4 липня: найголовніше вночі

4 липня: найголовніше вночі

Укрінформ
На футбольному чемпіонаті, нарешті, без сенсацій, і корисні поради від Квасьневського

23:55 Розбивши ісландців, Франція стала останнім півфіналістом Євро-2016

Футболісти збірної Франції у чвертьфінальному матчі домашнього Євро-2016 упевнено перемогли у неділю, 3 липня, команду Ісландії (5:2) і стали останніми півфіналістами турніру.

Укрінформ: Перебіг матчу і його рахунок показали, що Ісландію рано ще зараховувати до провідних футбольних країн. Спортивні сенсації добрі, коли їх небагато. Всьому має бути міра. Перемога ісландців над французами одразу після перемоги над англійцями – це вже був би явний «перебір». Це вже було б не по-спортивному. Все-таки в спорті перемагати має сильніший, інакше який тоді сенс гри? Нинішній фінал чемпіонату Європи і так дав нам вже аж надто багато несподіванок. Заради футболу – досить на сьогодні сенсацій!

00:38 Квасьневський закликав Київ забути мрію про членство в НАТО

Колишній президент Польщі Олександр Квасьневський закликав Україну відмовитися від мрії про вступ до НАТО.

Як повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung, про це Квасьневський заявив, виступаючи на заході Фонду імені Кербера у Варшаві.

«Колишній президент Польщі Олександр Квасьневський закликав Україну відмовитися від мрії про вступ до НАТО. Поки Україна не є повноправним членом Євросоюзу, про це не може бути й мови», - повідомляє видання.

Укрінформ: Дивно не те, що черговий раз західний політик відверто висловлюється щодо «європейських перспектив» України. Дивно, що це зробив поляк, якого вважають другом України. Утім, хто як не твій друг скаже тобі правду. А правда у тому, що до НАТО беруть лише «своїх». Тобто, за «чужих» воювати (ризикувати життям) ніхто не збирається. Україна – «чужа». Чому так, і чи може Україна з часом стати «своєю» для Європи – інше питання. Поки що маємо, нарешті, усвідомити: все, або майже все, доведеться робити самим. І насамперед – брати до рук зброю і захищатися. А нагадувати Квасьневському, що ціла низка країн Східної Європи спочатку ставали членами НАТО, а вже потім – Євросоюзу, було б найгіршою нашою відповіддю. Це була б реакція з розряду «сам дурак».

01.23 Влада ОАЕ закликала громадян уникати традиційного одягу за кордоном

Міністерство закордонних справ Об’єднаних Арабських Еміратів закликало громадян уникати традиційного одягу під час мандрівок за кордон – із міркувань безпеки.

МЗС також закликало жінок ОАЕ дотримуватися заборон, які діють у деяких країнах Європи, на носіння тих елементів традиційного одягу, що закривають обличчя.

Заява відомства спричинена інцидентом у Клівленді (штат Огайо, США). Раніше цього тижня поліція затримала там 41-річного бізнесмена з ОАЕ через дзвінок співробітника готелю, який запідозрив його у зв’язках із радикальним угрупованням «Ісламська держава» через зовнішній вигляд.

Інцидент у Клівленді закінчився вибаченнями поліції перед затриманим. 3 липня МЗС ОАЕ повідомило, що викликало високопоставленого американського дипломата «для висловлення йому невдоволення жорстоким поводженням поліції штату Огайо з громадянином ОАЕ».

Укрінформ: Даний випадок – хороший доказ, що з прихильниками ісламу можна і треба домовлятися. Не такі вони вже й «твердолобі» й затяті, як дехто думає. Тобто, нинішнє протистояння (по суті – війна) з ісламістами має не релігійні, а насамперед соціально-економічне коріння. Тобто, можна домовитися.

06:01 Китайці влаштували «майдан» через сміттєвий завод

Тисячі людей взяли участь в незвично великій для Китаю демонстрації протесту в місті Лубу на півдні країни.

Як повідомляє BBC, місцеві жителі протестували проти будівництва нового сміттєспалювального заводу на березі річки Сіцзян - основного джерела питної води, побоюючись її забруднення.

За словами очевидців, в акції брали участь близько 10 тисяч осіб, при цьому порядок на вулицях міста забезпечували щонайменше три тисячі поліцейських. Влада, зі свого боку, заявила, що в демонстрації взяли участь не більше 1400 осіб. Під час заворушень деякі демонстранти намагалися увірватися в урядові установи. Згідно з офіційними даними, 21 «організатор заворушень» був затриманий.

Укрінформ: Китайці, які штурмують урядові установи – це мало б звучати для нас, як диво з див. Тим часом – нічого дивного. Хто сумнівається, що сміттєпереробний завод і побоювання забруднення річки – лише привід, а не причина? Чим же невдоволені китайці? А тим самим, що й інші земляни – низьким рівнем життя. Ми звично думаємо, що там, у Китаї, геть усе не так, як, приміром, у нас у Європі. Що у них політика інша, люди інші, проблеми інші. І взагалі – живуть китайці за якимись своїми, незвіданими для нас, законами. Це не так. Китай лише із запізненням повторює шлях, яким колись вже пройшли Європа і Америка: досягнення добробуту через здобуття політичних свобод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-