Хресна хода УПЦ МП: поради владі та суспільству

Хресна хода УПЦ МП: поради владі та суспільству

Аналітика
Укрінформ
Хресна хода комусь - духовна практика, комусь - картинка для російських ЗМІ

28 липня в Україні відбудеться Хресна хода, яку оголосив предстоятель Української православної церкви Московського патріархату блаженнійший митрополит Онуфрій.  Такі заходи на день святого Володимира проходять кілька років поспіль. Цей захід має відрізнятися тим, що Хода буде йти зі Святогірської та Почаївської Лаври. У автора цих рядків навіть розгорнулася дискусія між одним із журналістів пулу Януковича, який активно пропагував Ходу, де вони обговорювали ризики провокацій. Ми, в жодному разі не заперечуючи право вірян йти Хресною ходою, вирішили зробити опитування експертів про те, які упереджувальні заходи повинна зробити влада, щоб релігійний захід пройшов у обстановці спокою.

РОСІЯ МОЖЕ ПІДСТАВИТИ ПАЛОМНИКІВ ТА БАБУСЬ

Олександр Палій, історик:

- Треба дивитися, хто стоїть за організацією Ходи. Якщо Новінський та Медведчук, то це не релігійний, а політичний захід. І швидше за все, воно може робитися задля організації провокацій, щоб потім їх всіляко висвітлити. І щоб перевести Росію зі статусу агресора в статус захисниці, виставивши Україну в поганому світлі. Це один зі способів Росії закамуфлювати свою агресію та криваву політику на Сході. Їм потрібний пропагандистський захід. Я не виключаю, що вони захочуть підставити паломників та бабусь, і Росії буде абсолютно не шкода, у них багато бабусь.

До цього треба ставитися спокійно, провести підготовчу, роз'яснювальну роботу, дослідити, чи є при підготовці непрозорі фінансові схеми. Організатори мають бути взяті до уваги. Бо, як правило, під час таких заходів є люди, які частину послуг сплачують кешем. І треба розпитати, де вони це взяли, навіщо.

Але головне, що всім слід розуміти, що Хресна хода комусь - духовна практика, комусь - картинка для російських ЗМІ. Але Хода пройде, але Україна залишиться. Тому це не є подія для України. Нехай вона пройде спокійно, а нам треба побажати Росії не порушувати заповіді: «Не вбий. Не вкради. Не побажай поля ближнього свого». Бо Хода покликана закамуфлювати порушення Росією виконання цих заповідей.

«СВОБОДА» НЕ ПІКЕТУВАТИМЕ ХОДУ УПЦ МП

Юрій Сиротюк, депутат Київради та прес-секретар партії «Свобода»:

- Щороку у Києві відбувалася та відбувається Хресна хода на рівноапостольного князя Володимира. Таких ходи були дві. Київського патріархату, чий захід не підтримувався державою. І була хода Московського патріархату. Я пам'ятаю, був один такий захід. У цей день, під час приїзду патріарха Кирила, перекривалися вулиці, надавалася преференції, але люди туди не ходили. Сподіваюся, що держава не буде давати нікому преференцій.

З іншого боку, дуже не хотілося, щоб від іноземної церкви (будемо називати речі своїми іменами, керівництво УПЦ МП фактично є виразником ідей РПЦ, а лише маскується під українську церкву) під час ходи лунали будь-які заяви. Українська влада має офіційно попередити учасників та організаторів ходи, щоб не було політичних провокацій, бо це стане інструментом російського імперіалізму. Люди мають право на мирні зібрання, але без права нести прапори «Донецької та Луганської народних республік». Я думаю, що служба безпеки України повинна попередити всі провокації. Водночас, є неприпустимим приїзд до столиці людей, які брали участь у збройній боротьбі проти України або підтримували сепаратистів у боротьбі проти України. Йдеться у тому числі про священиків. Хода має бути без таких гастролерів. Має бути проведена профілактична робота у тих центрах, в яких збираються промосковські бойовики, що беруть участь у захопленні церков. Люди мають бути попереджені та вжито заходів, щоб релігійний захід не перетворився у політичне шоу.

«Свобода» ніколи не виступала проти релігійних уподобань та заходів будь-яких громадян України, крім тих випадків, коли це перетворювали на політичні шоу та тиск, як це бувало під час приїздів патріарха Кирила. І тоді ми протестували не проти уподобань, а проти нав'язуваної Кирилом концепції «руского міра», проти того, щоб він брутально втручався у наші справи. Ми не робитимемо перешкод, якщо не взнаємо, що вони не готують, наприклад, облогу парламенту чи політичні демарші. Але я сподіваюся, що держава мала б надати УПЦ МП статусу РПЦ, не ущемляючи їхні права, крім права працювати із публічними органами влади. Бо церква держави ворога й надалі має доступ до війська, до спецслужб, правохоронних органів, до освячень будівель, де зберігається державна таємниця. Тут має бути твердіша воля.

НЕХАЙ СОБІ ІДУТЬ, АЛЕ БЕЗ ПОЛІТИКИ

Олександр Саган, професор, релігієзнавець:

- Хресна хода має релігійну мету. То хай люди собі йдуть. Чи є ризики провокацій? Звісно, що є. Але заборона ходи несе ще більші ризики для суспільства.  Єдине - щоб там не було політичних гасел, плакатів, пов'язаних із політикою. Якщо ж це буде, то державний орган повинен буде зреагувати. Наша біда в тому, що на явні порушення не реагують, а непокарані порушення породжують нові злочини. Це завжди повторювана традиція. Тому у випадку політичних кроків слід жорстко реагувати та діяти відповідним органам.

Олена Мігачова, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-