8 липня: найважливіше за день

8 липня: найважливіше за день

Укрінформ
Нові хабарники. Дружимо з Туреччиною. Чого варте слово Обами

08.14 Чого насправді хоче Франк-Вальтер Штайнмайєр?

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр застеріг від повернення до старих часів у відносинах між Заходом і Росією.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькій медіагрупі Funke, передає DW.

Він застеріг партнерів Берліна у Північноатлантичному альянсі від «зайвих загострень» ситуації, які можуть мати наслідком «хибне сприйняття» кроків НАТО.

«Укрінформ»: Який вже тут «рецидив», повернення «старих часів», пане Штайнмайєр? Адже те, що зараз відбувається в стосунках між цивілізованим світом і Росією – вже є конфронтацією, яка ще гірше, ніж за «старих часів». За СРСР Кремль, принаймні, був більш передбачуваний і не порушував міжнародне право настільки брутально, як він це робить нині. Якщо роль Штайнмайера у нинішньому дійстві між Росією і НАТО, ЄС, насправді, полягає в тому, щоб грати «доброго слідчого», то робить він це надто непереконливо. Якщо ж він просто забезпечує видимість «миролюбства і конструктиву», то це саме те, що треба.

Фото: rbc.ua

10.05 Прокурорський спринт: Вдень Говду призначили – вночі перше затримання

Заступника міністра охорони здоров'я України сьогодні вночі затримали на хабарі.

Про це повідомляє Прокуратура міста Києва на своїй сторінці у Facebook.

«Як повідомив прокурор міста Києва Роман Говда, сьогодні вночі завершилася тривала антикорупційна операція з викриття системного хабарництва за участю високопосадовця Міністерства охорони здоров'я України» - йдеться у повідомленні.

Слідчим управлінням прокуратури міста Києва спільно зі співробітниками ГУБКОЗ СБУ затримано «на гарячому» заступника міністра охорони здоров'я України.

«Встановлено, що вказаний посадовець створив систему поборів з практикуючих лікарів за надання їм можливості в подальшому здійснювати належним чином свої функціональні обов'язки, зокрема проводити операції в Олександрівській лікарні м. Києва», - зазначили у прокуратурі.

«Укрінформ»: Отакий у нас новий прокурор Києва Роман Говда: вдень призначили – вночі перше гучне затримання. Не будемо поспішати називати це показухою. Хоча язик чешеться: надто вже багато у нас було подібної демонстративної «реальної роботи» на старті, яка потім благополучно сходила на нуль. Подивимося, як буде цього разу.

10.33 «Батьківщина», «РП Ляшка» знову перші встигли заблокувати президію Верховної Ради

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за президією парламенту стоять нардепи від «Батьківщини» - Юлія Тимошенко, Альона Шкрум, Іван Крулько, Олексій Рябчин; позафракційні - Володимир Парасюк, Юрій Дерев'янко. Нардепи від фракції «Радикальної партії», зокрема Ігор Мосійчук, Наталія Копчинська та інші, сіли на підлогу біля трибуни ВР. 

Засідання Верховної Ради досі не почалося. 

Нагадаємо, фракції «Батьківщина», «Радикальна партія Олега Ляшка», позафракційні депутати раніше вже блокували трибуну ВР з вимогами зниження ціни на газ для населення та утворення ТСК з розслідування офшорних скандалів.

Укрінформ: Ну, це вже несмак, панове! Позавчора «демократична опозиція» вже блокувала президію Ради, вчора їх випередила «коаліція», сьогодні – знову «тимошенко-ляшковці» і декілька «примкнувших к ним»… Вирішили відігратися за вчорашній РR-провал? Чи то вчора був «договорнячок», аби прийняти кілька законів, що їх вимагають «дорослі з МВФ»? А може, сьогодні знову «договорнячок», щоби спікер Парубій без проблем переніс наступне засідання на «після вихідних»? (Що він, до речі, уже і зробив). Набридло, панове актори! Нагадайте своєму режисерові, що літо нині, гнилих помідорів не бракує…

14.13 Президент США Барака Обама закликав НАТО та ЄС посилити підтримку України та продовжити протистояння агресії Росії.

Про це він написав у статті для видання The Financial Times.

«Нам необхідно поглибити співпрацю у сфері безпеки між НАТО і ЄС, збільшити підтримку для України, оскільки вона захищає свій суверенітет і територіальну цілісність. І навіть коли наші країни залишаються відкритими для більш конструктивних відносин з Росією, ми повинні визнати, що санкції відносно РФ повинні зберігатися, поки Москва повністю не виконає свої зобов'язання в рамках Мінських угод», – відзначив президент США.

Укрінформ: Хто в Україні стежить за поточною політикою США щодо України та Росії нічого нового чи незвичного зі статті Обами не дізнається. Тим більше, його колеги з НАТО та ЄС чи навіть Путін. Першим він саме зараз може це сказати усно і прямо в очі у Варшаві, а другий взагалі вірить тільки перевіреним агентурним даним, а не якомусь там базіканню на газетних шпальтах. Обама звертається, як у нас могли б сказати, до «широких міжнародних мас» (у даному випадку, уточнимо – до «європейських мас», оскільки лондонську The Financial Times читають, здебільшого, європейці). Що б усі знали, якою є позиція США. Мета статті – показати колегам з Брюсселя і опонентам з Кремля, що ця позиція – тверда і непохитна, оскільки публічно озвучена вустами найвищої посадової особи найпотужнішої світової держави. Тут вже принципового відступу (тобто, кулуарних домовленостей протилежного змісту) бути не може. Доведеться Путіну, при всій його недовірі до правдивості публічних заяв, з цим змиритися.

15.14 Порошенко і Ердоган проведуть у Києві Стратегічну раду

Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган запевнив Президента України Петра Порошенка, що ніщо не вплине на зміцнення українсько-турецького стратегічного партнерства.

Про це йшлося під час їх зустрічі в рамках саміту НАТО у Варшаві, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Президент Туреччини наголосив на підтримці суверенітету та територіальної цілісності України і вкотре засудив переслідування кримських татар в окупованому Криму. Він підкреслив: ніщо не вплине на зміцнення українсько-турецького стратегічного партнерства", - йдеться у повідомленні.

Було також досягнуто домовленості про проведення в Києві чергового засідання Стратегічної ради високого рівня під співголовуванням президентів. Глави держав доручили міністрам закордонних справ підготувати це засідання.

Укрінформ: Гроші російських туристів – суттєвий економічний фактор для Туреччини. Однак він в жодному разі не може і близько зрівнятися з геополітичними інтересами Туреччини. А ці інтереси завжди (протягом століть і донині) входять в суперечність з такими ж самими російськими. Тому Україні не варто аж надто перейматися деяким «потеплінням» російсько-турецьких стосунків, яке настало тиждень – два тому на «телячу» радість російських курортників і на гірку біду власників кримських «койко-мест». А варто продовжувати наполегливо налагоджувати тісні стосунки з Туреччиною, з якою у нас немає принципових зіткнень національних інтересів. Що ми, схоже, і робимо.

16.32 Протягом цього тижня у зоні конфлікту на Сході України зареєстровано втричі більше випадків порушення режиму тиші, ніж попереднього

Про це на брифінгу у п'ятницю заявив перший заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Хуг.

«Мені дуже шкода доповідати вам, що останнього тижня ми були свідками дуже різкого збільшення кількості порушень та взагалі рівня насильницьких дій. Загальна кількість вибухів, які були зафіксовані нашою місією, - а це лише один з компонентів порушень режиму тиші, - вони втричі збільшилися і досягли більш ніж 3000 випадків», - сказав Хуг. Найгарячішою зоною залишається трикутник Авдіївка – Ясинувата - Донецький аеропорт, де зафіксовано третину всіх випадків порушень, їх кількість зросла на 80 відсотків порівняно з попереднім тижнем.

Укрінформ: Загострення, про яке говорить пан Хуг, має якусь конкретну причину, про яку ми не знаємо. Можливо, таким чином Росія перед самітом НАТО демонструє свою байдужість (у сенсі непоступливість) до всього «антиросійського», що можуть натівці наприймати у Варшаві. Можливо, просто бойовикам підкинули чергову партію боєприпасів. Можливо – росіяни готуються до якоїсь локальної бойової операції своїх військ, аби показати, що українська армія не встоїть перед ними, якщо раптом справа дійде до великої війни. Нам нема сенсу гадати, це справа нашої військової розвідки. Нам варто не забувати, що Донбас нині – ніякий не «заморожений» конфлікт, від якого можна відволіктися на щось важливіше. Там – війна. Маємо це усвідомити і без «нагадувань» росіян збільшенням утричі кількості обстрілів наших солдатів.

16:52 Голова МОЗу каже, що нічого не знав про оборудки свого заступника

В.о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський запевняє, що його заступник Роман Василишин, якого затримали за підозрою у хабарництві, не мав прямого впливу на Олександрівську лікарню.

Про це він сказав у п'ятницю на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шафранський пояснив, що Василишин на своїй посаді керував апаратом МОЗ: «забезпечував діяльність міністерства, розробку документації, своєчасність опрацювання документації». Крім цього, останніх два місяці він був «куратором лікувального напрямку і напрямку реформування системи охорони здоров’я». При цьому Шафранський заявив, що йому особисто про «оборудки з заволодіння коштами», у яких підозрюють Василишина, нічого не було відомо, і жодних претензій чи зауважень до Василишина він не мав.

Укрінформ: Є класичне правило: незнання законів не звільняє від відповідальності за їх порушення. Хоча воно суто юридичне, але принцип варто, і це було б логічно і справедливо, поширити і на відповідальність начальників за дії підлеглих. Власне, про що ми кажемо: начальник завжди відповідає за свої підлеглих, інакше за що він отримує начальницьку зарплату? На жаль, Україна тому і не може видряпатися з ями беззаконня і злиднів, що у нас такі елементарні класичні правила не діють або діють вибірково – що, по суті, одне й теж.

Огляд Сергія Тихого, Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-