На кордоні України та Угорщини відзначили десятий День Дунаю

На кордоні України та Угорщини відзначили десятий День Дунаю

Укрінформ
Спеціально задля спільного святкування дві країни відкрили тимчасові пункти переходу на україно-угорському кордоні на річці Тиса, найбільшій притоці Дунаю.

Представники Міжнародної комісії із захисту річки Дунай та влада прикордонних областей обговорили транскордонну співпрацю у сфері водних ресурсів, а також проблеми та варіанти захисту річки. Саме у рамках захисту річки від сміття компанія Кока-Кола Беверіджиз Україна передала місцевій громаді с. Галабор, Берегівщина, контейнери для роздільного збору сміття.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця подій.

У зв’язку з актуальною проблемою паводків представники влади – голова Закарпатської ОДА та сусідньої угорської області Саболч-Сотмар-Берег День Дунаю розпочали саме з обговорення цієї проблеми.

«Після катастрофічних паводків 1998 та 2001 років угорці побудували на своїй території водозахисні споруди, – зазначив Геннадій Москаль. – У місцях, де були прориви дамб, вони влаштували польдери (спеціальну територію для відведення води під час паводків), які в пікові підйоми паводкової хвилі спроможні понизити рівень води в Тисі до двох метрів».

Останні підтоплення на Закарпатті, за словами Москаля, показали, що польдери слід будувати в гірській місцевості – у верхів’ї Тиси. Вони спроможні погасити паводкову хвилю там, де вона починається, і врятувати низинні райони області від підтоплень.

Про ще один важливий аспект – а саме захист від пластикового сміття, яке нагромаджується, блокує канали річок та призводить до паводків (мова йшла про Тису в межах Закарпаття, як найбільшу притоку Дунаю) розповіла Наталія Нікітіна, менеджер зі зв’язків із громадськістю компанії Кока Кола Беверіджиз Україна.

– Сьогодні ми передали 6 контейнерів для роздільного збору сміття селу Галабор на Берегівщині. Наразі це вже п’ята громада на Закарпатті, де за підтримки нашої компанії удосконалюється система управління відходами. Як компанія – виробник напоїв, ми усвідомлюємо важливість питань водозбереження і особливу увагу приділяємо захисту річок від сміття. У попередні роки ми разом з неурядовими організаціями та місцевими органами влади впровадили систему управління відходами пластику у селах Великий Бичків, Дротинці, Квасове, Ясіня. Крім того, в деяких громадах, організували центри збору пластикових відходів, де зібраний пластик пресується для вторинної переробки. Крім вирішення місцевих екологічних проблем, завдяки проекту також були створені додаткові робочі місця в системі утилізації пластику, - зазначила Наталія Нікітіна.

Разом з тим, компанія від 2010 року підтримує святкування Дня Дунаю на Закарпатті і популяризує відповідальне ставлення до сміття серед населення прирічкових регіонів. 

– Нагадаємо, Україна входить до Міжнародної комісії захисту річки Дунай, окрім нас туди входить ще 13 країн, у яких тече Дунай. Зазвичай, заходи відбуваються на Закарпатті, де тече річка Тиса – найбільша притока Дунаю, та на Одещині, у Вилковому, в дельті Дунаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-