6 липня: найважливіше за день

6 липня: найважливіше за день

Укрінформ
Тарифне питання: Гройсман домовився з профспілками. НАБУ хочуть дозволити прослуховувати корупціонерів. Екс-заступник Шокіна на чолі столичної прикоратури. Онищенко проситься "під крило" Путіна? 

8:29 Нічого не скажемо: у Москву прибули слідчі по справі MH17

Представники міжнародної комісії з розслідування обставин катастрофи Боїнга 777 рейсу MH17 авіакомпанії Malaysian Airlines в небі над Донбасом, 5 липня прибули до Росії.

Як заявив представник групи Вім де Брюйне, делегація слідчих, прокурорів і поліцейських буде знаходитися в Москві два дні. При цьому він не уточнив, з ким саме будуть зустрічатися представники міжнародного розслідування, і сказав, що не робитиме ніяких заяв за підсумками поїздки в Москву.

За даними російських ЗМІ, слідчі зустрінуться з представниками оборонного сектора Росії. До слідчої групи входять експерти з Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів, України, очолює цю групу прокуратура Нідерландів.

Джерело: «Обозреватель».

Укрінформ: Те, що цю комісію приймають, однозначно свідчить: в Москві знову щось придумали, щоб зняти з себе вину, або, принаймні, максимально її нівелювати. Так що чекаємо нових вигадок, на кшталт інопланетян, які здуру жахнули по малайзійському лайнеру, бо байки про «підступних укропів» тут уже не проходять. По-друге, в Москві, мабуть, самі не дуже впевнені в тому, що це пройде, інакше не висували б вимоги «без розголошення» (а це, вочевидь, російська ініціатива). По-третє, в Нідерландах і, взагалі, на Заході, бояться сказати те, що давно вже очевидно: жахливий злочин у небі Донбасу, загибель 298 людей — на совісті Росії. Ядерної Росії... Це влаштовувати референдуми, що підставляють Україні «ніжку», їм зовсім не страшно.

11.32 Холодницький просить дозволити НАБУ телефонне прослуховування

Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький закликає Верховну Раду підтримати законопроект, який дозволить Національному антикорупційному бюро прослуховувати чиновників.

Про це він написав у середу на своїй сторінці у Facebook.

«Я звертаюся до народних депутатів з проханням підтримати законопроект №4812, який дає НАБУ право самостійно знімати інформацію з каналів зв’язку. Цей законопроект не поширюється на всіх громадян, а тільки на фігурантів кримінальних проваджень, що належать до підслідності Нацбюро, тобто ТОП-посадовців», - написав Холодницький.

Керівник САП також зауважив, що пункт про автономне прослуховування для НАБУ прописаний у новому тексті меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Укрінформ: Оце так новина! Справжня сенсація!! Мінімум з двома знаками оклику. Хто з нас, пересічних українців, хоча б здогадувався, що можливість негласного прослуховування українських топ-чиновків Антикорупційним бюро є, по суті, вимогою МВФ? Загалом, це добре. Це, зокрема, свідчить про глибоку зацікавленість міжнародної спільноти у наших внутрішніх справах і розуміння їх суті. А щодо того, як відгукнуться депутати, то одного Холодницького вони б, звісно, «однією лівою», а от проти тандему «Холодницький-МВФ» довго не встоять.

12.30 Гройсман сказав, про що домовився з профспілками

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на зустрічі з представниками профспілок обговорив формування генеральної угоди між профспілками та урядом.

Про це голова уряду сказав на засіданні Кабінету міністрів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щойно була 1,5-годинна зустріч з представниками профспілок – дуже продуктивна. Ми обмінялися думками щодо вирішення найактуальніших проблем. Люди приїхали, щоб висловити свої думки і зробили це не по найму. Ми говорили про формування нової генеральної угоди між профспілками і урядом», - зазначив Гройсман.

Укрінформ: Зазвичай влада, коли стикається з наступом опозиції на кшталт нинішнього блокування роботи Верховної Ради, бере якусь паузу. Щоб подивитися, як далі піде діло, може, само якось владнається чи опозиція стомиться. І взагалі, аби мати час на спокійне вироблення плану контрдій. Цього разу влада відреагувала незвично швидко: негайні консультації прем’єра з опозиціонерами, його ж зустріч  з профспілками, які сьогодні мітингували з тими ж самими, що й опозиція, вимогами. Нарешті, Юлія Тимошенко заявила, що до консультацій долучиться спеціальний представник Президента. А це означає, по суті, що і сам Президент змушений особисто втручатися у конфлікт. Як бачимо, переговори ведуться на найвищому рівні, що об’єктивно свідчить про глибину кризи. От тільки чи буде вона скороминущою чи затяжною, і з якими наслідками?

15:05 Ліонеля Мессі та його батька засудили до майже двох років за ґратами

Зірку світового футболу, нападника «Барселони» Ліонеля Мессі та його батька іспанський суд засудив до 21 місяця кожного за ґратами та грошового штрафу у 3,7 мільйона євро за ухилення від сплати податків.

Утім, один із найкращих футболістів світу та його батько не відбуватимуть визначене вироком покарання у в'язниці. За іспанськими законами, покарання терміном менше двох років за перше притягнення до відповідальності у ненасильницькому правопорушенні не тягне за собою тюремного ув'язнення.

Футболістові та його батьку закидали ухилення від сплати податків із суми доходів обсягом 4,16 мільйона євро, отриманих від продажу іміджевих прав. Для приховування заробітків вони нібито використовували низку підставних фірм у Белізі та Уругваї. Прізвище Мессі також фігурує в «панамських документах». Саме після їх оприлюднення в Іспанії оголосили, що проведуть додаткове розслідування стосовно Мессі.

Джерело: “Німецька хвиля”.

Укрінформ. Мессі —  зірка з зірок «Барселони» всіх її часів, улюбленець не десятків, а сотень мільйонів, бог земний — таки засуджений і достатньо швидко. Ну, не буде сидіти... А ви хотіли щоб сидів, а не голи забивав? Ну от, іспанські судді теж цього не хочуть, і закон тут їм у поміч. Ми лише відзначимо, що у нас «не сидять» ті, хто краде набагато більше і нічого більше не вміє, ніж набивати власну кишеню вкраденим. І ще: ухилятися від податків люблять всюди і роблять, в принципі, це однаково. А борються з цією людською вадою всюди по-різному і, відповідно, результати мають різні.

15:09. Екс-заступник Шокіна очолив столичну прокуратуру

Керівником прокуратури міста Києва рішенням Генпрокурора Юрія Луценка від 6 липня призначено Романа Говду, повідомляє прес-служба ГПУ.

Говда був заступником екс-генпрокурора Віктора Шокіна і подав у відставку після призначення на цю посаду Луценко.

Сьогодні очільник ГПУ представив нового керівника столичної прокуратури колективу. Луценко зазначив, що серед першочергових завдань органів київської прокуратури є «проведення ретельного перегляду усіх існуючих і закритих кримінальних проваджень, які стосуються діяльності попередньої міської влади».

«Ті, хто пограбували столицю на мільярди, мають бути покарані, незалежно від того, де вони перебувають», - наголосив він.

Роман Говда в ГПУ запам'ятався тим, що саме він підписав підозру екс-заступнику генпрокурора Віталію Каську в справі про приватизацію держквартир. Також Говда балотувався на пост глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яким в кінцевому підсумку став Назар Холодницький.

Джерело: politrada.com

Укрінформ: Дай Боже новому очільнику столичної прокуратури добратися, нарешті, до золотих часів «молодої команди» Леоніда Черновецького. Тоді, коли і землю роздавали сотнями ділянок на підставних осіб, і «начальствені» джипи злодії викрадали безслідно, саме у той дражливий момент, коли вони під дах були завантажені документами про приватизацію... Додамо лише одне: Роман Говда — кадр перевірений, керівництво ГПУ продовжує тасувати все ту ж «номенклатурну» колоду, радянський принцип добору кадрів — чужі тут не ходять - живе і процвітає.

15:14 Онищенко добивається аудієнції у Кремлі - ЗМІ

Народний депутат Олександр Онищенко, що втік з України, домагається аудієнції в адміністрації президента Росії Володимира Путіна. Про це повідомляє в середу ZN.UA із посиланням на поінформоване джерело.

Видання зазначає, що посередником між АП і Онищенком може виступити Йосиф Кобзон, з яким український депутат зустрічається сьогодні в Москві. «Сьогодні Онищенко зустрічається з Кобзоном, який має завести його до адміністрації президента РФ», - сказав співрозмовник. З ким саме домагається зустрічі Онищенко, джерело не повідомило.

Укрінформ: Немає жодних гарантій, що інформатор «Дзеркала тижня» не помиляється або навіть свідомо не вводить в оману. Тут важливіше інше: вірогідність такого вчинку Онищенка нікого в Україні не вразить і навіть не здивує. І ще: якщо це правда, то, виходить, Онищенко вже  не сподівається домовитися не в Кремлі, а на Банковій. Отже, наша прокуратура і справді всерйоз взялася за «справу Онищенка». Утім, скептики можуть вказати, що саме Кремль може допомогти Онищенку владнати стосунки з Банковою. А оптимісти заперечать, що в умовах війни України і Росії таке неможливо. А скептики… І так до безкінечності.

Огляд Сергія Тихого, Юрія Сандула.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-