Українських школярів навчать вести дебати за німецькими методиками

Українських школярів навчать вести дебати за німецькими методиками

Укрінформ
В Україні стартує проект "Молодь дебатує" (Jugend debattiert), метою якого є навчити сьогоднішніх школярів - завтрашніх управлінців грамотно вести дискусію і приймати зрілі рішення.

Про це кореспондентові Укрінформу у ФРН розповіла координатор проекту Олена Малахова, яка разом із групою з 8 викладачок загальноосвітніх шкіл з чотирьох областей України перебуває в Німеччині, де проходять тренінги.

"Дослідження і особистий досвід показують, що молодь не дуже активно цікавиться процесами, які відбуваються в країні, що, звичайно ж погано, адже через кілька років ці люди завершать навчання в школах, закінчать університети і потраплять на рівень ухвалення рішень, і від їхньої усвідомленості, від їхньої компетенції залежатиме те, яким курсом піде країна", - говорить Малахова.

За її словами, спільний проект, який реалізується у партнерстві з німецьким товариством підтримки міжнародної співпраці SONNENBERG-KREIS та українською громадською організацією EdCamp Україна, має на меті «максимально залучити школярів, допомогти їм навчитися не лише правильно розмовляти, але також поважати думку співрозмовника; не лише слухати, але і чути; притягнути увагу до соціально-політичних проблем".

Пілот проектний. Зараз на тиждень до Німеччини приїхала перша група - 8 вчителів із  південно-східних областей - Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської. Вчителі, відібрані на конкурсній основі, працюють як в обласних центрах - Миколаїв, Запоріжжя, так і в невеликих містах, таких як Мелітополь або районний центр у Харківській області Лозова. Школи дуже різні за своїм наповненням, змістом, місцем розташування, одна з них російськомовна.

Що стосується самого конкурсу для школярів 9-11 класів, то організувати турніри планується з жовтня, провести фінал - на початку грудня 2016 року. Спочатку пройдуть дебати в школах(у командах по 20 осіб), які потім делегують по 4 особи на рівень області - 2 школи між собою. А далі вже міжобласний рівень, змішані команди.

Теми дебатів поки не визначено. Організатори хочуть спочатку провести опитування серед дітей, оскільки, щоб притягнути до обговорення, треба розмовляти про щось для них цікаве. Наприклад, потрібна чи ні шкільна форма, забороняти чи ні мобільні телефони в класі... Всього ж буде "зіграно" 5 тем. Фінальна буде глибша, складніша, до неї необхідно буде готуватися серйозно.

Потрібно додати, що ідея виникла за методичної підтримки Jugend debattiert, яка вже є в Україні на базі тих шкіл, в яких вивчається німецька мова. Ці учні можуть брати участь у міжнародному конкурсі.

У Німеччині вчителі активно займаються тренінгами, відвідали кілька німецьких шкіл, а також побували у бундестазі на запрошення фракції Зелених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-