9 липня. Пам’ятні дати

9 липня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні Аргентинська Республіка відзначає національне свято – День Незалежності (1816).

200 років тому проголошенням у м. Тукуман (нині центр однойменної провінції) Аргентинської Республіки завершилась боротьба за незалежність країни від іспанських колонізаторів. У першій половині ХVІ століття територія Аргентини, населена індіанськими племенами, була завойована іспанськими конкістадорами. Назва Аргентина походить від слова argentum, що латиною означає срібло (хоча поклади срібла в країні незначні). Вперше офіційно назву Аргентинська Республіка було зафіксовано в конституції 1853 року. Аргентинці досить довго і наполегливо боролися за свободу. Історія незалежності країни бере початок з антиіспанського повстання 25 травня 1810 року (Травнева революція), а закінчується через 6 років, коли 9 липня 1816 року Національний конгрес у Тукумані проголосив незалежність Об’єднаних провінцій Ла-Плати, перетворених у 1826 році у Федеративну Республіку Аргентину. З кінця ХІХ  - першої половини ХХ століття Аргентина була своєрідним бівуаком на Латиноамериканському континенті, приймаючи мільйони емігрантів з усієї Європи. Немало осіло там і українців, які шукали за океаном ліпшої долі (особливо багато було вихідців з Чернігівщини). Нині в країні проживає сьома за чисельністю українська діаспора у світі, яка налічує понад 300 тисяч осіб. В Аргентинській Республіці на сьогодні діє 30 товариств української діаспори. У світі Аргентина відома передусім футболом (Дієго Марадона), красним письменством (усі знають імена Борхеса і Кортасара, Ернесто Сабато і Касареса), танго, найяскравішими представниками якого є співак і композитор Карлос Гардель і бандеоніст Астор Пьяццолла, а також політиками – про диктатора Хуана Домінго Перона, його прекрасну дружину Евіту (особливо після того, як її роль у однойменному фільмі зіграла сексапильна нев’януча Мадонна) та вічного революціонера Че Гевару, який теж був аргентинцем, чули всі. Звісно, можна ще додати, що Аргентина, так само як і Україна, є одним із найбільших у світі експортерів пшениці. Країна пережила декілька дефолтів, один із найбільших (132 мільярди доларів) був у грудні 2001 року. Вона першою серед країн Латинської Америки 5 грудня 1991 року визнала незалежність України і першою в регіоні встановила з нею дипломатичні відносини (6 січня 1992). Аргентина також була першою країною у світі, яка визнала Українську Народну Республіку (УНР) та встановила з нею дипломатичні відносини у лютому 1921 року. З березня 1993 року у Буенос-Айресі діє посольство України, а з травня 1993 року в Києві – аргентинське посольство.

Шорічно, згідно з рішенням Басейнової ради р. Дністра, у другу суботу липня спільнотою України й Молдови відзначається Міжнародний День Дністра – третьої за довжиною в межах України ріки після Дніпра й Південного Бугу (в Європі дев’ята). Дністер протікає через густо заселену територію, у межах його басейну мешкає понад 10 млн осіб. Дністрову воду п’ють одесити, білгород-дністровці, мешканці Іллічівська, Теплодара, Южного та прилеглих районів. Дністер тече в межах 7 областей України (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Хмельницька, Вінницька та Одеська). На Дністрі розташовуються міста Галич, Заліщики, Хотин, Могилів-Подільський (Україна), Сороки, Рибниця, Дубоссари, Бендери, Тирасполь (Молдова). Дністер у середній течії слугує історичним кордоном між давніми культурно-етнографічними регіонами Буковиною та Галичиною, у середній та нижній – між Поділлям та Бессарабією. Від Галича до Хотина річка утворює Дністровський каньйон, який з 2008 року внесено до списку семи природних чудес України.

Ювілеї дня:

120 років від дня народження Павла Михайловича Кудрицького (1896-1926), українського актора і режисера. Закінчив режисерську лабораторію театру «Березіль», де працював у 1922-1926 рр. Молодший брат відомого мовознавця Євгена Кудрицького.

115 років від дня народження Барбари Картленд (1901-2000), британської письменниці. Увійшла в Книгу рекордів Гіннеса як найтиражніший у світі автор. Її любовні (так звані «жіночі») романи (усього – 273) перекладені 36 мовами світу, а наклади перевищують мільярд примірників. «Солодкі» сентиментальні любовні історії, сповнені усіляких надмірних людських пристрастей – карколомства, нестямних ревнощів, та такого  ж несамовитого жагучого кохання, з насолодою поглинають домогосподарки всіх континентів і країн. Назви свідчать самі за себе: «Втеча від пристрасті», «В обіймах кохання», «Беззастережне кохання», «Чарівна мить», «Чарівний сон», «Закоханий король» (варіанти: маркіз, маркіза, герцог), «Кохання і чари», «Любов у готелі «Рітц» і врешті-решт – «Крила екстазу». Цікавий факт: донька Барбари Картленд Рейн у 1976 році одружилася з графом Спенсером віконтом Елтропським – батьком принцеси Діани. Вона була злою мачухою. І про це теж можна було б написати прецікавий роман, але, радше в дусі Амелі Нотомб, аніж Барбари Картленд.

105 років від дня народження Джона Арчибальда Вілера (1911-2008), американського фізика-теоретика, одного з розробників (спільно з Нільсом Бором) теорії тиску атомного ядра.

100 років від дня народження Едварда Річарда Джорджа Хіта (1916-2005), державного і політичного діяча Великобританії, прем’єр-міністра (1970-1974), консерватора. В 1959-1964 рр. Міністр праці, лорд-хранитель печатки, міністр торгівлі. В 1965-1975 роках очолював Консервативну партію. Понад 50 років (до 2001) був членом Палати громад британського парламенту. Автор книг «Єдина нація – підхід Консервативної партії до соціальних проблем» і «Старий світ – нові горизонти». Почесний доктор ряду закордонних університетів. Нагороджений орденом «Британської імперії».

90 років від дня народження Бенжаміна Моттельсона (1926), данського фізика, одного з авторів узагальненої моделі атомного ядра, лауреата Нобелівської премії (1975, спільно з Оге Бором і Джеймсом Рейнуотером).

60 років від дня народження Тома Хенкса (1956), американського кіноактора, режисера, сценариста і продюсера. Знімався у фільмах «Тернер і Хуч», «Філадельфія» (премії «Оскар», «Золотий глобус», 1994; приз МКФ у Берліні, 1994), «Форрест Гамп» (премія «Оскар», «Золотий глобус», 1995), «Аполло-13», «Врятувати рядового Раяна», «Зелена миля», «Спіймай мене, якщо зможеш», «Код да Вінчі». Хенкс починав кар’єру в комедіях для сімейного перегляду, але до сорока років він зажив слави як серйозний драматичний актор і навіть отримав дві премії «Оскар» – за головні ролі у фільмах «Філадельфія» (1994) та «Форрест Гамп» (1995), ставши таким чином одним із двох акторів в історії світового кінематографа, отримавших цю нагороду два роки поспіль. Хенкс також відомий своєю тісною співпрацею з режисером Стівеном Спілбергом. Фільми за участю Хенкса приносили колосальні гроші, хоча в житті актора не бракувало періодів цілковитого бегрошів’я, коли 25 доларів були щастям. Найкасовішим фільмом Хенкса став «Код да Вінчі» (2006). Також Хенкс є актором, що отримав один із найбільших гонорарів в історії кіно (понад 51 млн доларів за роль професора Роберта Ленгдона у фільмі «Ангели і демони»). Цікавий факт: Том Хенкс – не буддист, не саєнтолог, а православний християнин, і є прихожанином Собору Святої Софії Константинопольського Патріархату. До православної церкви належить і його дружина Ріта Уїлсон.

50 років від дня народження Амелі Нотомб (1966), бельгійської франкомовної письменниці, яку шанувальники давно охрестили «готичною принцесою Європи». Авторка романів «Токійська наречена», «Страх і трепет» (удостоєний премії Французької академії; екранізований Аленом Корно), «Синя борода», «Петронілла», «Біографія голоду» та ін. (понад 50). Саме її книжки можна найчастіше побачити в руках пасажирів паризької підземки, крім того, вони перекладені понад 30 мовами світу. 4 романи екранізовані. Амелі народилася в аристократичній родині дипломата, тому з дитинства багато подорожувала, жила в Японії, США, Китаї, Лаосі, Бірмі, Бангладеш. Закінчила відділення романських мов університету Брюсселя. З 1981 по 1991 мешкала в Токіо. Результатом 10-річного перебування француженки в країні Вранішнього Сонця став знаменитий роман «Заціпеніння і дрож» («Страх і трепет»), удостоєний Гран-прі Французької академії. Згодом процес писання романів (а вона їх саме пише, від руки, не послуговуючись комп’ютером) пішов як по маслу – по роману на рік. Мадемуазель Нотомб виявилася надзвичайно продуктивною авторкою. Пише вона французькою мовою, але завжди підкреслює, що є бельгійкою. «Так, я бельгійка. Розумієте… Насправді це так важко, бути громодянином такої країни як Бельгія, відчуваючи поряд таку країну як Франція. Куди не подивись – всюди відчувається ця колосальна присутність. І це насправді дуже важко – постійно долати власну меншовартість, якісь власні комплекси і жити вільно, бути абсолютно самодостатнім… Гадаю, що просто потрібно вийти з тіні…» (кому-кому, а українцям міркування бельгійки дуже зрозумілі). У липні минулого року король Бельгії Філіпп надав письменниці баронський титул, що належав її батькові. Отже, тепер Амелі Нотомб баронеса. «Мої книги годяться для всіх: це і легке чтиво і інтелектуальна література – і те, і інше чистісінька правда», - каже про себе Нотомб. 

Роковини смерті:

20 років з дня смерті Сергія Анатолійовича Курьохіна (1954-1996), російського авангардного джазового і рок-музиканта, організатора ансамблю «Поп-механіка» (1980). Автор музики до фільмів Сергія Соловйова «Три сестри», Дмитра Месхієва «Над темною водою», Сави Куліша «Трагедія в стилі рок», Олега Тепцова «Пан оформлювач». Випустив понад 30 пластинок. «Был неумолимым борцом с любой пошлостью и штампами, фантастически обаятельным и светлым человеком. Без него Аквариум не стал бы тем, чем стал…» (Борис Гребєнщиков, лідер гурту «Акваріум»)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-