Пробачити бойовикам

Пробачити бойовикам "Л/ДНР" готовий лише кожен десятий

Опитування
Укрінформ
Більшість громадян України не мають негативного ставлення до своїх співвітчизників, які виїхали із зони АТО в інші регіони України або залишилися там. Проте не підтримують так звані "ДНР/ЛНР". 

Відповідні дані соціологічного дослідження були оприлюднені експертами Центру Разумкова,  повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Більшість жителів не демонструють негативного ставлення до громадян України, які виїхали із зони АТО в інші регіони України, або не мали такої можливості чи залишилися там з інших причин, але не підтримували «ДНР/ЛНР». В усіх регіонах спостерігається дещо гірше ставлення до громадян, які виїхали до Росії, але всюди більшість також не ставиться до них негативно», - зазначається в тексті інформаційно-аналітичних матеріалів за результатами дослідження.

Так, соціологи зауважили, що більшість українців схильні дотримуватися принципу «вони не винні» стосовно осіб, які виїхали із зони АТО в інші регіони України (70%), хотіли виїхати в інші регіони України, але не мали змоги (66%), не виїхали із зони АТО, але не підтримують так звані ДНР/ЛНР (60%) .

Дещо гіршим є ставлення до громадян, які виїхали із зони АТО в Росію. 46% опитаних вважають, що вони не винні, 23% - готові «зрозуміти і пробачити», проте 14% - «не забудуть і не пробачать».

Водночас спостерігається суттєве погіршення і ставлення до громадян, які підтримують так звані "ДНР/ЛНР", або брали участь в їх збройних формуваннях.

Зокрема, 40% і 37% відповідно громадян підтримують підхід «не забудемо, не пробачимо» щодо громадян, які не виїхали із зони АТО і підтримують  так звані "ДНР/ЛНР", а також тих, хто був примушений до участі у збройних формуваннях так званих «республіках» і воював проти України.

Готові зрозуміти і пробачити - 25% і 27% відповідно, і лише 13%  вважають їх не винними.

Більшість респондентів (відповідно 66% і 72%) не готові «забути і пробачити» тим, хто за власної ініціативою воював проти України у збройних формуваннях так званих "ДНР/ЛНР", таким учасникам терористичних формувань, які брали участь у бойових діях проти українських військових і мирного населення.

Готові «зрозуміти і пробачити» ці категорії - 10% і 7%, а 5% респондентів вважають, що вони не винні.

Водночас до громадян, які виїхали із зони АТО в Росію, оцінки опитаних по регіонах розділилися.

Їх вважають не винними більшість респондентів на півдні (54%), сході (58%) і Донбасі (57%), а на заході і в центрі такий підхід поділяють лише 36% і 40% відповідно.

Дослідження проведено соціологічною службою Разумкова 11-23 грудня 2015 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 10 071 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 1 відсоток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-