Афанасьєв розповів про катування струмом у полоні

Афанасьєв розповів про катування струмом у полоні

Укрінформ
Звільнені 14 червня українські політв'язні Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко розповіли про те, як ФСБ ламає людей у полоні. Афанасьєва ламали фізично, а Солошенка - морально.

Про це йдеться в їхньому інтерв'ю "Українській правді".

"Вони вдягли боксерські рукавиці й били ними по голові – аби не було синців. Це був перший день. Мене відвезли на ніч в це місце тимчасового утримання. Усі 10 днів, поки був у цьому місці, – не давали спати, їсти, не було навіть туалетного паперу, нічого не було. Якесь підвальне приміщення, було дуже холодно. Протягом перших 5 днів застосовували... Просто пакет вдягали на голову, душили... Це треба казати. Люди повинні знати, що коїться. Бо я не один такий", - розповів Геннадій Афанасьєв про катування у місці тимчасового утримання ФСБ в Криму.  

Після того, як він "ні на кого не давав свідчення, лише сам визнав свою провину", за його словами, російські слідчі зацікавилися Олександром Кольченком і Олегом Сенцовим - і почалися вже серйозні катування, для того, щоб одержати потрібні підписи.

"Вдягали протигаз на голову зі шлангом, відкручували нижній клапан і бризкали туди балончиком – починалося блювотиння, ти починав захлинатися в цьому, бо ти в масці. Коли захлинаєшся, маску знімають, дають понюхати нашатир – і все повторюють. Продовжилося тим, що під'єднували електричні дроти до статевих органів – і били струмом. Якщо удушення ще можна було витримати, це вже був інший біль. ТАК змушували ставити підписи на документах. Просто ставити підписи, і все", - сказав активіст.

За його словами, він розумів, що там, бачив, що написано, але сам власноруч не писав, все було вже заготовлено, весь текст.

"Майже під кінець, коли вони вимагали укласти з ними угоду, мене роздягли, поклали на підлогу, якісь люди тримали – і паяльником коло тіла водили й розповідали, що буде, коли цей паяльник потрапить під мене. Найголовніше – у мене є мама – і вони погрожували добратися до неї. Це подіяло... Я себе засуджую, караю зараз за те, що не був міцніший. Я відмовився від своїх слів, але... Я підписав ті документи, і мене перевезли вже до Москви", - продовжив Афанасьєв.

Там з тими ж погрозами його змусили виступити на телебаченні, сказати, що їм потрібно: "Я пам'ятав, що зі мною робили останні дні – і не вірив, що хтось мене може захистити, аби це не повторилося. Тому я просто повторив те, що вони вимагали сказати".

Афанасьєв також додав, що весь перший рік-півтора в душі у нього точилась "страшна боротьба через свідчення проти невинних хлопців", і на суді він сказав, що Кольченко і Сенцов не винуваті.

"Я тримався до їхнього (російського - ред.) суду, бо вважав, що якщо я себе викрию, вони зроблять так, щоб мене зовсім до суду не повезли. Я хотів, щоб це була несподіванка на суді. Я дочекався. Я вже вирішив, що все, це кінець. Написав листи з вибаченнями за всі мої гріхи до всіх моїх друзів, до матері, – і пішов до суду".

А після того "росіяни виконали свої обіцянки – повезли мене до сучасного ГУЛАГу в Республіці Комі, до єдиної в Росії такої виправної колонії. Там я був навіть не в колонії, а в суворому бараці".

74-річний Юрій Солошенко теж розповів про катування. Але не фізичні - його не били, а намагалися зламати морально, що мало не закінчилося для нього інфарктом.  

"В Росії розраховувати на якийсь гуманізм зовсім не доводиться. У цього монстра, Росії, одна влада – це самодержець всєя Русі і опричники ФСБ у нього", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-