22 червня: найголовніше вночі

22 червня: найголовніше вночі

Укрінформ
Американці знову хвалять Україну, Меркель бідкається, що без заокеанської допомоги скрутно, Савченко безпосередньо коментує своє ймовірне президентство

00.56 У Молдові з'явилася нова Стратегія нацбезпеки

На засіданні Вищої Ради безпеки Молдови під головуванням президента Ніколає Тімофті була затверджена нова Стратегія Національної безпеки та План дій щодо її реалізації.

Документ був розроблений за сприяння німецького Центру «Маршалла», а також експертів з Румунії, США та Литви.

Раніше урядом Молдови було прийнято рішення про збільшення витрат на оборону. Відповідно до затвердженого державного бюджету, в 2016 році країна витратить на зміцнення обороноздатності близько 30 мільйонів доларів, що на 1,5 мільйона більше порівняно з 2015 роком.

Укрінформ: «Скільки там тієї Молдови і що таке ці нещасні 30 мільйонів на оборону?» - єхидно скажуть прихильники «руського мира». Однак, як кажуть у народі, «гуртом і батька легше бити». Активність Молдови у сфері власної оборони зайвий раз свідчить, що проти Кремля збирається солідний «гурт», де молдовські мільйони і справді лише копійки. І коли прийде час, що Росії вже буде не до Придністров’я (а таке раніше чи пізніше станеться), то тоді тамтешні російські маріонетки єхидничати щодо потуги Молдови не будуть.

01.59 ЄС поки не може захистити себе від зовнішніх загроз - Меркель

Наразі ЄС не може захистити себе від зовнішніх загроз, тому змушений покладатися на допомогу США.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи на економічній конференції у Берліні.

«Впевнена, що така країна, як Німеччина, яка витрачає на оборону 1,2% ВВП і Сполучені Штати, які витрачають 3,4% ВВП, повинні рухатися до єдиних показників», - сказала канцлер.

Укрінформ: Можна тільки уявити, з якою неохотою Меркель робить такі зізнання. І якими словами подумки згадує при цьому Путіна. А все так чудово складалося для Берліна! ЄС на чолі з Німеччиною впевнено крокує до незалежності від США, мудро використовуючи для цього дешеві ресурси з Росії і ядерну парасольку тих же США від тієї ж Росії. Європа під омріяним багатьма поколіннями німецьких лідерів керівництвом Німеччини стає повноцінним полюсом світової політики, рівним Америці. Путін, гад, все зіпсував...

03:23 Майбутній посол США розповіла, що думає про реформи в Україні

Номінант на посаду Надзвичайного і Повноважного посла США в Україні Марі Йованович заявила під час слухання в Сенаті з приводу її майбутнього призначення, що вражена прогресом, який Україна досягла в реформах за останній час.

«Україна зробила більший прогрес у сфері реформ за останні два роки, ніж за всі 23 роки незалежності. І я поділяю особливий оптимізм щодо траєкторії реформ в Україні цього року, враховуючи кілька ключових досягнень з моменту реформування коаліції та уряду у квітні", - зауважила Йованович.

У цьому зв'язку вона перелічила, що Україна переважною більшістю схвалила конституційні поправки, спрямовані на зміцнення незалежності судової системи; підвищила тарифи на енергію до 100% від ринкових ставок з випередженням графіка МВФ та замінила генерального прокурора, який втратив довіру громадянського суспільства.

«Ці досягнення в реформах вражають більше, якщо врахувати, що вони відбулися в умовах російської агресії», - наголосила дипломат.

Укрінформ: Майбутній посол в Україні лише повторила гучні компліменти керівництва США українській владі, які останнім часом лунають доволі часто. Така ось наразі їхня публічна політика щодо України. Навряд чи американці і справді «вражені», це явний перебір у риториці. Але ж мусить бути причина, чому раптом прагматичні і зовсім не наївні американці так стали нас хвалити. Це добре чи погано? Нема відповіді.

02:39 Савченко: Сьогодні мене 100% обрали б президентом

Надія Савченко переконана, що у разі проведення виборів президента України та балотування її у якості кандидата, перемога була б 100-відсотковою, чого не можна сказати про більш віддалену перспективу.

Про це вона заявила в програмі Жанни Нємцової в рамках проекту DW «Нємцова. Інтерв'ю».

«Якщо сьогодні, то 100%. Якщо завтра, то "будем посмотреть", як кажуть у нас в Одесі», - заявила Савченко на питання про ймовірність її перемоги на виборах.

Щодо самої такої перспективи, депутат відповіла так: «А чи треба? Буду! Народ скаже, «треба!», солдат відповість: «є!». Скаже народ: «треба!», я піду». При цьому «ніяких страхів, ніяких побоювань, ніяких проблем» Надія не відчуває, як не відчуває і «ніякого бажання» стати президентом.

Укрінформ: Якби те саме заявив будь-хто інший з українських політиків, його напевне назвали б демагогом, брехуном, тощо. А сказала Савченко – зовсім інше ставлення. Можуть сказати, що помиляється, що переоцінює себе та українців, що не все так просто в політиці. А от сказати, що свідомо «піариться» - не скажуть. У цьому (принаймні, поки що) і є принципова різниця між Савченко і рештою українських політиків. Чи не зникне ця різниця через деякий час? Поживемо – побачимо. Зауважимо лише, що ось цей «деякий час» не тягнутиметься надто довго.

04:24 Під Харковом знайшли плантацію маку площею понад 100 га

Плантацію маку площею 120 гектарів виявлено в Куп'янському районі Харківської області.

 «Плантацію виявлено в результаті оперативних заходів. Встановлено, що зловмисники вирощували мак для подальшої переробки на наркотики. Щоб запобігти випадковому виявленню плантації, її розмістили на значній відстані від населених пунктів та автомобільних доріг», - повідомив прес-центр Управління СБУ в Харківській області. Орієнтовна вартість виготовлених із макового урожаю наркотиків за цінами чорного ринку - майже 100 млн грн.

Укрінформ: Кримінальний бізнес у 40 тисяч доларів на рік (а чистий прибуток – ще менший), звісно, не вражає. Цікавим у цій новині є те, що такими дрібницями займається СБУ, а не дільничний інспектор поліції, і що, виявляється, у густонаселеній Харківщині є місця, де можна сховати від стороннього ока 120 гектарів. І не на день, а на цілий сільськогосподарський сезон. Останнє – це ж справжня сенсація! Де це унікальне місце?!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-