Для запуску судової реформи потрібна ще низка законів - експерти

Для запуску судової реформи потрібна ще низка законів - експерти

Укрінформ
Для ефективного запуску дієвої судової реформи Верховна Рада повинна протягом наступних трьох місяців ухвалити зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» та ще низку інших нормативно-правових актів.

Про це йдеться у зверненні Громадської платформи «Реанімаційний пакет реформ».

«Експертам групи Судова реформа Реанімаційного Пакету Реформ доводиться констатувати недосконалість нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів», так само як і відсутність решти законів, необхідних для проведення повноцінної судової реформи. Відповідно, питання належного законодавчого забезпечення судової реформи залишається невирішеним», - зазначається в зверненні.

У зв'язку з цим РПР закликає народних депутатів протягом трьох місяців до набрання чинності змін до Конституції щодо правосуддя прийняти зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів», які забезпечать ефективне оновлення суддівського корпусу, прозорий та неупереджений добір суддів до нових судів з вирішальним голосом громадськості щодо доброчесності суддів.

Експерти також радять парламентаріям прийняти спеціальний закон про Вищий антикорупційний суд, який дозволить без зволікань запустити цей суд і забезпечить незалежність суддів цього суду, та внести зміни до закону «Про Вищу раду юстиції», без яких, на думку фахівців, після набрання чинності новим законом «Про судоустрій і статус суддів» неможливо буде притягнути до дисциплінарної відповідальності, у т.ч. звільнити з посади, жодного суддю.

Крім того, в РПР закликають Раду ухвалити інші імплементаційні закони, спрямовані на перезапуск реформи прокуратури; надання можливості адвокатам вибирати адвокатські асоціації на власний розсуд; обмеження кола справ, де представником може бути лише адвокат; врегулювання питання правничої освіти і доступу до правничої професії відповідно до європейських стандартів; визначення процедури конкурсного добору Генерального прокурора і суддів Конституційного Суду, зміни процедури розгляду конституційної скарги; запровадження ефективної моделі суду присяжних у кримінальних та комерційних справах тощо.

«Звертаємо увагу, що від виконання цих кроків прямо залежить результат довгоочікуваної судової реформи, стан верховенства права і дотримання прав людини в Україні, а також збереження досягнень інших реформ. Натомість їх невиконання з великою ймовірністю може призвести до консервування негативних практик в судовій системі і подальшого узалежнення судової влади», - підкреслили експерти.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції в частині правосуддя та закон «Про судоустрій і статус суддів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-