Церква просить не квапитися зі змінами до Конституції

Церква просить не квапитися зі змінами до Конституції

Укрінформ
Церква просить не поспішати зі змінами до другого розділу Конституції, де йдеться про права і свободи людини і громадянина, оскільки остерігається поправок, що можуть становити загрозу базовим принципам християнської моралі.

На цьому наголосив о. Олекса Петрів -  митрофорний протоієрей, кандидат юридичних наук, керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні - під час круглого столу в Укрінформі.

"Питання змін до другого розділу Конституції - про права і обов'язки громадянина чи права людини - нас, як віруючих людей, найбільше цікавлять. Дуже важлива позиція релігійної спільноти - щоби в даний час, в даній ситуації не рухати другий розділ Конституції України. Настільки серйозні там речі доторкнуті, і настільки немає суспільного запиту на те, щоб там зміни робити. Дасть Бог, що державна влада до того дослухається і не буде педалювати цих змін до другої частини", - сказав о. Олекса Петрів.

За словами Романа Семенухи - народного депутата України (фракція "Самопоміч") - зміни до Конституції навіть ще не спрямовані до Конституційного суду. Тому і сьогоднішній круглий стіл за участі громадськості та представників церкви, й інші заходи є дуже важливими.

"У нас є величезний шанс вплинути, щоб не допустити розмивання базових речей - це стосується традиційного шлюбу, сімейних цінностей, які ми беззаперечно поділяємо. Втручання в розділ "Права людини" є невиправданим на виклики сьогоднення. Конституція  покликана врегульовувати три важливих блоки питань, зокрема "Права людини", де навіть одна кома, неправильне слово можуть вплинути на той баланс, який наразі закладений у Конституції", - зазначив він, нагадавши, що стаття 157 Конституції прямо забороняє будь-які зміни до неї, якщо в країні оголошений воєнний або надзвичайний стан.

"Якщо країна зазнає зовнішньої агресії, вона в цей момент є найбільш вразливою до якихось зовнішніх впливів. Захист Конституції - це частина захисту суверенітету держави, і ті чи інші зміни мають буди виваженими", - наголосив народний депутат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-