Соціологія: скасування ЗНО підтримують діти з заможних родин

Соціологія: скасування ЗНО підтримують діти з заможних родин

Укрінформ
Переважна більшість учасників ЗНО переконана, що тестування має бути основним критерієм для вступу до вищих навчальних закладів. У поверненні до старої системи іспитів зацікавлені абітурієнти із заможних сімей.

Це засвідчило опитування серед учасників тестування 5 травня 2016 року, яке провели Громадянська мережа "ОПОРА" та Фонд "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва.

На цьому наголосила директор фонду Ірина Бекешкіна під час презентації результатів опитування.

"Чи повинно ЗНО залишатися основним критерієм вступу до вищих навчальних закладів? Більшість, майже 60%, відповіли "так". 26% вважають, що треба повернутися до старої системи іспитів, і 16% на це запитання не відповіли. Цікаво, що найбільша кількість прихильників ідеї повернення до іспитів - це ті, хто закінчував школу на Донбасі і в Центрі. Найменше таку ідею підтримують на Заході, Сході та Півдні України. І тут теж важлива закономірність - що в середовищі  заможних учнів значно більше тих, хто підтримує повернення до іспитів, - 34%. А серед учнів з доходами середніми і нижче - 18%", - сказала Бекешкіна.

За її словами, така різниця - майже вдвічі - ще раз показує, що реформа ЗНО передусім вигідна для дітей, які мають менше можливостей, дітей із незаможних сімей.

"І ми це побачили непрямим чином, коли в перший рік здачі ЗНО раптом виявилося, що у провідних вишів України недостатньо місця в гуртожитках. Очевидно, що ці діти просто не ризикували вступати тут, а виявилося, що вони цілком спроможні", - зазначила Бекешкіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-