8 червня: найголовніше вночі

8 червня: найголовніше вночі

Укрінформ
США бачать дієвість запроваджених санкцій проти Росії

23:10 США готові посилити санкції проти Росії - Нуланд

Економічні санкції проти Росії, введені через її агресію в Україні, мають свій ефект, і Сполучені Штати готові посилювати їх надалі з метою припинення насильства в Україні.

Про це заявила помічник державного секретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд.

«Санкції у поєднанні з низькими цінами на нафту й затяжною вразливістю державного ладу Росії спричинили суттєві витрати. І поки Москва не змінила свій підхід до України, наша готовність до посилення санкцій, очевидно, відіграє певну роль зі стримування подальших зусиль Росії щодо захоплення українських територій», - зауважила Нуланд.

Укрінформ: Заяви політичних лідерів країн Заходу про те, що санкції проти Росії мають діяти до повного виконання Москвою Мінських домовленостей, лунають регулярно, і в цьому сенсі заява пані Нуланд нічого принципово нового не містить. Однак варто звернути увагу на малопомітну, але суттєву відмінність у висловлюваннях європейців (насамперед, французів та німців) та американців. Європейці прагнуть повернутися до того, що було перед російською агресію, тобто – до повномасштабного економічного і політичного співробітництва з Росією (котре, до речі, мало б певне антиамериканське спрямування). Для них нинішній конфлікт з Росією – неприємний епізод, який після виконання Мінська можна геть забути. США ж наголошують на необхідності загального стримування Росії, яке має тривати і після того, як Росія залишить Донбас і Україну в спокої. США не збираються нічого забувати.

23:38 Обвинуваченого у «справі 2 травня»Мефьодова залишили за гратами

Співробітники поліції Одеси притягнули до відповідальності росіянина Євгенія Мефьодова за дрібне хуліганство в залі Апеляційного суду Одеської області.

Поліцейські затримали його за нецензурну лайку в публічному місці. Мефьодова піддано адміністративному арешту на 72 години і 8 червня правопорушника буде доставлено в Малиновський райсуд міста для обрання йому міри покарання.

Укрінформ: Активного учасника трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року громадянина Росії Мефьодова український суд вперто звільняє з-під арешту, а українська поліція та СБУ (при невиразній позиції прокуратури) так само вперто вишукує причіпки, щоб і далі тримати його під вартою. Маємо ганебний для всієї країни  конфлікт між тими, хто мав би бути однаково зацікавлений у безумовному торжестві закону, тим більше - у такій надважливій справі, як розслідування і покарання винуватців загибелі десятків людей. Випадок з цим Мефьодовим – це не просто приклад корумпованості окремого судді чи, навпаки, знущання над законом якось чиновника з поліції чи СБУ. Це - яскравий приклад небезпечної загальної «розхристаності» державного механізму в Україні.

04:06 Міносвіти виклало для громадського обговорення програми для 1 - 4 класів

На соціальній платформі EdEra (https://www.ed-era.com) Міністерство освіти та науки розмістило для громадського обговорення чинні програми для учнів початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання (1-4 класи).

Наприкінці липня оновлені програми мають бути розглянуті і затверджені Колегією Міносвіти, а до 1 вересня МОН планує змінити критерії оцінювання та орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів.

Укрінформ: Реформа освіти є найважливішою з усіх, що потребує Україна. Тому що йдеться про наше майбутнє на десятки і сотні років. Тим часом увага до реформування освіти в суспільстві незрівнянно менша, ніж до реформ в інших галузях – політичній та правоохоронній. Загалом, це логічно: що більше пече людям (скажімо, корупція чи свавілля судів) – до того більша увага. Однак і владі, і громадянському суспільству варто було б розуміти різницю між,скажемо так, тактичними і стратегічними цілями країни. І звернути, нарешті, належну увагу на стан і необхідність кардинального реформування української освіти.

03:56 31% українців – за продовження АТО

За результатами соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова в усіх регіонах України, крім Криму та окупованої частини Донбасу, 31% респондентів підтримують продовження АТО до повного відновлення контролю України над окупованими територіями, 22% виступають за надання окремим районам Донецької і Луганської областей особливого статусу та в складі України, 16% підтримують їх відокремлення від України. 31% опитаних не визначилися в даному питанні.

Укрінформ: Соціологія підтверджує, що українців, готових воювати за Донбас, менше, ніж тих, хто готовий ним поступитися, аби тільки не було війни. Власне, нічого дивного чи особливо «непатріотичного» в цих відсотках нема – нормальна людина не хоче війни. Ось тільки питання – воювати чи не воювати – вирішує не весь народ на голосуванні, а еліти країни (і не тільки нашої, а й сусіда-агресора), насамперед – політичної еліти. От якби можна було провести таке соціологічне дослідження серед тих, хто має сьогодні в Україні реальну владу – від Президента до, скажімо, глави райдержадміністрації. Вони готові воювати за Донбас? Не вони особисто(нічого міністру чи народному депутату робити в окопах), а як керівники країни. Та й ще б мати гарантію, що відповіді цих людей будуть щирими. Тільки, на жаль, неможливо провести таке дослідження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-