Оновлений Верховний суд запрацює до кінця року - голова ВСУ

Оновлений Верховний суд запрацює до кінця року - голова ВСУ

Укрінформ
Голова Верховного суду України Ярослав Романюк вважає, що новий Верховний суд, який має бути сформований за новою судовою реформою, розпочне свою роботу до кінця року. Для цього необхідно призначити 65 нових суддів.

Про це він сказав у п'ятницю в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Я думаю, що це буде цілком можливо, що до кінця року 65 осіб будуть призначені на посади суддів ВСУ і новий Верховний суд розпочне свою роботу", - зазначив Романюк.

Він пояснив, що відповідно до нового закону про судоустрій і статус суддів, в Україні мають бути ліквідовані Верховний суд України, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд та Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ. На їх матеріально-технічній базі утворюється новий ВСУ, який буде єдиним в державі судом касаційної інстанції.

Сьогодні, за словами Романюка, у Верховному суді за штатом має працювати 48 суддів, у новому ВСУ буде 200 суддів. Але щоб новий ВСУ розпочав роботу згідно із судовою реформою, то достатньо призначити на початку лише 65 суддів.

Романюк зазначив, що новий закон про судоустрій набирає чинності 30 вересня. Після цього Вища кваліфікаційна комісія має оголосити конкурс і встановити строк для подання документів тими особами, які за кваліфікаційними ознаками можуть і мають намір претендувати на посаду судді ВСУ.

Після цього, пояснив голова ВСУ, подані документи перевірятимуть органи Державної фіскальної служби, Національного антикорупційного бюро, Служби безпеки і Міністерства внутрішніх справ.

"За результатами перевірок вже буде вирішуватись питання про можливість допуску претендентів до проведення відповідного конкурсу", - сказав Романюк.

За його словами, конкурс теж буде проходити в кілька етапів. Механізм його проведення ще має визначити Вища кваліфікаційна комісія суддів.

"Я думаю, що впродовж літа вона такий механізм розробить і відповідне положення затвердить", - зауважив голова ВСУ.

На його переконання, якщо належно буде організована робота Вищої кваліфікаційної комісії,  НАБУ, ДФС, то новий Верховний суд необмінно буде створено до кінця цього року.

"Підстав сумніватись, що це буде так, в мене наразі немає", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-