В Україні 18 тисяч хворих дітей помирають без необхідного знеболення - міжнародний фонд

В Україні 18 тисяч хворих дітей помирають без необхідного знеболення - міжнародний фонд

Укрінформ
В Україні бракує необхідних знеболюючих засобів для паліативних хворих. А найгостріша проблема - з дітьми. Через відсутність дитячої форми морфіну 18 тисяч хронічно хворих дітей в Україні помирають без знеболення.

На цьому наголосила під час прес-конференції в Укрінформі Ксенія Шаповал-Дейнега, менеджер програмної ініціативи "Громадське здоров'я" Міжнародного фонду "Відродження", повідомляє кореспондент агентства. 

"Необхідних лікарських засобів для знеболення важкохворих пацієнтів в Україні недостатньо. Ми оцінюємо задоволеність від загальної потреби на близько 15%. До того ж у нас відсутні дитячі форми знеболення, в Україні немає дитячої форми морфіну. Тобто діти, які помирають в Україні від хронічних захворювань і мають больові синдроми, не знеболюються загалом. І це величезна проблема, з якою ми зараз зіштовхнулися. Якщо для дорослих пацієнтів у нас є два виробники табутованої форми, є ампульована форма і можна добитися призначення лікарями цих засобів, то що робити з дітьми, на сьогодні незрозуміло", - підкреслила Шаповал-Дейнега.

Вона також зазначила, що загальною проблемою є те, що через недостатню поінформованість про зміни в українському законодавстві лікарі бояться призначати сильні знеболюючі засоби. Тим часом в Україні достатньо законодавчих і нормативних актів, які регулюють виписування та відпуск контрольованих лікарських засобів. 

"Ми говоримо про групу опіоїдних анальгетиків, які використовуються для знеболення важкохворих пацієнтів. Золотим стандартом ВООЗ для нас є морфін, який в Україні зареєстрований, є і виробляється. В 2013 році була прийнята постанова Кабінету міністрів ?333 від 13 травня, яка змінила систему використання і призначення цих лікарських засобів. На її виконання у вересні 2015 року МОЗ затвердив відповідний наказ ?494, ui чітко визначає повноваження лікарів, які мають право призначати ці лікарські засоби. Тобто будь-який сімейний лікар, який спостерігає хронічний больовий синдром, має право виписати рецептурний бланк чи призначення для використання цих ліків. Недоведення цих змін в законодавстві до практикуючих лікарів призводить до того, що лікарі бояться це робити", - сказала Шаповал-Дейнега.

Вона також додала, що багато років лікарі були залякані різними перевіряючими органами, які контролюють призначення, кількість ампул тощо, тож кожен лікар намагається себе убезпечити і уникнути призначення або його відтермінувати. Це призводить до того, що пацієнт надзвичайно страждає.

"Тобто наша система охорони здоров'я виглядає таким чином, що вона існує сама для себе, не існує для людей. У нас гуманного підходу на сьогодні немає, права та інтереси пацієнта - це останнє, про що ми думаємо щодо використання цих лікарських засобів", - сказала представник МФ "Відродження".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-