Адвокати розповіли про варіанти звільнення  Клиха і Карпюка

Адвокати розповіли про варіанти звільнення Клиха і Карпюка

Укрінформ
По справі визволення незаконно ув’язнених у Російській Федерації українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка ведуться політичні переговори. Адвокати ж зі свого боку розглядають три можливі варіанти звільнення політв’язнів.

Про це у четвер розповіла на прес-конференції адвокат Клиха Марина Дубровіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам, як адвокатам, про обмін українських в’язнів нічого поки не відомо. Але точно знаємо, що політичний процес іде, ідуть переговори", - сказала Дубровіна.

Вона не уточнила, на якому саме рівні ведуться політичні переговори, пославшись на те, що "адвокатам про це ніхто не повідомляє".

"Ви повинні розуміти, що це не рівень адвокатів.  Але коли у верхах буде прийнято рішення, то все, що буде потрібно зробити з нашої сторони для звільнення наших підзахисних, ми зробимо", - наголосила адвокат.  

При цьому адвокат Карпюка Докка Іцлаєв розповів, що у справі незаконно засуджених в РФ українців Карпюка та Клиха існує три варіанти розвитку подій.

"Перший сценарій: той, який був із Савченко, помилування та обмін. Другий сценарій – передача по лінії Міністерства юстиції, суд визнає дійсним російський вирок і людина передається для відбування покарання в Україні. І третій варіант – це продовження тих юридичних процедур в Росії та потім уже звернення до Європейського суду", - сказав Іцлаєв.

 За його словами, безумовно хотілося б, щоб ці справи були вирішені першим шляхом, "не відкладаючи розв’язання цього питання на роки".

Іцлаєв укотре наголосив, що Клих і Карпюк ніколи не воювали в Чечні та не мають жодного відношення до вбивства російських солдат.

"У нас є незаперечні докази того, що Карпюк і Клих ніколи в Чечні не воювали і ніякого відношення до загибелі тих військових не мають", - наголосив адвокат.

Іцлаєв зауважив, що Карпюк був і залишається політичним діячем України, тому його справа "має вирішуватися швидше і більш ефективно" в політичних переговорах.

Втім, якщо політичні переговори не дадуть результату, то Іцлаєв переконаний, що справа Карпюка буде виграна у Європейському суді.

"Якщо діло дійде до Страсбурга, то ця справа безумовно в Європейському суді буде виграна", - наголосив він.

Що стосується справи Клиха, то, як повідомила на прес-конференції юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Надія Волкова, сьогодні  відбулася низка зустрічей адвокатів українських в’язнів з представниками органів державної влади України, де мова йшла, зокрема, про стан здоров’я Клиха і перспективи звільнення українських арештантів в цілому. 

За її словами, було вирішено, зокрема, що на рівні МЗС та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини буде порушено на переговорах з російською стороною питання "про критичний психічний стан Станіслава Клиха".

Крім цього, Гельсінська спілка готує документи до Європейського суду, щоб Клиху було проведено незалежну психіатричну експертизу.

"Ми долучили вже міжнародних експертів-психіатрів. З нами працює зараз Британський королівський коледж психіатрів. Ми сподіваємось, що Європейський суд відреагує належним чином на наш запит, бо доказова база дуже серйозна і потужна", - сказала Волкова. 

Однак, на переконання адвокатів українських політв’язнів, українська влада повинна працювати над тим, щоб якогомога швидше повернути полонених в Україну "всіма способами, які можливі в цій ситуації".

Як повідомляв Укрінформ, зараз Карпюк та Клих перебувають у СІЗО міста Грозного в Чеченській республіці.

Міський суд Грозного засудив Карпюка до 22,5 років ув'язнення, а Клиха – до 20 років. Їх визнали винними в участі в бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу "Вікінг", загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів. 16 червня Міністерство юстиції України направило в Росію запит про передачу на Батьківщину Карпюка, оскільки з такою заявою звернувся брат засудженого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-