Порошенко в Софії відкрив пам’ятник Шевченку

Порошенко в Софії відкрив пам’ятник Шевченку

Укрінформ
Під час офіційного візиту до Болгарії Президент України Петро Порошенко разом з колегою Росеном Плевнелієвим взяли участь в урочистому відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку у Софії.

Про це повідомляє прес-служба Глави Української держави. 

«Шевченкове слово об’єднує українську націю по всьому світу, є невичерпним джерелом нашої енергії, нашої національної ідеї», - сказав Порошенко.

За його словами, цей пам'ятник уособлює образ сьогоднішньої України - молодої, енергійної, яка йде в Європу.

Порошенко подякував Президенту Болгарії та мерії міста Софія, які підтримали і всіляко сприяли реалізації цього важливого проекту. Образ молодого Кобзаря у бронзі увічнив київський скульптор Ігор Гречаник.

Глава держави також зазначив, що пам'ятник українському генію та Пророку встановлено неподалік пам'ятника болгарському національному герою, поету-революціонеру Христо Ботеву. "Це не випадково, бо геній Тараса, геній Кобзаря надихнув велику кількість поетів-революціонерів на їх творчість, в тому числі й представників болгарського Відродження. Дві визначні постаті в історії наших дружніх країн, Шевченко і Ботев, розбудовували храм духовності, з якого черпали віру й надію мільйони українців і болгар, які вибороли свою свободу і незалежність, яка і для українців, і для болгар понад усе», - зазначив Президент.

Порошенко також поспілкувався з автором проекту та представниками української громади.

Пам’ятник Тарасу Шевченку у Софії був встановлений у травні 2009 року в центрі міста, на площі Вазраждане, поблизу будинку Адміністрації Президента Болгарії та будинку уряду, поруч також кафедральний собор Софійської метрополії Болгарської православної церкви.

Висота монументу 3 метри, матеріал – бронза, камінь. Пам’ятник включає в себе національні символи України — калину як уособлення України та рушник як втілення образу життєвого шляху та духовного досвіду української нації. Сьогодні відбулася офіційна церемонія його відкриття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-