17 липня. Пам’ятні дати

17 липня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні друга річниця авіаційної катастрофи рейсового пасажирського літака Боїнг-777 компанії «Малайзійські авіалінії», що летів за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур

Внаслідок цієї трагедії загинули 298 людей – усі пасажири та екіпаж. Літак було збито у небі над селом Грабове Донецької області в зоні воєнних дій на Сході України. За кількістю жертв ця авіатроща стала найбільшою в історії України. На борту лайнера перебували 192 громадянина Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійці (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одне немовля), 10 британців (один із них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), чотири німці, чотири бельгійці, три філіппінці, один канадець і один громадянин Нової Зеландії. З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалась висунутого припущення про те, що літак був збитий ракетою ЗРК «Бук» російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими. Також висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка у жовтні минулого року оприлюднила фінальний технічний звіт щодо катастрофи Боїнга рейсу МН-17. Голландський Радбез встановив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною із системи «Бук». Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв’ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою було збито літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками. Водночас міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу «Бук» зі складу російської 53-ої зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак «Малайзійських авіаліній». Крім того, Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, у якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН-17. Цей звіт із іменами та фотографіями військових група передала нідерландській прокуратурі. У травні 2016 року австралійська юридична фірма LHD подала позов проти Росії і російського президента Володимира Путіна до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від імені родичів жертв авіакатастрофи. Сьогодні у Нідерландах у місті Вейфхаузен недалеко від аеропорту Скхіпхол, звідки два роки тому вилетів літак рейсу МН-17, відбудеться поминальна церемонія пам’яті жертв трагедії. Наступного року недалеко від цього місця планується звести пам’ятник жертвам катастрофи.

В Україні сьогодні професійне свято - День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості, яке відзначається щороку у третю неділю липня згідно з Указом Президента від 27 червня 2006 року.

Події дня:

40 років тому (1976) на південній околиці Києва,  поряд з  історичним  селищем  Пирогів відбулось урочисте відкриття Музею народної архітектури і побуту УРСР (нині – Національний музей народної архітектури та побуту України). Рішення про заснування цього музею було прийнято ще у 1969 році. Довгі сім років велися тут проектні та будівельно-реставраційні роботи. Було привезено і встановлено 150 експонатів – зразків народної архітектури XVI-XX ст. Нині їх тут понад 300. Майже всі будівлі – хати, комори, клуні, господарські комплекси, церкви, вітряки, перевезені на територію музею з усієї України і відроджені у природних умовах – оригінальні. Щоб знайти їх, було обстежено близько 4 тис. сіл та містечок. Наразі Національний музей народної архітектури та побуту України є найбільшим музеєм просто неба Європи і найповнішим етнографічним зібранням нашої держави. Загальна площа музею понад 131 га.

20 років тому (1996) в Ліссабоні президентами семи держав Європи, Африки і Америки була підписана декларація про створення Співдружності португаломовних держав. Першим головою було обрано Президента Португалії Жоржі Сампайю. Співдружність об’єднує країни, на територіях яких проживають близько 200 мільйонів людей, що розмовляють португальською мовою (Ангола, Бразилія, Гвінея-Бісау, Кабо-Верде, Мозамбік, Португалія, Сан-Томе і Принсіпі).

Ювілеї дня:

170 років від дня народження Миколи Миколайовича Миклухо-Маклая (1846-1888), відомого мандрівника, вченого і громадського діяча. Народився Микола Миколайович Миклуха в Росії в Новгородській губернії. Його батько за походженням українець, а пращури були запорозькими козаками. Освіту отримав в Німеччині: в Гейдельберзькому, Лейпцігському та Єльському університетах. Свою першу мандрівку у середземноморські країни він здійснив дев’ятнадцятирічним, через декілька років вивчав узбережжя Червоного моря. У 25 років він вперше висадився на березі Коралового моря в затоці Астролябія на північно-східному березі острова Нова Гвінея (нині це Берег Маклая). Тут він жив серед туземців у 1870-1872 і 1876-1877 роках. До нього в цих місцях ніколи не ступала нога європейця. Вчений намагався вберегти аборигенів від міжусобиць і європейської колонізації. У 1885 році від імені папуасів опублікував телеграму протесту проти захоплення Німеччиною східній частині острова Нова Гвінея. Внесок Миклухо-Маклая в антропологію й етнографію величезний - він зібрав безліч даних про народи Індонезії і Малайзії, Філіппін, Австралії, Меланезії, Мікронезії і західної Полінезії, першим описав папуасів як певний антропологічний тип. Користувався великим авторитетом серед туземців, які називали його «Людина з Місяця». Наприкінці життя Миклухо-Маклай повернувся на батьківщину, навіть пропонував російському уряду зайняти ряд островів в Тихому океані для створення на них російської колонії. Проте, ця ідея була відкинута. У 1996 році ЮНЕСКО проголосила Миклухо-Маклая громадянином світу. А день його народження неофіційно вважається професійним святом етнографів. Цікаво, що на Житомирщині в містечку Малин є пам’ятник і музей мандрівника. Виявляється, що він декілька раз сюди приїздив у маєток своєї матері Катерини Семенівни Миклухо-Маклай. В Малині вчений закінчив редакційну підготовку своїх «Подорожей».

145 років від дня народження Філарета Михайловича Колесси (1871–1947), українського фольклориста, композитора, музикознавця, літературознавця, академіка. Професор Львівського університету. Основоположник українського етнографічного музикознавства. Музичну освіту здобув у Відні. У Віденському ж університеті захистив дисертацію доктора філології. Досліджував ритміку українських народних пісень, народні пісні Підкарпаття, Лемківщини, Полісся, українські думи. Автор хорових творів, обробок народних пісень. Репрезентував українську науку на міжнародних конгресах етнографів.

70 років від дня народження Юргена Флімма (1941), відомого німецького театрального режисера, з 2010 року директора Берлінської державної опери, художнього директора Зальцбургзького музичного фестивалю.

60 років від дня народження Михайла Дмитровича Сироти (1956-2008), українського політика, народного депутата України 2-го, 3-го та 6-го скликань. Кандидат технічних наук, доцент. Один із «батьків» Конституції України.

Роковини смерті:

75 років з дня смерті Ольги Федорівни Франко (дівоче прізвище – Хоружинська; 1864-1941), української громадської діячки і видавця. Дружина Івана Франка. Похована на Личаківському цвинтарі неподалік від свого чоловіка, якого вона пережила на 25 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-