Що треба знати тим, хто сів напідпитку за кермо?

Що треба знати тим, хто сів напідпитку за кермо?

Аналітика
Укрінформ
Нове у покараннях за перше, друге чи злісне порушення, пиятику після ДТП, визначення стану сп'яніння, проведення експертизи 

Зростаюча кількість резонансних ДТП за участю п`яних водїїв змусила Верховну Раду законодавчо значно посилити покарання за керування автомобілем у стані сп`яніння. Любителям проїхатися з вітерцем після пари-другої чарок доведеться недешево платити за подібну забаганку. Тож перед тим, як зважитися на таке правопорушення, прочитайте нижче про можливі наслідки.

ЯКЕ ПОКАРАНЯЯ ПЕРЕДБАЧЕНО ЗА ПЕРШЕ ПОРУШЕННЯ?

Відповідно до Статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, - тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 10 200 грн) та позбавлення права керування транспортними засобами на строк один рік.

Для порівняння: попередня версія статті передбачала за аналогічне порушення штраф 3 400 грн, що становить 200 неоподатковуваних мінімумів доходів або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років. Передбачалася також можливість адміністративного арешту на строк від семи до десяти діб.

ЩО ОЧІКУЄ ЗА ДРУГЕ ПОРУШЕННЯ?

За новою версією Статті 130 КУАП, повторне протягом двох років вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі тисяча двісті неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн) та позбавлення права керування транспортними засобами на трирічний термін. Передбачено також оплатне вилучення транспортного засобу.

У попередній редакції Статті передбачалося позбавлення прав на термін від 2 до 3 років з оплатним вилученням транспортного засобу, або ж адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб.

ЯКЩО ВИ ЗЛІСНИЙ ПОРУШНИК?

Дії, вчинені особою, яка до того двічі протягом п’яти років піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані сп'яніння, тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (40 800 грн) та позбавлення права керування транспортними засобами на строк десять років.

ЯКЩО ВИ ВИПИЛИ ПІСЛЯ ДТП?

Дехто намагається ухилитися від звинувачення у вживанні алкоголю і після ДТП поспішає хильнути спиртного – мовляв, аби оговтатися від стресу. Для таких хитрунів теж передбачено покарання.

Нова версія 130 Статті Кодексу звучить так: «Вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, - тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі тисяча двісті неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавлення права керування транспортними засобами на строк три роки або адміністративний арешт на строк п'ятнадцять діб та позбавлення права керування транспортними засобами на строк три роки».

ХТО І ЯК ВИЗНАЧАЄ СТАН СП`ЯНІННЯ?

Відповідно до інструкції МВС від 11 листопада 2015 року, огляд на стан сп’яніння проводиться поліцейським на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ та Держспоживстандартом (далі – спеціальні технічні засоби) або ж лікарем закладу охорони здоров’я (у сільській місцевості за відсутності лікаря – фельдшером фельдшерсько-акушерського пункту, який пройшов спеціальну підготовку).

ЯКІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРВІРКИ ВАС НА ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ?

У поліцейських є список ознак, за якими вони можуть вважати водія напідпитку. Це, зокрема, запах алкоголю з порожнини рота; порушення координації рухів; порушення мови; виражене тремтіння пальців рук; різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя; поведінка, що не відповідає обстановці. Про сильне сп`яніння свідчать - звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло; сповільненість або навпаки - підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови; почервоніння обличчя або неприродна блідість. Наявність цих ознак дає підстави для поліцейського перевірити вас на наявність алкоголю в організмі.

СКІЛЬКИ ТРЕБА ВИПИТИ, ЩОБ ВИ ВВАЖАЛИСЯ ПОРУШНИКОМ?

В Україні вже кілька років існує фіксована норма алкоголю в крові, яка становить 0,20 проміле. Встановлено, що 0,20 проміле рівноцінні 200 гр. вина для чоловіків і 100 гр. сухого вина для жінок, 200 гр. і 100 гр. шампанського, 50гр. і 30 гр. горілки, 50 гр. і 30 гр. коньяку, а також 500 гр. і 330 гр. пива відповідно. Дози алкоголю відповідають допустимій нормі через 30 хвилин після вживання і можуть відрізнятися для кожної конкретної людини.

ЧИМ ПЕРЕВІРЯЮТЬ СТАН СП`ЯНІННЯ?

Наказ МВС України повідомляє, що поліціянти мають право перевіряти вміст алкоголю в крові виключно сучасними і сертифікованими приладами. Сьогодні в їх арсеналі знаходяться такі тестери і газоаналізатори, як: AlcoQuant 6020; Alcotest 6510; Alcotest 6810; Alcotest 7410 Plus com; Алконт 01; Драгер.

ЯК З`ЯСУВАТИ, ЧИ ЗАКОННО ПРОВЕДЕНО ЕКСПЕРТИЗУ?

Підстави идля проведення експертизи мають в обов’язковому порядку бути вказані в протоколі. Вона повинна проводитися виключно у присутності двох свідків, при цьому співробітник національної поліції свідком бути не може. Перш ніж проводити процедуру, поліцейський зобов’язаний роз’яснити водієві процес огляду і вказати порядок використання вимірювального приладу. Також, на вимогу водія, він повинен надати свідоцтво про реєстрацію приладу і свідоцтво про його перевірку.

ЧИ МОЖНА ВІДМОВИТИСЯ ВІД АЛКОГОЛЬНОГО ТЕСТУВАННЯ?

Водій має можливість взагалі відмовитися відповідати на запитання поліцейського. Як зазначають правозахисники, таке право йому надає ст. 63 Конституції України, яка прямо передбачає, що громадянин не може бути притягнутий до відповідальності (тобто має на це право) за відмову давати пояснення або показання щодо себе, близьких родичів або членів сім'ї. Ця стаття дозволяє відмовитися і від тестування на алкоголь.

Втім, відповідно до Статті 226 КУАП у разі відмови водія транспортного засобу від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я, якому надано право на його проведення. А в разі скоєння ДТП огляд учасників пригоди на стан сп`яніння у закладі охорони здоров`я є обов`язковим. Аби забезпечити достовірність результатів огляду і експертизи, поліцейський забезпечує доставку цих осіб до закладу охорони здоров’я не пізніше ніж протягом двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення.

ЯК ПРОВОДЯТЬ ЕКСПЕРТИЗУ В МЕДЗАКЛАДАХ?

Огляд може проводитися в стаціонарних медзакладах і спеціально обладнаних пересувних пунктах (автомобілях), що належать закладам охорони здоров’я. Лікар або фельдшер має ознайомитися з документами особи, яку оглядає (паспорт, особисте посвідчення, посвідчення водія тощо) (за наявності). Причому відсутність документів не може бути причиною для відмови у проведенні огляду на стан сп’яніння. 

Предметом дослідження можуть бути кров, слина, сеча та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук.

ЧИ МОЖНА ВІДМОВИТИСЯ ВІД ЕКСПЕРТИЗИ В МЕДЗАКЛАДІ?

Та сама 130-а Стаття  Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що «відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп`яніння передбачає накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавлення права керування транспортними засобами на строк один рік.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України: "У разі відмови водія транспортного засобу від проведення огляду в закладі охорони здоров'я, уповноважена особа в присутності двох свідків складає протокол про адміністративне правопорушення, в якому зазначає ознаки сп'яніння і дії водія щодо ухилення від огляду".

Втім, як кажуть правозахисники, водій може написати в протоколі відмову від медичного огляду, знову ж таки - реалізовуючи своє право, прямо надане ч. З ст. 28 Конституції України. При цьому, у разі наявності будь-яких причин (наприклад, запізнення в аеропорт), їх теж можна вказати в поясненні. Це звичайно, не вбереже від відповідальності. Але, як вважають адвокати, в разі судового розгляду це все ж краще, ніж конкретні позитивні результати експертизи.

ДО ЧОГО ПРИЗВОДИТЬ ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ЗА КЕРМОМ?

Все ж радимо водіям не випробовувати долю, бо наслідки алкогольного сп`яніння дуже небезпечні, коли ти за кермом. Вони, зокрема, виявляються в порушенні координації рухів, погіршенні почуття рівноваги, втраті орієнтації у просторі, зниженні пам’яті та уваги, погіршенні кмітливості та логічного мислення, зниженні слуху.

Євген Рощин, Мар'яна Рабченюк, Валентина Сямро, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-