Папська дипломатія стане голосом України в Європі - глава УГКЦ

Папська дипломатія стане голосом України в Європі - глава УГКЦ

Укрінформ
Візит в Україну державного секретаря Ватикану кардинала П'єтро Пароліна означає, що весь інструментарій папської дипломатії використовується для підтримки нашої держави у боротьбі за її незалежність.

Про це на прес-конференції у п'ятницю заявив Верховний архієпископ Києво-Галицький, Предстоятель Української Греко-Католицької церкви Святослав Шевчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми дуже вдячні, що до України особисто завітав державний секретар Ватикану, який очолює папську дипломатію. Для нас сьогодні важливо, щоб весь інструментарій папської дипломатії у цілому світі чітко і ясно став на бік України в її боротьбі за свою незалежність. Цей візит державного секретаря Ватикану не тільки дає старт гуманітарній акції Ватикану "Папа для України". Я переконаний, що ця акція має інші надзвичайно важливі виміри, які можуть поміняти те, що ми сьогодні називаємо найбільшою гуманітарною кризою в Європі після закінчення Другої світової війни", - сказав Шевчук.

Предстоятель УГКЦ наголосив, що вчора під час візиту до Запоріжжя кардинал П'єтро Паролін озвучив кілька дуже чітких меседжів. По-перше, він чітко і ясно висловив позицію Ватикану щодо святості і недоторканності українських кордонів. За словами Шевчука, це означає, що Апостольська столиця підтримує суверенітет Української держави і всі ті території, над якими українська влада сьогодні реально не має контролю і звідки люди змушені втікати від війни, мають бути повернені під контроль України.

"І святість її кордонів, які має забезпечувати міжнародне право, і про це чітко вчора було сказано, має бути пошанована усіма. Отож, на мою думку, дипломатичною мовою це означає, що на нас напали, агресор на нашій території, і агресор має залишити святу українську землю. Це дуже потужний меседж", - підкреслив Шевчук.

Другим меседжем державного секретаря Ватикану, зазначив Предстоятель УГКЦ, є те, що Європа має відчути свою відповідальність за Україну, яка є інтегральною частиною Європейського континенту.

За словами Шевчука, кардинал Паролін зауважив, що війна в Україні може бути названа забутою європейцями війною, тому що у світі сьогодні дуже багато конфліктів.

"І саме присутність між нами голови ватиканської дипломатії, який говорить про цю війну і про страждання, є голосом, який будить сумління європейців, і каже їм, що ви не маєте права забувати про страждання українців і полишити їх сам на сам із агресором", - акцентував Шевчук.

На переконання Предстоятеля УГКЦ, сам факт візиту кардинала Пароліна в Україну є третім надзвичайно важливим меседжем, оскільки означає чіткий заклик зупинити війну, бо церква не зможе допомогти всім постраждалим, якщо війна триватиме.

"Учора теж було сказано, що справжнім інструментом для припинення війни має бути мова дипломатії, перемовин дотримання тих чи інших угод, які перш за все повинні шанувати святість людського життя", - підсумував Шевчук.

Як повідомляв Укрінформ, з 15 до 20 червня в Україні перебуватиме з візитом кардинал П'єтро Паролін - державний секретар Ватикану. Його посада за дипломатичним і державним статусом відповідає рівню прем'єр-міністра.

Візит Його Еміненції монсеньйора Пароліна має державне значення, у його програмі передбачені зустрічі з Президентом України Петром Порошенко 17 червня, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним та Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-