Рада ухвалила закон про амністію у 2016 році

Рада ухвалила закон про амністію у 2016 році

Укрінформ
Народні депутати ухвалили закон "Про амністію у 2016 році", який передбачає амністування, в тому числі й засуджених учасників антитерористичної операції, які не скоювали тяжких і особливо тяжких злочинів.

За відповідне рішення проголосували 247 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається у пояснювальній записці до ухваленого закону, нормативно-правовий акт передбачає оголошення амністії і поширення її дії, насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально. Зокрема, планується амністувати неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів; інвалідів першої, другої та третьої груп; хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання; осіб, що досягли пенсійного віку.

Також закон передбачає амністію для учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Основними критеріями для застосування амністії є незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання; об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання; значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Водночас нормативно-правовий акт прописує категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-