Василишину заносили до 100 тисяч на тиждень від операцій лише в одній лікарні - Луценко

Василишину заносили до 100 тисяч на тиждень від операцій лише в одній лікарні - Луценко

Укрінформ
Заступник міністра охорони здоров'я Роман Василишин щотижня отримував від свого поплічника - керівника Урологічного центру Олександрівської лікарні Юрія Серняка - 50-100 тисяч гривень за операції.

Про це заявив у п'ятницю на оперативному брифінгу у Києві Генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це була група змовників. Заступник міністра охорони здоров'я Василишин, який до того був керівником Олександрівської лікарні, представив колективу цієї лікарні уродженця міста Донецька Юрія Серняка. Той став обіймати посаду директора Урологічного центру цієї клінічної лікарні і особисто розподіляв лікарів на операції, за кожну з яких вимагалися гроші у пацієнтів і здавалися Серняку. Серняк, у свою чергу, ці гроші акумулював і щотижня від 50 до 100 тисяч гривень перенаправляв заступнику міністра", - розповів Луценко.

Він повідомив, що викрити злочинну схему вдалося завдяки тому, що один з працівників Урологічного центру співпрацював з правоохоронними органами.

"Таким чином, це була контрольована передача незаконних коштів у ході хабарництва", - сказав Генпрокурор.

Він повідомив, що прокуратура спільно з СБУ 5 разів фіксувала отримання хабарів і затримала Василишина під час останнього такого епізоду хабарництва.

"Вчора, зрештою, під час 5-го епізоду цього системного хабарництва був затриманий Василишин Роман, який привіз помічені гроші до дачного помешкання своєї доньки, і його помічник в цій кримінальній оборудці - Серняк, який зараз дає викривальні свідчення, що підтверджують повністю цю схему", - зазначив Луценко.

Сам Василишин, за словами Генпрокурора, від надання свідчень відмовився, "посилаючись на ст. 63 Конституції України".

"Тим не менш, ми вважаємо, що у нас є всі підстави обгрунтовано підозрювати обох у порушенні ст. 368 ККУ - незаконна винагорода, хабарництво, за якою і буде вестися слідство", - сказав Луценко.

За його словами, ця ситуація є вкрай ганебною, оскільки Василишин був заслуженим лікарем України, мав звання доктора медичних наук, нагороджений Почесною грамотою Кабміну та орденом "За заслуги".

"З такими регаліями брати гроші з урологічних операцій є ганебним, цинічним і аморальним явищем", - наголосив Луценко.

Він також зауважив, що операція із викриття і затримання Василишина та його поплічника проводилася "з координацією з Президентом України і Прем'єр-міністром".

Як повідомляв Укрінформ, слідчим управлінням Прокуратури міста Києва спільно зі співробітниками ГУБКОЗ СБУ затримано у п'ятницю вночі "на гарячому" заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина.

Встановлено, що цей посадовець створив систему поборів з практикуючих лікарів за надання їм можливості в подальшому здійснювати належним чином свої функціональні обов'язки, зокрема проводити операції в Олександрівській лікарні м. Києва.

Заступника міністра та його спільника затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Тривають першочергові слідчі дії. Вирішується питання щодо повідомлення вказаним особам про підозру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-