Адвокати скаржаться на масове порушення їхніх прав

Адвокати скаржаться на масове порушення їхніх прав

Укрінформ
У Національній асоціації адвокатів України заявили про різке збільшення порушень прав адвокатів з боку правоохоронних органів порівняно з минулим роком.

Про це в середу в Укрінформі на екстреному засіданні Комітету захисту прав та гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів України заявила голова комітету Ганна Колесник.

«Зараз наших колег ототожнюють з клієнтом, і якщо колега попадає в резонансну справу, то його відразу чекають виклики до слідчого як свідка або навіть підозрюваного, відразу його чекають обшуки або на цього колегу тиснуть фізично, застосовують насилля. І таких випадків дуже багато. Якщо говорити про останні два місяці, то більше 50 таких звернень надійшли на комітет. Це дуже багато, адже ми порівнюємо з тими зверненнями, що були раніше. Таких звернень було декілька на місяць», - сказала Колесник.

У свою чергу голова комітету з міжнародних зв'язків НААУ Іван Гречківський наголосив, що виходячи з річних звітів НААУ кількість порушень прав адвокатів в Україні збільшується з кожним роком.

Зокрема, він підкреслив, що тільки за перший квартал 2016 року було зафіксовано таких порушень більше ніж за весь 2015 рік.

Гречківський також поінформував, що у зв'язку із такою ситуацією НААУ звернулась із листами по допомогу до міжнародних партнерів. За результатами цього, ними були направлені інтервенційні листи, адресовані Президенту України, Прем'єр-міністру і Генеральному прокурору із засудженням фактів порушень прав адвокатів в Україні.

Гречківський додав, що після обшуків 5 липня співробітниками НАБУ у приміщеннях адвокатів фігуранта «газової справи» народного депутата України Олександра Онищенка НААУ повторно звернулася до міжнародних партнерів і очікують на нові листи до керівництва України та очільників правоохоронних органів.

«Ми сподіваємось на те, що буде більш жорстка реакція міжнародного співтовариства, тому що півроку ми на міжнародному рівні боремося за права адвокатів і, на жаль, поки що реакції українських посадовців ми не бачимо», - підкреслив голова комітету з міжнародних зв'язків НААУ.

Водночас українські адвокати планують консолідувати свої зусилля та організувати так званий «страйк адвокатів» з метою звернути увагу керівництва держави на різке збільшення фактів порушення прав адвокатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-