30 червня: найголовніше вночі

30 червня: найголовніше вночі

Укрінформ
Новини з Європи: Італійці готові віддати Росії Крим за свій малий бізнес, а німці захвилювалися, чи не доведеться воювати

22:16 Чиновники в Брюсселі мають пояснювати свої дії людям – Меркель

Канцлер ФРН Ангела Меркель вважає важливим доносити до громадян ЄС всі переваги членства у співтоваристві і того, що саме для цієї мети роблять чиновники.

Про це вона заявила, коментуючи завершення в Брюсселі в середу засідання Європейської ради.

«Громадяни часто самі не знають, чому ми робимо щось і якій меті це служить», - визнав глава німецького уряду.

Говорити про посилення ролі ЄС і більше її розуміння серед власних громадян європейців змушує рішення Британії про те, щоб покинути Євросоюз.

Укрінформ: Українські політики розуміють Меркель, як ніхто. У нас вони вже тисячу разів казали подібне: мовляв, робимо все правильно, але (яка прикрість!) не зуміли вчасно пояснити це людям. Трішки недопрацювали, кажуть українські політики, недогледіли відповідальні за роз’яснювальну роботу, за що ми їх покараємо. Є ще недоліки, над виправленням яких ми, безумовно, наполегливо працюватимемо. А загалом, будьте певні, шановні громадяни, робимо все правильно.Саму Меркель можемо навчити.

22:42 МЗС Франції: Росія проведе переговори з НАТО після саміту у Варшаві

Москва погодилася на проведення ради Росія - НАТО після саміту альянсу, який відбудеться у Варшаві у липні.

Про це повідомив Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро, передає «Радіо Свобода».

«29 червня, після зустрічі з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим у Парижі, Еро заявив, що російська сторона хоче зустрітися вже після саміту НАТО, щоб мати час оцінити рішення, ухвалені під час цього заходу», - йдеться у повідомленні.

Укрінформ: Зустрічатися до саміту НАТО Росія не захотіла, хоча їй пропонували. Очевидно, що Москва хоче спочатку побачити, як далеко готовий Захід сьогодні піти проти Росії. Щоб не вийшло так, що Кремль погодиться на якісь поступки у відповідь на обіцянку НАТО не робити того, чого вони й так не збиралися. Тепер, за логікою, НАТО на своєму саміті має заявити таку жорстку антиросійську позицію, щоб було чим торгуватися. А Росія тоді скаже: «Ага, раз ви такі жорсткі, то ми теж!» Отака вона, ця «велика дипломатія»: спочатку добряче налякають один одного, а вже тоді «шукатимуть компроміс», адже, як відомо, альтернативи цьому немає.

00:57 Ще один регіон Італії визнав Крим російським

Регіональна рада північно-італійського регіону Лігурія проголосувала за резолюцію з закликом до уряду і парламенту про перегляд політики ЄС щодо РФ і Криму.

Про це повідомляє видання Genova24.

«Одноголосне схвалення нашої резолюції регіональною радою Лігурії дає додаткової сили нашому регіону у боротьбі з абсурдністю санаційного режиму проти РФ, від якого страждають наші підприємства малого та середнього бізнесу», - сказав авторініціативи регіональний секретар «Ліги Півночі»ЕдоардоРіксі.

Прийнята резолюція уповноважує раду Лігурії активніше працювати з урядом, парламентом та європейськими інституціями з метою перегляду відносин між ЄС і Росією, просувати створення комітету, який вимагатиме скасувати санкції та заохочувати італійський уряд засудити політику ЄС щодо невизнання анексії Криму.

18 травня регіональна рада Венето – північно-східного регіону Італії з центром у Венеції – підтримала резолюцію щодо визнання Криму частиною РФ та з закликом до італійського уряду скасувати санкції проти Росії. Через кілька днів її розкритикувало МЗС країни.

Укрінформ:Не варто пояснювати такі дії виключно тим, що «росіяни підкупили». На жаль, це не так. Ці провінційні італійські (і не тільки італійські) політики і справді щиро вважають антиросійські санкції абсурдними, а Крим - російським.Хотілося б подивитися їм в очі, коли вони говорять про свій малий та середній бізнес. Або почути, чому вони вважають інтереси цього бізнесу важливішими за мир у Європі. Це, безумовно, суттєво збагатило б наші знання про Європу, європейців та про те, що ми вже звично і з повагою називаємо «європейськими цінностями».

04:30 Третина німців виступає за обов'язкову військову повинність (опитування)

Понад третина громадян ФРН підтримують ідею повернення обов'язкової військової служби.Про це свідчать результати опитування інституту громадської думки YouGov, які оприлюднило у середу німецьке видання FrankfurterAllgemeineZeitung.

«У світлі зростаючих загроз кожен третій німець виступає за повернення системи 5-річної обов'язкової служби в армії», - йдеться у повідомленні.

За таку ідею висловилися 36% опитаних. Водночас 49% респондентів не підтримують її. Опитали понад 2050 осіб.

У західних федеральних землях відсоток прихильників обов'язкового призову в армію вище, ніж у східних. Загальну військову повинність підтримують більше представники старшого покоління, ніж молодь.

Загальний військовий обов'язок був скасований у Німеччині з 1 червня 2011 року. Політики угледіли тоді відсутність подібної необхідності на фоні стабільності в Європі.

Укрінформ:Навряд чи українців, які підтримують обов’язковий військовий призов, сьогодні більше, ніж німців, що дотримуються такої ж думки. Але ми воюємо, а німці – ні. Може, саме тому й воюємо, що вважаємо, що в армії мають бути тільки охочі до цього? І ще. Звернемо увагу: повністю контрактна армія з’явилася в Німеччині лише п’ять років тому. І строк служби якийсь аж надто завеликий за українськими мірками.

05:06 На базі ДемАльянсу створять нову політсилу - Найєм

Нова політична сила буде створена на основі партії ДемАльянсу, а 9 липня відбудеться її перший з'їзд.Про це повідомив народний депутат від партії Блок Петра Порошенка Мустафа Найєм на своїй сторінці в Facebook.

Укрінформ: Схоже, цьогорічного політичного сезону літніх канікул не буде. Формально, звісно, будуть, але насправді політична робота кипітиме: всі готуються до спекотної політичної осені. Утім, це стосується лише політичних лідерів. Так звані «рядові депутати», чий політичний обов’язок обмежується натисканням кнопки у парламенті або іншим способом підтримки лідерів, відпочиватимуть як завжди. Це вже їхнє політичне право за "чесно виконаний" політичний обов’язок. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-