Відпустка по-українськи-2: Обираємо море

Відпустка по-українськи-2: Обираємо море

Аналітика
Укрінформ
Коли хочете як у пісні - «Не шукай мене, бо я на морі» - перегляньте перелік улюблених місць відпочинку українців на півдні країни, підготовлений Укрінформом

Продовжуємо знайомити українців з найкращими відпускними маршрутами нашої країни. Першу частину матеріалу читайте тут.

Пам'ятаєте пісеньку Мad Heads "А я на морі"? Мабуть, у кожного українця є своє улюблене морське місце, свої спогади і мрії про відпочинок у теплих хвилях моря. Досить мріяти, відкладайте "безліч справ" - і гайда на море!

КРАЙ КОРАБЕЛІВ

На Миколаївщині найбільша кількість туристів традиційно відпочиває на Чорноморському узбережжі в зонах Коблевого, Рибаківки, Очакова та Кінбурнської коси. Які ж ціни і умови тут для відпочивальників цьогоріч?

Найбільш популярною є зона відпочинку Коблево. Доїхати туди з Миколаєва можна з міжміського автовокзалу автобусом або маршруткою за 70 гривень в один кінець. Що ж до вартості проживання на коблевських базах відпочинку і готелях, то вона сьогодні дуже різна. Так, за 140-150 гривень з людини на добу ви отримаєте "зручності на поверсі". Можна і ще дешевше - від 90 гривень. Але тоді вам доведеться змиритися зі старенькими деревяними будиночками і санвузлом на вулиці. Якщо говорити про номери з усіма зручностями, їхня середня ціна - від 200 гривень з людини за добу в червні-липні, і до 300 грн - у серпні. Двомісний люкс обійдеться в середньому 500-650 гривень на день. Але є і по-справжньому шикарні варіанти з басейнами, видом на море та послугою "все включено" - 5 тисяч гривень за двомісний номер на добу.

Якщо харчуватися окремо, то за триразове заплатите 180-200 гривень з однієї людини на день. У закладах громадського харчування, яких тут дуже багато, нормальний обід обійдеться десь у 100 гривень. Цікаво, що, наприклад, ціни в коблевській піцерії мережі "Челентано" на 10-15% вищі, ніж у Миколаєві.

Найпоширенішими пляжними послугами тут є лежак, парасоля і "пиво-креветки-пахлава" від місцевих продавців. Що ж до розваг, найпримітніша - це аква-парк із повним набором атракціонів. Вечорами численні кафе і ресторани пропонують живу музику, караоке, нічні шоу. А ще - прогулянки сосновим лісом, рибалка, дискотеки тощо.

Трохи ближче до обласного центру розташувалася Рибаківка. Доїхати сюди на маршрутці коштує 50 гривень. Ціни тут трохи нижчі: вартість економ-варіанту "зі зручностями у дворі" починається від 50 грн з людини. Проживання у 2-місному номері міні-готелю приватного сектора в 10 хвилинах ходи до моря обійдеться вже в 250-300 гривень. Тут же вам запропонують харчування від 100 гривень з людини.

У пансіонаті, розташованому на "першій лінії", за двомісний номер з усіма зручностями з харчуванням потрібно заплатити близько 550 гривень у червні, у високий сезон ця ціна автоматично зросте ще на сотню. Вартість самого харчування стартує від 150 гривень на день з людини.

Якщо говорити про приватний сектор, то ціни тут варіюються від 40 грн з людини на день - при дуже скромних умовах, і до 250-300 грн при більш-менш пристойних.

Очаків із селищем Чорноморка - це кліматичний курорт. Піщані пляжі і пологе дно зробили його зручним для сімейного відпочинку. Дістатися туди з Миколаєва на маршрутці - 45 гривень. Ціни на проживання та харчування тут також відносно невисокі. Домовитися в цьому сезоні можна, починаючи від 50-70 гривень з людини за спальне місце. Як правило, сюди входить загальна кухня, обладнана газовою плитою і кількома холодильниками, мангал і альтанка. Іноді ще надаються стоянка для автотранспорту і дитячий майданчик. Номер з усіма зручностями в міні-готелі або пансіонаті стартує від 100 гривень з людини. Але є і за 200-300. Різниця - у рівні комфорту. За триразове харчування потрібно буде заплатити близько 120-150 гривень.

Важливий нюанс: усі вищеперелічені зони відпочинку - недалеко від моря: максимум - 15 хвилин ходи.

Ще одним дуже популярним місцем морського відпочинку є Кінбурнська коса. Це унікальне місце з острівцями незайманої природи та червонокнижною флорою і фауною. Ціна двомісного номера зі всіма зручностями в міні-готелі стартує цьогоріч із 200 гривень на день у червні і від 250 - у високий сезон.

Для туристів, які звикли до хороших умов, є кілька комфортабельних готелів і баз відпочинку. Щоправда, за добу проживання тут потрібно буде заплатити від 800 до 1700 грн.

Приватний сектор із частковими зручностями обійдеться набагато дешевше: від 50 до 60-70 грн з людини в день. А за спартанські умови - в наметовому таборі можна відпочивати за 40 - 50 гривень з людини.

Але відпочинок тут має певні нюанси - сюди незручно добиратися. Є два варіанти: короткий - з Миколаєва маршруткою до Очакова, а потім катером. Водна частина маршруту обійдеться у 50 гривень. Тим, хто їде власним автомобілем, доведеться залишити його в Очакові на автостоянці. Є і сухопутний варіант: маршруткою з Миколаєва до Херсона, а звідти - до селища Геройське. Далі доведеться пересідати на "військовий "Урал", пристосований під пасажирський автобус. Адже тутешні піски менш потужного транспорту просто не пропустять. Хіба що маєте дуже потужний позашляховик. Є ще одна незручність - комарі. Тому не забудьте захопити зі собою відповідні засоби захисту. Але за всі труднощі матимете нагороду - малолюдні пляжі, прозоре море та унікальну місцеву природу.

ХЕРСОНЩИНА: МОРЕ, СОНЦЕ, ДЕМОКРАТИЧНІ ЦІНИ

У курортно-туристичному сезоні 2016 року ціни на відпочинок в оздоровчих закладах у приморській зоні Херсонщини охоплюють діапазон від 60 до 1,5 тис. гривень за добу.

Про це розповіла директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності, туризму та курортів облдержадміністрації Тетяна Волинець.

"Щодо цінової пропозиції. Є відпочинок від 60-70 гривень за добу. Це якісний відпочинок, враховуючи такі моменти як телевізор, гаряча вода і навіть пропозиції екскурсійного обслуговування. Що стосується найдорожчого відпочинку, то навіть є по 1,5 тис. гривень (за добу - ред.), враховуючи усі all inclusive того чи іншого туристичного продукту", - каже Волинець.

Відносно ж дитячого відпочинку в приморських оздоровчих закладах області, то найнижча ціна за добу тут стартує зі 140-150 гривень. А найдорожчий дитячий відпочинок - це близько 500 гривень за добу.

МОРСЬКА ПЕРЛИНА

Тим, кому подобається активний відпочинок на морському узбережжі, особливо любителям гучних тусовок, варто вирушити до Одеси, де можна заразом і взяти участь в екстравагантних фестивальних та музичних подіях. Тільки недавно завершився Міжнародний музичний фестиваль "Odessa Classics" з участю представників світової еліти класичної музики з України, Естонії, Росії, Німеччини та Бельгії. Цими вихідними модники і модниці збираються на "Odessa Holiday Fashion Week", причому в межах фестивалю понад 30 подій - fashion show, презентації, арт-проекти і модні вечірки у найпрестижніших місцях Одеси. Наступний - Архітектурний фестиваль, за ним - 7-й міжнародний кінофестиваль, у межах якого буде розгорнуто наметове містечко на території Одеської кіностудії, а наприкінці липня - Odessa International Theatre Festival.

Вибір місць для відпочинку в "морській столиці" - на будь-який смак і гаманець - від скромних хостелів до розкішних апартаментів. Наприклад, ліжко в хостелі обійдеться від 120 гривень за ніч, у стандартному номері 3-зіркового готелю - 750-1200, 4-зіркового - 1500-2200 гривень за добу. Щоб відчути себе справжнім одеситом, дехто винаймає квартиру. Оренда скромної "однушки" з усіма зручностями в центрі міста коштуватиме 500 гривень за ніч. Досвідчені туристи радять не довіряти цінам в оголошеннях. Бо деякі господарі виставляють ціни "низького сезону", а влітку підвищують їх на 10-25%. Іноді встановлюють окрему ціну для серпня - на 10% вищу за липневу.

Багато туристів, які прибувають до Одеси, хочуть не лише ознайомитися з культурно-історичними надбаннями мегаполіса, а й вирушають автобусом чи електричкою до сусідніх курортних центрів Кароліно-Бугазу (50 км), Затоки (64 км), автобусом - до екзотичного містечка на воді Вилкового (210 км). Близько двох третин приїжджих, що прибувають влітку до Одеси, відразу вирушають на заміські курорти. Торік у Затоці відкрили перший кілометр сучасної 12-кілометрової набережної, тут і далі будуються і розширюються бази відпочинку з пристойним сервісом. Перевага Затоки - вільний піщаний пляж шириною до 100 метрів.

Місця під сонцем вистачає для всіх, а ціни за житло невисокі - 70-100 гривень на добу. Бо йдеться про кімнати у старих спорудах баз відпочинку або дерев'яні будиночки. У найкращому випадку - це стандартні номери в нових будівлях баз відпочинку, тільки без кондиціонера і телевізора. Санвузол і душ - у коридорі або на вулиці.

Нові бази відпочинку та пансіонати Затоки пропонують вищий рівень комфорту. У номерах - телевізори, підключене супутникове телебачення, є кондиціонер, санвузол, душ. Коштують такі номери по 700-900 гривень за добу. З липня до кінця серпня ціни в Затоці традиційно вищі, аніж напочатку і наприкінці сезону. Пік попиту, і відповідно - цін, припадає на серпень.

Другим за популярністю серед туристів є курортне селище Кароліно-Бугаз (Овідіопольський район), яке часто плутають із Затокою, бо нерідко рекреаційні й туристичні об'єкти знаходяться поряд. Умови розміщення і ціни за послуги також схожі.

Приваблюють туристів і приморські селища Лебедівка, Рассейка, Катранка (Татарбунарський район) і Приморське (Кілійський район). Тут великі піщані пляжі й низькі ціни за проживання. За розміщення на курортах Татарбунарського та Кілійського району Одеської області відпочивальник заплатить від 100 гривень на добу - якщо це дерев'яні будиночки на березі моря без зручностей. А ціни за проживання у комфортному номері зі зручностями і кондиціонером - до 450 грн.

Любителі екзотики вирушають із Одеси до придунайського міста Вилкове - так званої "української Венеції". Одні - на екскурсію, інші - на риболовлю чи помилуватися рідкісними видами птахів. Розміщуються, здебільшого, у котеджних будиночках на березі Дунаю - обходиться відпочинок від 500 до 900 грн за 2-місний номер, у залежності від умов і берегової лінії. У номерах категорії "стандарт" готелів міста доба проживання - від 250 до 600 грн.

Протягом останніх років найбільше туристів прибуває до Одеси та сусідніх курортів із Києва та центральних і західних областей України. Серед іноземців переважають білоруси й молдавани. Меншим є потік до Одеси європейських туристів, частину з яких приваблюють смішні за міжнародними мірками ціни за послуги і товари.

КОМУ В КРИМУ ВІДПОЧИВАТИ ДОБРЕ?

Навряд чи тепер, коли Крим окупований Росією, українці можуть відпочити та й просто перебувати там без загрози для власної безпеки.

У свої найкращі часи Кримський півострів уже на початку червня був переповнений туристами - і українськими (на 60%), і російськими (на 30%). Сьогодні подорож на півострів з материкової України пов'язана зі значним ризиком. Та й росіяни, принаймні, кожен четвертий із них, їхати цього літа до Криму не хочуть.

За результатами соцопитування "Левада-центру", якщо торік від відвідування Криму відмовилися 19% росіян, то цьогоріч - 26%. З 2000-го - це найвищий показник антикримського "відпускного" настрою.

Отже наша інформація - для тих, хто попри всі розумні застереження хоче отримати драйв від спілкування з окупантами і колаборантами, або ж вважає, що «іх там нєт» і не проти поповнити путінську «казну».

Валюта

Заїжджати до Криму доведеться хоча б з мінімальною кількістю рублів, оскільки відразу за адміністративним кордоном ви змушені будете придбати картку місцевого оператора (українські мобільні оператори в Криму не працюють), їхати на автобусі чи маршрутці або купити каністру бензину для авто. Поміняти гривню на рублі можна в обмінних пунктах Сімферополя та інших великих міст Криму. Складніше на півострові купити гривню - вона не завжди є в обмінниках.

Скільки коштує винайняти житло?

Житло в Криму коштуватиме від 250 до 700 рублів на добу і більше - залежно від регіону і віддаленості від моря. Приміром, кімната "під ключ" у приватному секторі в Саках на одну людину обійдеться у 300 рублів (80 грн) на добу, на двох - по 250 рублів (по 67 грн). А житло зі зручностями вже в курортній Алушті коштуватиме 500-600 рублів на добу. Однокімнатна квартира в цьому ж місті - від 1000 до 2000 рублів за добу в залежності від відстані до моря. У прибережних севастопольських селах, наприклад, Орлівці, можна винайняти недороге житло від 300 до 500 рублів безпосередньо біля моря (1-2 зупинки). Вартість готелів чомусь є комерційною таємницею - навіть при спробі забронювати номер, автору рядків не вдалося з'ясувати ціну проживання, відсутня вона і на офіційному сайті будь-якого з кримських готелів.

Чи скрізь доступне море?

Одне з основних питань, яким цікавляться відпочивальники насамеред - чи доступні пляжі в Криму.

Якщо вірити місцевим окупаційним "адміністраціям" курортних міст і "відділам з курортів і туризму", всі пляжі, за винятком дитячих і лікувальних, загальнодоступні. Однак ніхто не гарантує, що табличка "Лікувальний пляж" насправді підкріплена хоч якимось документом, і що його неодмінно пред'являть будь-кому. Український турист має бути готовий до того, що мода і звичка місцевих "князьків" на забудову пляжних територій, захаращення набережних курортних міст торговими наметами, спроби змусити сфотографуватися з голубами або мавпочкою нікуди в Криму не поділися.

Що по чому?

Якщо хочете дізнатися про реальну вартість будь-якого продукту в Криму, помножте середньоукраїнську ціну на п'ять, краще навіть на шість. Адже, крім того, що сама гривня сьогодні коштує 3,75 рубля, ціни на продукти в Криму за останній рік виросли до рівня московських, а це означає - вдвічі або й більше.

Наприклад, на ринках Севастополя салатні помідори у червні коштували 250-300 рублів (67-80 грн), полуницю можна купити за 220-300 рублів (59-80 грн). Черешню пропонують за 270-350 рублів (72-93 грн). Цінові рекорди серед сезонних продуктів б'ють болгарський перець - від 300 рублів за кілограм - і абрикоси - від 350 рублів.

Крім того, молода картопля - 60-70 рублів, огірки - до 50 рублів, звичайна капуста - 20 рублів, а цвітна в рази більше - 120 рублів. Кабачки по 60-70 рублів, буряк - близько 40.

Середні ціни в супермаркетах: хліб - 15-25 рублів за буханець, яйця - 40 рублів за десяток, сік - 55-105 рублів за літр, сир (250 г) - 43-48 рублі, кефір - 34-45 рублів (400 г), сметана - 63-70 рублів (400 г), молоко - 47-68 рублів за літр, горілка - від 200 рублів (0,5 л), пиво - від 29 рублів (0,5 л), персики - 251 рублів за кг.

Скільки коштує з'їздити в Долину привидів?

Подорож до одної з найбільш таємничих природних пам'яток на Південному березі Криму - долини Привидів з відвідуванням водоспаду Джур-Джур буде коштувати 1200-1450 рублів (320-386 грн). Екскурсія маршрутом "Бахчисарай - Чуфут-Кале" обійдеться у 1500-1850 рублів (400-493 грн), а поїздка до Херсонеса Таврійського у Севастополі коштує 1600-1800 рублів (427-480 грн). За відвідування Інкерманського, Свято-Троїцького та Успенського монастирів, а також Фороської церкви доведеться заплатити 1400-1800 рублів (373-480 грн). Ще 1300-1450 рублів треба викласти за те, щоб покататися канатною дорогою над Ай-Петрі і 1400-1800 рублів за відвідування Ластівчиного гнізда з морською прогулянкою до Ялти.

Слід також додати, що хоч окупаційна "влада" Криму вже оптимістично відрапортувала про те, що півострів прийняв уже мільйон відпочивальників, онлайн веб-камери, встановлені в Судаку, Ялті, Коктебелі, Алушті та в інших курортних містах Криму, не дадуть збрехати про реальну кількість туристів на півострові.

Камери демонструють малолюдні набережні та порожні пляжі, навіть такі недорогі, як у Миколаївці під Сімферополем.

Укрінформ. Ужгород, Івано-Франківськ, Чернівці, Миколаїв, Херсон, Одеса, Крим.

Читайте також: Відпустка по-українськи: Обираємо гори

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-