Урядова «гаряча лінія» роз’яснює, як отримати земельну ділянку учаснику АТО

Урядова «гаряча лінія» роз’яснює, як отримати земельну ділянку учаснику АТО

Укрінформ
Соціальна ініціатива щодо виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції у складний для країни час вважається одним із видів державної підтримки. 

У переліку пільг, які передбачені для учасників бойових дій, безпосередньо зазначена і першочерговість відведення земельних ділянок для учасників АТО (членів їх сімей), що гарантується п. 14 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». При цьому право набуття у власність земельної ділянки учасник АТО, як і будь-який громадянин України, має в порядку, визначеному Земельним кодексом України (далі – Кодекс). Адже окремого нормативно-правого акту, який регулює ці відносини для цивільних і військовослужбовців, немає.

Отже, для реалізації свого права на безоплатну приватизацію ділянки землі учасники АТО повинні звернутися до відповідної сільської (селищної), міської ради за місцем розташування бажаної земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва у межах населених пунктів. У разі якщо земельна ділянка сільськогосподарського призначення знаходиться за межами населених пунктів, слід звертатися до територіальних органів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі – Держгеокадастр). При цьому учасник АТО, крім заяви (клопотання) про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, повинен надати органу, уповноваженому розпоряджатися земельними ділянками, документ, що посвідчує його участь в АТО (посвідчення, довідку). Такому заявнику надається право безоплатно в порядку першочерговості приватизувати земельну ділянку згідно із встановленими чинним земельним законодавством нормами. Так, за ст. 121 Кодексу учасники АТО – громадяни України мають право на безоплатну передачу їм, зокрема, земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

- для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, у містах – не більше 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

У Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» також передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.

Отже, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк та дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову в його наданні.

Розроблений проект підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держгеокадастру України, реєструється у державного кадастрового реєстратора за місцем розташування земельної ділянки, а відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Згідно зі ст.ст.125, 126 Кодексу, право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цього права та оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Проте земельний наділ, на жаль, отримують не всі учасники АТО: їм часто відмовляють через відсутність потрібних документів, брак вільних земель або через наявність у них вже приватизованої землі.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 8 тисяч 300 звернень, що стосувалися питань аграрної політики і земельних відносин, зокрема, надання земельних ділянок в оренду або постійне користування, чимало таких звернень були саме від учасників АТО.

Так, заявник з Волинської області звернувся на урядову «гарячу лінію» після того, як майже рік оббивав пороги владних структур, щоб отримати законну земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства. Чоловік повідомив, що завчасно подав усі необхідні документи, проте не отримав не тільки землі, а навіть відповіді на запитання, чому його справа не вирішується. Учасник бойових дій просив сприяння у виділенні йому земельної ділянки для садівництва як учаснику АТО. Невдовзі заявник повідомив, що вже готуються документи про виділення йому земельної ділянки, отже справа зрушена з мертвої точки.

Колишній учасник АТО зателефонував на урядову «гарячу лінію» зі скаргою на відділ Держгеокадастру в Новоукраїнському районі Кіровоградської області, куди він звернувся для отримання земельної ділянки, проте йому там відмовили, не пояснивши навіть причину. Заявник намагався отримати лише обіцяне за законом – безкоштовну земельну ділянку. Зворотним зв’язком з учасником бойових дій було встановлено, що його питання невдовзі було вирішено повністю – він отримав 2 га землі для ведення особистого селянського господарства.

Заявниця із Одеської області звернулася на урядову «гарячу лінію» від імені свого сина, учасника АТО, щодо надання йому в порядку першочерговості приватизувати земельну ділянку згідно із встановленими нормами. Всі документи вони подали ще рік тому, і навіть був наданий дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, проте реально отримати землю так і не змогли. Жінка просила пришвидшити цей процес та посприяти у безкоштовному оформленні проекту землеустрою. Зворотним зв’язком із заявницею було з’ясовано, що її сину нарешті виділено земельну ділянку для ведення сільського господарства.

Отже, урядова «гаряча лінія» забезпечує оперативність реагування на звернення громадян, що скорочує строки з моменту їх надходження до моменту вирішення порушених у них питань.

За період з 1 по 7 липня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 38 тисяч 779 дзвінків, а також 652 звернення зареєстровано через Інтернет.

Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована «гаряча лінія» за окремим номером: 0-800-505-607.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-