В уряді обіцяють найближчими тижнями погасити борги переселенцям

В уряді обіцяють найближчими тижнями погасити борги переселенцям

Укрінформ
Проблема з довідками, що стала причиною затримки виплати вимушеним переселенцям пенсій та держдопомоги, буде розв'язана вже найближчим часом.

На цьому наголосив міністр соціальної політики Андрій Рева  в інтерв'ю "Урядовому кур'єру" 

"Розумію й поділяю невдоволення людей. Адже в законі чітко написано, що довідка, яку надають переселенцеві, має бути безстроковою. А ось у постанові Кабміну зазначено, що вона недійсна без штампа. І чим у такому разі мають керуватися чиновники на місцях? Правильно, законом! А чим насправді керуються? Чому вони так роблять? Ми обов’язково це з’ясуємо, помилки виправимо і поставимо крапку в цьому питанні найближчими тижнями", - підкреслив Рева.

За його словами, у законі було прописано ще в грудні 2015 року, що протягом трьох місяців уряд мав узгодити свої нормативні документи із цим законом, але попередній уряд зробити цього не встиг, тож це має зробити новий Кабмін.

"І ми це обов’язково зробимо найближчим часом. Здолаємо всі бюрократичні перешкоди і змусимо чиновників керуватися саме законом. Але розмежуємо: реєстрація місця проживання вимушено переселених осіб (ВПО) - це один напрям, а контроль за виплатами - другий. І здійснювати контроль за тим, щоб гроші вчасно надходили до людей, мають ті, хто ці кошти виплачує, а саме фахівці управлінь соціального захисту населення. Приходять вони до переселенця, бачать, що він насправді там, де зареєструвався, складають про це акт, який додають до особової справи цієї людини. Якщо ж людину не застали на місці, залишають повідомлення із проханням завітати до них. Якщо переселенець його ігнорує, роблять подання на комісію, і вже вона може прийняти рішення про призупинення йому виплат. То до чого тут довідка?" - зазначив міністр.

Рева також нагадав, що в законі є таке: якщо людина понад 60 днів відсутня на підконтрольній українській владі території або виїхала за кордон, то чинність довідки ВПО скасовується. І цього фахівці управлінь соцзахисту відстежити не можуть і не повинні, бо це робота Державної прикордонної служби, Служби безпеки України. Якщо вони з’ясують, що людини немає за місцем реєстрації, то повідомлять про це управління соцзахисту. І на основі цього довідку можуть скасувати.  

"Як бачимо, є два канали, які мають бути окремими. Нині ж вони з’єднані, виплати з довідками, і від того виходить плутанина. Та ми це обов’язково виправимо, розмежуємо ці канали. Кожен робитиме свою справу, а переселенці вчасно отримуватимуть належні їм виплати", - пообіцяв він.

А ще, за його словами, нинішній уряд створить реєстр вимушених переселенців, кількість яких - 1,7 мільйона. На це потрібно лише трохи часу та відповідна постанова Кабміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-