Кримські татари взялися руйнувати кремлівські міфи про себе

Кримські татари взялися руйнувати кремлівські міфи про себе

Укрінформ
Новий проект на Українському радіо "Ватан седаси" ("Голос Батьківщини") дасть змогу українцям краще зрозуміти, хто такі кримські татари, та розвіяти нав'язані кремлівською пропагандою міфи про цей народ.

Про це заявила в Укрінформі перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, підбиваючи підсумки інформаційної кампанії, що розпочалася рік тому у зв'язку з окупацією Криму Росією, та представляючи нові проекти.

"Метою нашої інформаційної кампанії було, по-перше, відновлення мовлення в Україні кримськотатарською мовою і постійна підтримка теми Криму в інформаційному просторі як у самій Україні, так і за її межами з метою нагадування про факт окупації Криму Росією. Крім того, ми ставимо завдання - розвінчати створені пропагандою міфи про кримських татар", - розповіла вона.

За її словами, деякі українці й досі мають стереотип, що "кримські татари - неосвічені, невиховані люди, які постійно для себе щось вимагають, вони тільки й роблять, що захоплюють землю і борються за якісь права". "Ми хочемо розвінчати ці міфи і розповісти, які сильні риси насправді має кримськотатарська спільнота і чим вона може поділитися з українцями", - зазначила Джапарова.

Одночасно, додала вона, проект "Ватан седаси", у рамках якого вже підготовлено 120 оповідей про кримських переселенців, допоможе людям тримати зв'язок із Кримом, пам'ятати рідну мову.

За словами ведучої радіопроекту Халісе Зінедін, героями її "історій без політики" можуть стати студенти, школярі, просто цікаві люди.

"Це звичайні історії людей, які шукають себе в новому житті і намагаються адаптуватися в нових умовах, і наш радіопроект стане платформою для спілкування з ними", - розповіла Зінедін.

За словами головного редактора Першого каналу Українського радіо Аліни Акуленко, на хвилях Українського радіо кримськотатарська мова звучатиме двічі на тиждень по 20 хвилин. Крім того, ще протягом 40 хвилин звучатимуть кримські історії українською і кримськотатарською мовами.

Ще один проект, "Візерунки світу", представила керівник організації "Громадське здоров'я" Есма Аджієва. У його рамках запланована робота чотирьох студій, у яких планується вивчення основ кримськотатарського ужиткового мистецтва і створення зразків вишивки, кераміки, національного костюма, карбування та інших видів народних ремесел.

"Окрім створення художніх зразків, участі в етнофестивалях, виставках, майстер-класах і реконструкціях обрядів, ми ставимо за мету психологічну адаптацію людей, їх творчу реалізацію, навчання і розвиток, а також створення комфортного і звичного для них середовища", - розповіла Аджієва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-