Розстріл Майдану: суд над беркутівцями узяв перерву

Розстріл Майдану: суд над беркутівцями узяв перерву

Укрінформ
Святошинський районний суд міста Києва оголосив перерву в розгляді кримінального провадження стосовно п'яти екс-бійців спецпідрозділу "Беркут", підозрюваних у масових вбивствах активістів Майдану 20 лютого 2014 року на стадії дослідження доказів сторони обвинувачення.

Про це в четвер заявив головуючий в колегії суду суддя Сергій Дячук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Суд оголошує перерву до 11 години 12 липня 2016 року", - сказав він.

Суд продовжує вивчати висновки судово-балістичних та хімічних експертиз куль та гільз, які були надані стороною обвинувачення, які були вилучені за фактом подій 20 лютого.

За словами прокурора Романа Псюка, в окремих випадках, де кулі зберегли на собі ідентифікуючі ознаки, згідно наданих суду висновків експертиз, ідентифіковано зброю, яка була закріплена за тими чи іншими співробітниками "Беркуту".

"Один такий екземпляр зброї за епізодом Шимка (вбитого на Майдані 20 лютого 2014 року - ред.) ідентифіковано, що куля була випущена з автомату одного з обвинувачених, який є сьогодні на лаві суду - це Зінченко. Також ідентифіковано ряд куль випущених з автоматів, які належать іншим співробітникам цієї спецроти, які на даний час оголошені в розшук", - наголосив прокурор.

Крім того, під час засідання суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення про долучення до матеріалів справи відеофайлів, які були відзняті 21 лютого 2014 року на місці розстрілу на вулиці Інститутській 20 лютого. На відео зафіксовано огляд місця подій на вулиці Інституцькій і збирання гільз, які потім автори відео передали до правоохоронних органів.

Псюк зазначив, що тоді було зібрано 92 гільзи калібру 7,62 на 39. Він підкреслив, що саме такі набої використовувались зброєю, яка була на озброєнні спецпідрозділу "Беркут".

Як повідомлялося, суд 17 травня розпочав розгляд по суті справи проти п'ятьох екс-беркутівців: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

П'ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство та завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Колишні бійці спецпідрозділу "Беркут", яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним з пунктів.

Усього, як пояснив прокурор Генеральної прокуратури України Яніс Сімонов, вдалось ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській, з них 20 перебувають у розшуку.

Колишні беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін перебувають під арештом із березня-квітня 2014 року. Їх обвинувачують у вбивстві 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві.

У січні 2015 року Генпрокуратура передала обвинувальний акт до суду, сторона обвинувачення вимагає Зінченкові та Аброськіну найвищої кари - довічного позбавлення волі.

У вересні 2014 року колишній командир роти "Беркута" Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, утік із-під домашнього арешту, його оголосили в розшук.

У лютому цього року суд об'єднав кримінальні провадження щодо колишніх працівників спецпідрозділу "Беркут" Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янишевського, обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану, з провадженням щодо Зінченка і Аброськіна.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов'язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-