувати, що політичні наслідки для правлячої влади можуть стати фатальними. Результати їхнього впливу на суспільство стануть відомі вже у квітні, коли пройдуть президентські вибори у Франції. Очевидно, що до влади у Франції можуть прийти крайні праві або ж правоцентристи. Проте, чи вдасться їм стати переможцями у Світовій війні нового типу, викликає великі сумніви.

Роман Сущенко, Париж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-