Паролін: Події на сході зробили українців народом-мучеником

Паролін: Події на сході зробили українців народом-мучеником

Уточнено
Укрінформ
(Уточнюються 8-9-й абзаци)

Державний секретар Ватикану кардинал П'єтро Паролін наголосив, що українці - це народ-мученик, який заслуговує на пошану.

Про це він сказав 20 червня на Всеукраїнській раді церков та релігійних організацій, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Драматичні події, які сколихнули вашу історію, зробили вас народом-мучеником, якому належить пошана не лише Католицької церкви, але і всіх людей, що вірять у цінності свободи, справедливості, братерства», - зазначив кардинал у своєму зверненні. 

Водночас він наголосив, що страждання українського народу тривають у бомбардуваннях, у знищеннях поселень та інфраструктури і передусім у поверненні ненависті та недовіри, в дестабілізації суспільства.

"У цей момент непересічних труднощів, підсилених тягарем інституціональної, фінансової та моральної кризи, що викликає поширення страждань, ми, релігійні спільноти, покликані до безпрецедентної відповідальності", - заявив Паролін.

За його словами, українська молодь особливо прагне до чесності, послідовності та самоповаги, тому представники всіх конфесій та релігій зобов'язані підтримати таке прагнення. 

«Якщо ми зможемо це їм дати - вони спасуться і спасуть Україну. Якщо ж ми не будемо тими свідками, то будемо разом нести відповідальність за руйнування їхніх ідеалів, а це породжує інертність, депресію, розчарування та пошук примітивних компенсацій, що отруюють людську особу. І за це нас спитають!» - сказав Паролін. 

Він закликав християн більше не гаяти часу, а просити вибачення за всі завдані кривди та разом служити в ім'я людини. 

«Дорогі брати-християни, ми більше не маємо часу. Тож просімо прощення за всі завдані чи отримані образи», - сказав він. 

За словами Пароліна, Католицька церква, західного і східного обряду, хоче стати "інструментом, що сприятиме примиренню".  

"Передаю вам братні обійми Папи Франциска, який доручив мені обійнятися братніми обіймами з кожним із вас та зі спільнотами, які ви представляєте", - сказав Паролін. 

У свою чергу, предстоятель Української греко-католицької церкви єпископ Святослав зазначив, що подібної Ради, яка б представляла не тільки християнські конфесії, але і єднала різні релігії, немає в інших країнах. Єпископ Святослав подякував за акцію, яку проводить Папа Римський Франциск. 

«Прошу передати Папі Франциску запрошення приїхати до України. Думаю, що його запрошує до України не лише католицька церква, а вся Українська рада церков», - наголосив Святослав. 

Архієпископ Євстратій, секретар священного синоду Української православної церкви Київського патріархату, наголосив, що саме існування Ради церков та релігійних організацій в Україні дозволяє говорити про те, що спільну мову завжди можна знайти. 

«Українське суспільство теж різне, але воно може мати єдине спільне між собою», - каже Євстратій. 

Всеукраїнська рада церков і релігій висловила сподівання, що Папа Франциск обов'язково відвідає Україну, а представники різних конфесій поїдуть до Ватикану, щоб продовжити діалог. 

Уже сьогодні місія кардинала Пароліна завершується і він повертається до Італії. 

Як повідомляв Укрінформ, П'єтро Паролін своїм візитом до України розпочав гуманітарну акцію «Папа для України», яка відбувається за ініціативи Папи Франциска. Ця місія має на меті допомогти постраждалим у війні в Україні, незалежно від віросповідання та національності. Пожертвування, які збираються в католицьких храмах по всьому світу, розподілятимуться між українцями спеціальним технічним комітетом. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-