Батько українця Виговського: У російській колонії син перебуває в повній ізоляції

Батько українця Виговського: У російській колонії син перебуває в повній ізоляції

Укрінформ
Батько незаконно засудженого в Росії українця Валентина Виговського боїться, що після обміну трьох політв'язнів Кремля робота в цьому напрямку застопориться.

Таку думку він висловив в інтерв'ю сайту Гордон.

"Я, зізнаюся, боюся, що після того як повернулися Савченко, Солошенко і Афанасьєв, робота з визволення полонених затихне. Люди стали менше говорити про в'язнів, і політики заспокоїлися, а там, у російських в'язницях, ще дуже багато українців", - каже Петро Виговський.

Він підкреслив, що документи на екстрадицію його сина перебувають у колонії, однак Валентин їх поки що не бачив.

За його словами, син зараз перебуває в одиночній камері у виправній колонії №11 в Кіровській області, куди його перевели 13 травня. Два тижні тому у Валентина побував російський правозахисник Артур Абашев, який розповів, що після проходження карантину Виговський перебуває в повній ізоляції: "Ні радіо, ні телевізора, ні газет; його нікуди не випускають і не дозволяють спілкуватися з іншими ув'язненими".

Причому Абашев вважає, що у такий спосіб адміністрація намагається уникнути конфлікту між ув'язненими, адже в колонії відбувають покарання злочинці з Донецької та Луганської областей, а Валентин налаштований проукраїнськи.

Виговський-старший переконаний, що його синові не вдалося уникнути тортур, як і колишнім політв'язням Геннадію Афанасьєву і Юрію Яценку.

"Мабуть, і його били. Раніше він скаржився, що у нього все тіло боліло. Тепер все зажило, він краще почувається", - каже батько.

Про обставини арешту сина Петро Виговський знає мало. За його словами, Валентин збирався в Крим всього на один день - вранці мав приїхати в Сімферополь, зустрітися з кимосьі повернутися ввечері додому.

"Ми не відразу зрозуміли, що син зник. ... Тільки на третій день ми зрозуміли, що сталося, і пішли в міліцію. ... Через кілька днів по своїх каналах дізналися, що Валентина схопили люди з так званої самооборони. Як нам розповіли (не беруся стверджувати, що так і було), його заарештували вранці на залізничному вокзалі. Тоді затримали велику групу приїжджих. Звернули увагу, що йому 30 років, у нього київська прописка. Не виключаю, він ще і щось сказав. Валентин був на Майдані. Йому зовсім не подобалися події, які відбувалися тоді в Криму. Востаннє його бачили побитого у приміщенні СБУ Сімферополя. Потім його, ймовірно, передали ФСБ і переправили до Росії", - розповідає батько.

Варто відзначити, що справа Виговського, мабуть, найзагадковіша з усіх, які російські слідчі відкривали проти українців. Його затримали на вокзалі в Сімферополі і таємно вивезли до Москви. Спочатку силовики стверджували, що Виговський займався незаконним збиранням комерційної інформації, а потім узагалі звинуватили його в шпигунстві.

У грудні 2015 року Виговського засудили до 11 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-