У Польщі оскаржать відмову в екстрадиції Романа Поланського у США

У Польщі оскаржать відмову в екстрадиції Романа Поланського у США

Укрінформ
Міністр юстиції - генпрокурор Польщі Збігнєв Зьобро оскаржить у Верховному суді рішення окружного суду у Кракові щодо відмови в екстрадиції до США відомого режисера Романа Поланського.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Польші.

"Я вирішив направити касацію на рішення у справі Романа Поланського, в якій краківський суд вирішив не видавати пана Поланського органам США у ситуації, коли його переслідують за злочин проти дитини, згвалтування дитини", - заявив Зьобро в коментарі Польському радіо.

За його словами, незважаючи на заслуги Поланського перед світовим кінематографом, не можна виправдовувати цей злочин. Зьобро припустив, що якби на місці відомого режисера був пересічний поляк, то його давно б уже депортували до США.

У поширеній у вівторок заяві Національної прокуратури РП зазначається, що краківський суд, ухвалюючи рішення про відмову від екстрадиції Поланського до США, "дуже серйозно порушив угоду про екстрадицію", підписану між Польщею і США.

Адвокат Поланського у Польщі Ян Ольшевський зазначив, що рішення Зьобра не є несподіванкою для захисту режисера, оскільки міністр раніше вже заявляв про готовність подати касацію. Водночас юрист зауважив, що рішення краківського суду з юридичного боку було правильним.

Як відомо, торік у жовтні окружний суд у Кракові ухвалив рішення про неприпустимість екстрадиції до США Поланського, який має подвійне громадянство - Польщі та Франції.

У Штатах режисера звинувачують у згвалтуванні в 1977 році неповнолітньої Саманти Гейлі. 1978 року він визнав свою провину в суді, після чого таємно поїхав зі США. За американськими законами, режисерові загрожувало тюремне ув'язнення за розбещення малолітніх терміном на 50 років.

У 2009 році Поланського затримали у Швейцарії, навіть розглядалася можливість його екстрадиції до США. Однак тоді швейцарські судові органи відмовили в екстрадиції кіномитця.

Фільми Поланського не раз отримували престижні міжнародні премії. Він є лауреатом "Оскара" за фільм "Піаніст" і ще чотири рази номінувався на цю нагороду. Однак отримати заслужену нагороду 2002 року режисер не міг, оскільки після в'їзду у США підлягав би арешту.

Він зняв такі культові фільми, як "Дитина Розмарі", "Китайський квартал", "Ніж у воді", "Смерть і діва", "Гіркий місяць", "Дев'ята брама" та інші.

У скарбничці нагород Поланського зібрані майже всі найважливіші премії у кінематографі: «Золота пальмова гілка» Каннського кінофестивалю, «Золотий ведмідь» Берлінського кінофестивалю, «Золотий лев» Венеційського кінофестивалю за досягнення протягом кар'єри, французький«Сезар», «Золотий глобус» і британська премія BAFTA за найкращу режисуру, а також премія Європейської кіноакадемії «Фелікс» за внесок у розвиток кіно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-