24 червня: найголовніше вночі

24 червня: найголовніше вночі

Укрінформ
Британія на порозі виходу з ЄС, а нас, поки ми листуємося з Росією щодо Януковича, захищає в Америці сам Бжезінський

22:05 Мін'юст направив до РФ запит щодо відеодопиту Януковича

Міністерство юстиції України направило запит до Міністерства юстиції Російської Федерації стосовно проведення допиту колишнього президента України Віктора Януковича і екс-командувача внутрішніми військами МВС України Станіслава Шуляка в режимі відеоконференції.

Про це в Фейсбуці повідомив заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов.

«Відправляємо до Мін'юсту РФ запит Святошинського суду про проведення допиту Януковича і Шуляка в режимі відеоконференції в якості свідків у справі про розстріл Майдану беркутівцями 20 лютого 2014 року. Чекаємо на чергову дозу легітимності з Ростову», - написав він.

Укрінформ: Ось як ставитися до цієї та подібних новин? З одного боку – явний «цирк», з іншого – мусимо дотримуватися юридичних формальностей. І все ж таки перше переважає: навіть заступник міністра не може стримати іронію, а пересічні українці, далекі від юриспруденції, взагалі гірко регочуть.

23:28 Історичне перемир'я: війна з колумбійськими повстанцями тривала 50 років

Уряд Колумбії і повстанський рух ФАРК підписали договір про припинення вогню. Це може покласти край конфлікту, що триває вже 50 років.

Оголошення про підписання перемир'я було зроблено лідером ліворадикальних повстанців Родріго Лондоньо Ечеверрі (позивний «Тимошенко») і президентом Колумбії Хуаном Мануелем Сантосом.

Обидві сторони не виключають, що перемир'я з часом може стати повноцінним мирним договором. Президент, зокрема, висловив надію, що договір можна буде підписати вже наприкінці липня.

Протистояння колумбійської влади і лівих екстремістів з ФАРК - найдовший за часом конфлікт уряду і повстанців в історії західної півкулі - він триває з 1966 року. Жертвами конфлікту, за приблизними оцінками, стали 220 тис. осіб.

Мирні переговори колумбійського уряду і ФАРК почалися три роки тому в Гавані.

Укрінформ: Варто було б і нам винести уроки з цього затяжного конфлікту та «історичного перемир’я». Тільки ось які? Що воювати можна півсотні років – протягом життя двох поколінь? Що будь-яка війна, навіть така довга, колись закінчується миром? Банально. Доведеться нам вирішувати свої проблеми без урахування досвіду міжколумбійської війни.

P.S. Позивний лідера повстанців не має жодного стосунку до української політики. Не треба єхидствувати.

00:10 Мера Оргеєва звинувачують у видачі незаконних кредитів на 660 млн доларів

Мер молдавського міста Оргеєв Ілан Шор, затриманий напередодні за обвинуваченням у шахрайстві в особливо великих розмірах і відмиванні грошей, за даними правоохоронців, видав зі збанкрутілого «Ощадбанку» незаконних кредитів на суму більш як 660 мільйонів доларів.

За інформацією Антикорупційної прокуратури Молдови, кредити були видані ним, коли він був керівником Адміністративної Ради «Ощадбанку» Молдови.

Ілан Шор є також фігурантом гучної кримінальної справи про розкрадання більш як мільярда доларів з банківської системи Молдови. У травні 2015 року Шора помістили під домашній арешт, проте через місяць він був обраний мером міста Оргеєв.

У жовтні 2015 року за отримання від Ілана Шора хабаря у розмірі 250 мільйонів доларів був заарештований колишній прем'єр-міністр Молдови Влад Філат. Прокуратура розслідує також причетність Філата до розкрадання з банківської системи більш як мільярда доларів, що призвело згодом до банкрутства трьох найбільших банків Молдови – «Ощадбанку», Соціального банку і «Unibank».

Укрінформ: У малюсінькій (порівняно з Україною) Молдові неможливо вкрасти більше, ніж в Україні. Тому суми крадіжок, які молдовські прокурори закидають своїм корупціонерам, нас вражають насамперед тим, що породжують питання: це ж скільки втратила Україна від своїх «ілан шорів»!? І ще: на жаль, наша перевага над Молдовою в розмірі території та кількості населення не означає такої ж переваги у професійному рівні і чесності прокурорів. Тут нашим хоча б не відстати.

04:40 Бжезінський-молодший пояснив у Сенаті США, чому Україні і Грузії потрібна зброя

Агресія Росії в Східній Європі є більшою загрозою для Північноатлантичного альянсу, ніж ІДІЛ та ісламський екстремізм. Щоб зменшити ризики, потрібно, в тому числі, посилити Україну і Грузію військовою допомогою, в тому числі летальною зброєю.

Про це заявив під час слухань у четвер у Комітеті Сенату з питань міжнародних відносин старший науковий співробітник Атлантичної Ради Ян Бжезинський.

«Без жодних питань, це Росія»,- відповів експерт на запитання сенатора Кріса Мерфі про найбільшу загрозу для НАТО сьогодні з-поміж РФ, ІДІЛ та ісламського екстремізму.

Укрінформ: Бжезінський, навіть Бжезінський-молодший, - це голова! – як сказали б «пікейні жилети» з роману Ільфа і Петрова. У даному випадку вони були б праві. Жаль, що чиновники адміністрації нинішнього президента США явно не читали «Золоте теля». А Україні доводиться розплачуватися за ці їхні прогалини у знанні світової літератури.

07:57 Попередньо: Прихильники Brexit мають перевагу в понад мільйон голосів

На референдумі про вихід Британії з ЄС підраховано понад 25 млн голосів, і прихильники Brexit лідирують з перевагою у більш ніж мільйон голосів. Багато аналітиків вже майже не сумніваються у результаті голосування.

«За вихід Великої Британії з ЄС на даний момент проголосували більше 15,2 млн. осіб (51,8% виборців), проти виходу виступили 14,1 млн. британців. Явка становить майже 72%», - йдеться у публікації.

У Шотландії і Північній Ірландії більшість округів проголосували проти Brexit. Так само вчинили більшість виборців у Лондоні. Але в решті регіонів, зокрема в Уельсі та Англії, пункт про вихід країни з ЄС здобув упевненні підтримку.

Укрінформ: Протягом ночі новини про підрахунок голосів на референдумі в Британії – найважливіші в світі. Спочатку авторитетні соціологи YouGov спрогнозували поразку прибічників виходу з ЄС з розкладом 48% проти 52%. Потім пішли повідомлення, що вони, схоже, помиляються і істотної переваги, хоча б у 1,5 – 2%, немає ні в кого. Як-то кажуть, 50 на 50. Останнє повідомлення – перевага противників ЄС у понад мільйон голосів. Остаточний результат очікують протягом кількох годин. Уряд Британії вже оголосив, що в разі перемоги прибічників Brexit навіть з найменшим розривом країна вийде зі складу Євросоюзу. Якщо спробувати одним реченням пояснити те, що відбувається, то можна так: Німеччина і Франція отримали добрячого геополітичного стусана, від якого вони можуть і не оговтатися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-