7 липня: найважливіше за день

7 липня: найважливіше за день

Укрінформ
До нас приїхав Керрі. Багатостраждальний безвіз для українців. Прокурора області вигнали з органів прокуратури. «Московський» змінили на «Бандеру».

00.54 Військово-транспортна авіація: Китай обігнав Україну

Армія Китаю прийняла на озброєння найбільший військово-транспортний літак в світі, вантажопідйомність якого складає 66 тонн.

Про це повідомляє Сіньхуа.

«Y-20» розроблений власними силами Китаю. Він призначений для перевезення особового складу, техніки і вантажів на далекі відстані в складних погодних умовах», - йдеться в повідомленні. Американські ЗМІ стверджують, що крило для китайського літака розробили в Україні в авіабудівному концерні «Антонов».

«Літак орієнтований на внутрішній ринок, проте в найближчі декілька років китайські інженери зможуть створити і «міжнародну» версію літака. Упевнений, він користуватиметься популярністю у іноземних замовників», - зазначив раніше представник AVIC Чжу Цянь.

Укрінформ: Ера «Антеїв» та «Мрій» фінішує? І так, і не так. Мабуть, китайці мають на увазі серійний військово-транспортний літак (хоча «Y-20» у серію ще не запущений). Вантажопідйомність «Антея» - «АН-22» - на 6 тон менша – 60 тон. Але ж єдина (літає з 1988 року лише одна така машина) «Мрія» може підняти в повітря до 250 тон вантажу. У тому і полягає вся різниця: щодо унікуму, Україна тримає поки що першість, а в тому, що стосується практичного використання, яке, власне, й надає стратегічні переваги – китайці нас уже обігнали. І нехай вас не заспокоює той факт, що крило для «Y-20»  спроектували на «Антонові». По-перше, це може бути тимчасово, а по-друге, «Мрію» у далекому 1988 році, так само, не лише в Києві робили. Інша річ, що досвіду наших авіабудівників довіряють, використовують його. Оцю обставину нам треба зберегти за будь-яку ціну.

01.15 Обама - Путін: розмови незрячого з глухим

Президент США Барак Обама і президент Росії Володимир Путні обговорили в середу по телефону ряд зовнішньополітичних питань, у тому числі ситуацію в Україні, Нагірний Карабах, Сирію, боротьбу з ІДІЛ та іншими загрозами міжнародного тероризму.

При цьому американський лідер звернув увагу на необхідність повної імплементації російською стороною Мінських угод, повідомили в Білому домі.

«Що стосується України, президент Обама закликав президента Путіна вжити заходів, щоб покласти край суттєвому сплеску бойових дій на сході України, й підкреслив нагальну важливість подальшого просування повної імплементації Мінських домовленостей», - зазначається в документі за підсумками розмови.

Укрінформ: Знову трапилось те, що уже багато разів було: прес-служба Кремля, повідомляючи про цю ж телефонну розмову, говорить про дещо інше. Мовляв, Путін вимагав від Обами, щоби він натиснув на Україну для виконання саме нею Мінських домовленостей. Ну, ми знаємо, всі ці повідомлення Москви призначені для внутрішнього ринку. А для нас подібна стабільність – це добрий знак: він означає, що нічого в підході Заходу до російсько-українського конфлікту не змінилися. Скільки б там не голосували італійські «сільські ради» за визнання Криму російським.

09.55 Луценко продовжує звільняти обласних прокурорів

Генеральний прокурор України Юрій Луценко звільнив прокурора Рівненської області Анатолія Ковальчука.

«Генеральний прокурор України Юрій Луценко своїм наказом від 6 липня 2016 року звільнив з посади та з органів прокуратури прокурора Рівненської області Анатолія Ковальчука», - йдеться у повідомленні управлінні зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Раніше правоохоронці затримали заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика за підозрою в причетності до організації незаконного видобутку бурштину в області. Під час обшуків у нього знайшли ексклюзивну колекцію з 12 годинників, яка коштує понад 100 тис. дол., золоті зливки, чималу суму готівки та бурштин.

Укрінформ: Два висновки. Уже анекдотичний і обнадійливий поки що. Перший – крадуть і не ховаються. Другий – їх почали «брати», причому швидко. І не лише їм, але й начальству їхньому, як в цьому випадку, почало перепадати на горіхи. Ключове питання: чи надовго така тенденція намітилась?

11.51 Керрі розмовлятиме у Києві і з Президентом, і з прем‘єром, і зі спікером

Літак Державного секретаря США Джона Керрі щойно здійснив посадку в аеропорту «Бориспіль». Супроводжувати Керрі в Україні буде його помічник у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд.

Керрі має намір провести у четвер зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, українським Прем'єром Володимиром Гройсманом, а також головою Верховної Ради Андрієм Парубієм.

Укрінформ: Пам‘ятаєте пару тижнів тому Вікторія Нуланд прилетіла у Київ сама. Ви що-небудь дізналися тоді про зміст її перемовин в українській столиці? Отож. Так само буде і цього разу. І годі закликати дипломатів до щирості та поваги до громадськості. Не той випадок. Самі приводи до цих таємних перемовин, які відбуваються на очах мільйонів, надто непевні і туманні – Мінськ-2, «вибори» в ОРДЛО, відкритий для кожного негідника кордон – надто вже, кажучи м‘яко, контраверсійні. Поки вони не зникнуть з українського порядку денного, так і буде. А українцям нічого іншого не залишається,  крім терпіння і готовності, у разі чого, сказати своє слово.

12.59 Київрада перейменувала проспект Московський на проспект Степана Бандери

«Загалом сьогодні депутати Київради перейменували 10 вулиць... Щодо появи в столиці вулиці на честь Романа Шухевича, то це питання вирішили перенести через зауваження профільної комісії», - заявив депутат Київської міської ради від партії «Свобода» Юрій Сиротюк.

За його словами, рішення про перейменування на честь Степана Бандери підтримала більшість депутатів. Таким чином, столичні обранці вшанували пам'ять лідера Організації українських націоналістів у роки національних визвольних змагань.  

Укрінформ: Оце – всім новинам новина. Можна тільки собі уявити рівень оскаженіння, який вона підніме у Москві. І лише одне це більш ніж приємно. Бо, як сказав поет, «…нехай собі як знають, божеволіють, конають, нам – своє робить». В тому числі, робить і свою, українську історію, суб’єктом якої був і назавжди залишиться Степан Бандера. А всім, хто проти, чи має сумніви – спокійно роз’яснювати ким він був насправді.

14.53 Європарламент визначився з «візовим запобіжником»

Європарламент погодив проект законодавства щодо вдосконалення механізму призупинення безвізових режимів із третіми країнами.

Відповідну доповідь підтримав у четвер у Страсбурзі комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Нові правила спростять та прискорять для країн-членів процедуру інформування Єврокомісії, а також одне одного про ситуацію, за якої скасування візових вимог може бути призупинене – спочатку на період у шість місяців. Єврокомісія також отримає повноваження запустити механізм призупинення за власною ініціативою», - заявили у законодавчому органі ЄС.

Серед причин призупинення безвізового режиму для громадян третіх країн нові правила передбачатимуть зростання нерегулярних міграційних потоків, необґрунтовані прохання про надання притулку, невиконання зобов’язань за угодами про реадмісію (повернення нелегалів до країн, з яких вони потрапили до ЄС).

Укрінформ: На перший погляд, добра для України новина. Впала чергова перешкода з тих, що їх не втомлюються мурувати наші «європейські друзі на шляху до безвізового режиму, якого, якщо чесно, українцям вже принабридло очікувати «в сінях». Того й не полишає гіркий присмак. Спочатку запустили до себе десятки мільйонів далеких від європейських традицій, культури, менталітету, вірувань людей з Африки та Азії, а тепер – говорять про якісь «необґрунтовані прохання про надання притулку» своїм же європейцям, тільки східним. От і думай тепер про них: вони й насправді такі розумні?

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-