Міносвіти закликають розібратися зі вступом дітей загиблих бійців АТО

Міносвіти закликають розібратися зі вступом дітей загиблих бійців АТО

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець звертається до Міністерства освіти, Міністерства соціальної політики терміново втрутитися у ситуацію і вирішити питання зі вступом на бюджет дітям, один з батьків яких загинув в АТО.

Про це вона сьогодні сказала на прес-конференції «Ситуація навколо державної цільової програми з підтримки здобуття професійно-технічної та вищої освіти воїнами АТО та дітьми, один із батьків яких загинув у районі проведення бойових дій» в Укрінформі.

«Дітей, які втратили батька під час АТО, не можна прирівнювати до інших пільгових категорій, це не діти учасників АТО, батьки яких можуть заробити на контракт. Мати, яка тягне одна двох і більше дітей, не може заробити додаткові кошти на навчання. Крім того, мова йде лише про десятки дітей»,- сказала Богомолець.

За її словами, наразі близько 2 тис. дітей віком від новонародженого до 18 років є такими, що втратили батьків під час війни.

«Це означає, що на кожну область кількість таких дітей коливається від 100 до 200, абітурієнтів на кожну область всього десятки. І тому я вважаю, що їх можна забезпечити безкоштовним навчанням»,- сказала Богомолець.

Вона вважає, що це питання треба терміново вирішити, навіть якщо потрібно у ручному режимі. Вона звернулась з проханням до Міністерства освіти визначити конкретну людину, яка буде займатися вступом цих дітей до вишів.

Богомолець зауважила, що зробить депутатські запити з вимогою до Міністерства освіти визначити відповідальну людину, яка буде відповідати за вступ, а також, щоб усі губернатори зробили звіти, куди поступила дитина загиблого в АТО.

«Поки Міністерство освіти не візьме під контроль це питання, нічого з цього не вийде»,- вважає Богомолець.

У свою чергу юрист Оксана Прощенко нагадала, що 14 травня 2015 року парламент ухвалив Закон № 425-19, яким мало врегулюватися питання державної підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти учасникам бойових дітей та їх дітям, дітям, один із батьків яких загинув під час проведення АТО чи Революції Гідності, та дітям вимушених переселенців.

В цьому законі, за її словами, було чітко прописано порядок та умови надання державної підтримки зазначеним громадянам. Однак на сьогоднішній день Кабінет Міністрів не виконав покладених на нього доручень і цим самим практично зірвав реалізацію державної програми.

Наразі, за її словами, вступ поза конкурсом для цих всіх категорій був відмінений і такі діти не мають зараз можливості вступити на бюджет.

Учасники прес-конференції зауважили, що цю ситуацію треба негайно виправити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-