Луценко наказав знімати обшуки на відео

Луценко наказав знімати обшуки на відео

Укрінформ
Генеральний прокурор України Юрій Луценко видав наказ про обов'язкову відеофіксацію процедур обшуків з участю слідчих прокуратури, хоч чинне законодавство цього не передбачає.

Про це Луценко заявив в Одесі, коментуючи ситуацію, що мала місце 23 травня під час досудового розслідування кримінальних діянь громадян В'єтнаму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Подія, що пов'язана з обшуком співробітниками ДФС з участю ГПУ помешкань деяких іноземців, причетних до фукціонування в Одесі центру з фальшування валюти, стала для мене підставою видати наказ про обов'язкову відеофіксацію фактів обшуків та виїмок документів з участю слідчих прокуратури. Закон цього не передбачає, але я поставив таку вимогу і нагадав сьогодні про це прокурорам", - зазначив Луценко.

Генпрокурор зауважив, що "патрульна поліція здійснює відеофіксацію, так само має бути при здійсненні обшуків прокурорськими працівниками".

Водночас Луценко нагадав журналістам, що "підозрюваний громадянин, причетний до створення в Одесі центру з фальшування валюти, визнав свою вину і дає покази. Є підстави вважати, що його діянням буде дана відповідна правова оцінка в суді".

"Що стосується грошей, які нібито були вилучені у громадян В'єтнаму, то маємо почекати завершення службового розслідування, яке проводиться ГПУ", - підсумував глава ГПУ.

Як повідомляло агентство, 23 травня близько півсотні в'єтнамців пікетували Одеську облдержадміністрацію, скаржачись на дії спецпризначенців Державної фіскальної служби та представників ГПУ, що влаштували обшуки в їх помешканнях.

У свою чергу, Генпрокуратура зробила офіційну заяву про те, що працівники ГПУ спільно з податківцями провели "спецоперацію щодо організованого злочинного угруповання вихідців із Південно-Східної Азії, яка діяла на території Одеси".

При обшуках правоохоронці вилучили з незаконного обігу національну та іноземну валюту, заготовки підроблених банкнот номіналом по 100 доларів та євро, устаткування для рахування грошей, детектори банкнот, два автомати Калашникова, пістолет та набої до нього, одиницю гладкоствольної напівавтоматичної зброї, близько півкілограма сильнодіючих наркотичних засобів. За попередніми оцінками правоохоронців, цей наркотик є героїном. Знайдено також велику кількість чорнової бухгалтерії про обіг багатомільйонних сум валюти, торгівлю тютюновими та алкогольними виробами, підроблені техпаспорти на автомобілі тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-