Аваков розкрив подробиці паспортних новацій

Аваков розкрив подробиці паспортних новацій

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає ухвалення закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус", яким запроваджуються внутрішньогромадянські паспорти нового типу, істотним кроком до отримання Україною безвізового режиму.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Якщо коротко – цей закон ще на крок наблизив нас до безвізового режиму з ЄС. Власне, без ухвалення цього закону Україною безвізовий в'їзд наших громадян неможливий у принципі. Чому запровадження внутрішньогромадянських паспортів нового типу впливає на рішення ЄС? Тому що ця система дасть змогу належним чином формувати Єдиний державний демографічний реєстр, в якому вся інформація про видані громадянину документи буде зведена у загальну базу даних для повної ідентифікації особи, оформлення, видачі, обміну, визнання недійсним і знищення документа, що засвідчує особу, реєстрації місця проживання або місця перебування", - написав Аваков.

За його словами, Єдиний державний демографічний реєстр - одна з умов надання Україні безвізового режиму.

Окрім того, нововведення має теж ряд інших переваг.

"Закон № 3224 відкриває можливість для всіх громадян України отримувати замість внутрішньогромадянського паспорта старого зразка (книжечки), ID-картки, які з січня цього року видавалися лише 16-річним українцям. Тепер ID-картки, що засвідчують особу, отримуватимуть всі громадяни, починаючи з 14 років. З цього ж віку на чіп паспорта записуватимуться в цифровому вигляді відбитки пальців - при отриманні внутрішнього документа за бажанням, при оформленні закордонного паспорта - обов'язково. Перша ID-картка 14-річним оформлятиметься безкоштовно.

На чіп документа записуватиметься цифровий підпис громадянина - закон визначає, що відкриття ЄЦП буде безкоштовним", - написав Аваков.

Міністр зазначив також й інші новації ухваленого закону.

Так, наприклад, вартість оформлення (оплата адмінпослуг) документа нового зразка пільговим категоріям громадян компенсуватимуть з місцевих бюджетів. На місцях же і визначатимуть ті категорії громадян, які зможуть отримати таку пільгу, наприклад, учасники АТО, діти-сироти тощо.

Крім того, як зазначив Аваков, нові паспорти набагато краще захищені від підробки і несанкціонованого використання за рахунок чіпа і внесення даних власника в Єдиний державний демографічний реєстр.

Також ухвалення закону дасть змогу прибрати корупційну складову при оформленні документів .

"Дуже важливо! - тепер оформляти і видавати внутрішньогромадянські і закордонного паспорта будуть і ЦНАПи (Центри надання адміністративних послуг) і відділення ГМСУ, що істотно розширить охоплення населення, зменшить черги і відповідно прибере корупційну кормушку. Міграційна служба в обох випадках стає бек-офісом - за нею залишається видалене підтвердження інформації в Єдиному реєстрі", - зазначив Аваков.

Як повідомляв Укрінформ, закон був ухвалений Верховною Радою вчора, 14 липня.

Законом, крім того, передбачається чіткий поділ видів документів з безконтактним електронним носієм і без нього, запровадження обов'язку оформлення паспорта громадянина України з 14 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-