Хабарі в медицині все одно будуть, доки її не реформують - Бекешкіна

Хабарі в медицині все одно будуть, доки її не реформують - Бекешкіна

Укрінформ
Гучне затримання за хабарництво заступника міністра охорони здоров'я не змінить ситуації у медицині, а люди продовжуватимуть платити за операції, поки не буде реформовано систему охорони здоров'я.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловила директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

"Ми всі чудово знаємо, що медицина у нас уже давно платна. Слава богу, що у нас все ж таки безкоштовно лікують і оперують бідних і тих пенсіонерів, з яких нема чого взяти. Але хто може платити - платять. Тому поки не буде реформи в медицині, все буде продовжуватися. Інша річ, що цим користуються керівники тих, хто оперує, - вони теж хочуть мати свій зиск за те, що покривають нинішню систему. Тож треба змінювати систему", - сказала Бекешкіна.

Вона зауважила, що безкоштовні медицина і освіта закладені у Конституцію, хоча насправді у нас давно вже фактично вся медицина платна, а освіта лише частково безкоштовна, причому цілком легально, тому що "ніде нема в Конституції, що можливі платні навчальні заклади чи контрактна форма навчання, але це є легально, а нелегально теж є багато чого".

На переконання Бекешкіної, у системі охорони здоров'я треба відмовлятися від принципу фінансування ліжко-місця і переходити на фінансування медичних послуг. Окрім того, у Конституцію слід вносити відповідні зміни і встановлювати мінімальний набір медичних послуг, які повинні бути безкоштовними, а решта платними.

"Але цього не роблять, тому що бояться, що одразу, як на тарифи, знайдуться свої Ляшки, Тимошенки, які збурять людей. Тому поки що так, паліативно, - кого схопили, того схопили", - констатувала експерт.

Бекешкіна зазначила, що у громадській думці корупція вже давно тема номер один, а переконання, що з нею не борються, теж загалом є домінантним. "Тому ці арешти - це однозначно боротьба з корупцією, адже треба щось робити. Інша річ, наскільки це послідовно, наскільки вибірково, наскільки це справді призведе до радикальної зміни ситуації і в медицині, і в державних закупівлях, і в державному управлінні і всюди", - зауважила експерт.

На її думку, необхідно також вирішувати питання із зарплатами медпрацівників, бо людина після семи років доволі складного навчання не повинна отримувати 2,5 -3 тис. грн.

"У мене не піднялася б рука карати хірурга, якому заплатили кілька тисяч за операцію ті, хто може заплатити, тому що я знаю, що тих, хто не може, все одно прооперують. Треба міняти систему. А міняти систему зовсім невигідно керівництву охорони здоров'я, бо вони вже давно не живуть на зарплату", - резюмувала директор фонду "Демініціативи".

Як повідомляв Укрінформ, слідчим управлінням прокуратури міста Києва спільно зі співробітниками ГУБКОЗ СБ України затримано у п'ятницю вночі "на гарячому" заступника міністра охорони здоров'я України Романа Василишина.

Встановлено, що вказаний посадовець створив систему поборів з практикуючих лікарів за надання їм можливості в подальшому здійснювати належним чином свої функціональні обов'язки, зокрема проводити операції в Олександрівській лікарні Києва.

Заступника міністра та його спільника затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України.

Тривають першочергові слідчі дії. Вирішується питання щодо повідомлення вказаним особам про підозру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-