Українці мають об'єднатися на захист рідної мови від лінгвоциду - експертиі

Українці мають об'єднатися на захист рідної мови від лінгвоциду - експертиі

Укрінформ
Повне заміщення на практиці чи в окремих сферах комунікації рідної мови нерідною, у випадку України російською, у мовознавстві називають лінгвоцидом. Українці мають об'єднатися проти цього явища.  

Про це у вівторок під час “круглого столу” в Укрінформі на тему “Лінгвоцид як важливий компонент геноциду - зброя для цілеспрямованого знищення українського народу” заявив мовознавець Павло Гриценко.

“Лінгвоцид завжди локальний, конкретний. Для України термін “лінгвоцид” передбачає повне заступлення на практиці чи в окремих сферах комунікації рідної української мови нерідною”,  - сказав Гриценко.

За словами професора Київського міжнародного університету Івана Ющука, лінгвоцид в Україні  почався з часів укладення Андрусівського договору 1667 року, де “було таке застереження: щоб усі ті книги, які написані не російською мовою, і самих друкарів , і укладачів - знищити”.

“Російська імперія, а потім і Радянський Союз, привласнила український народ як свою власність. Вона застосувала лінгвоцид, від цієї політики не відмовилася і сучасна РФ”, - наголосив Ющук.

На переконання керівника проекту Марії Петрової-Мацюк, лінгвоцид є злочином перед українським народом. Вона підкреслила, що сучасне українське суспільство має щоденно працювати у напрямку впровадження української мови - літературної, наукової, побутової, мови силових структур та діловодства.

Голова ВУТ "Просвіта" ім. Т.Шевченка Павло Мовчан вважає, що українці мусять об'єднуватися у боротьбі проти такого явища, як лінгвоцид.

“Тільки сконсолідована нація може не допустити того, що триває сьогодні (лінгвоциду - ред.). Треба об'єднатися”, - переконаний Мовчан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-