Польські націоналісти зірвали український концерт у Перемишлі

Польські націоналісти зірвали український концерт у Перемишлі

Укрінформ
Відділ Об’єднання українців у Польщі (ОУП) у Перемишлі змушений був скасувати запланований на 2 липня щорічний український мистецький захід під назвою “Ніч на Івана Купала” у зв’язку з погрозами з боку польських націоналістів, зокрема так званих псевдоуболівальників.

Про це йдеться в листі голови відділу ОУП у Перемишлі Марії Туцької на адресу мера Перемишля Роберта Хоми, який є в розпорядженні Укрінформу.

“Причиною цього (скасування заходу – ред.) є залякування української національної меншини в Перемишлі з боку шовіністичних груп і “середовища уболівальників”, і відсутності належної реакції на це з боку відповідних служб, що створює загрозу для учасників заходу”, - йдеться у листі на адресу мера міста.

Раніше до мера Перемишля звернулися фанати місцевої футбольної команди “Полонія”, які закликали скасувати концерт у зв’язку з тим, що в ньому братиме участь український гурт Ot Vinta. Вони звинуватили цю групу, зокрема її соліста Юрія Журавля, у пропагуванні культу Степана Бандери й ОУН-УПА. Про це нібито мали свідчити фотографії гурту під пам’ятником Бандері.

Реагуючи на це, мер Перемишля Хома звернувся до відділу ОУП у Перемишлі з проханням скасувати концерт Ot Vinta у зв’язку з “пропагуванням ним культу Бандери, радикального українського націоналізму й організацій ОУН і УПА”. Він висловив побоювання, що навіть значна кількість правоохоронців “не зможе вгамувати емоції”. Згодом, у ще одному листі він написав, організатори самі нестимуть відповідальність за можливі проблеми з безпекою, які можуть виникнути під час цього концерту.  

Нагадаємо, у Перемишлі у минулу неділю агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани а також представники організації “Всепольська молодь” напали на традиційну щорічну українську ходу православних та греко-католиків до військового кладовища в Пікуличах поблизу Перемишля,  де поховані воїни українських визвольних змагань. Зокрема, нападники подерли вишиванку 60-річного чоловіка, кинули на землю одну з церковних хоругов.

Голова ОУП Петро Тима поклав відповідальність за цей інцидент на поліцію, чиї непрофесійні дії призвели до побиття учасників процесії.

У Польщі дуже негативно ставляться до ОУН і УПА, підкреслюючи, що ці організації безпосередньо відповідають за трагічні події на Волині 1943-1945 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-