Куди піти вчитися? Рейтинг університетів України

Куди піти вчитися? Рейтинг університетів України

Укрінформ
В Україні є з чого вибрати для тих, хто збирається в 2016 році вступати у вищі навчальні заклади

На за горами вступна кампанія, але багато абітурієнтів все ще не визначилися з пріоритетними для себе варіантами вищих навчальних закладів. Про те, які університети визнані кращими в Україні за результатами 2015 року, а які потрапили ще й у світові «топи» - дослідження Укрінформу.

Найкращі університети України - з чого вибрати?

У нашому розпорядженні є декілька незалежних рейтингів, за якими можна з великою часткою впевненості порівнювати між собою українські вищі навчальні заклади.

Перший з них - «Топ-200 Україна», який щорічно готує кафедра ЮНЕСКО «Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика» при Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут", у співпраці з навчально-науковим комплексом "Інститут прикладного системного аналізу".

Оцінка проводитися за методикою "Shanghai Jiao Tong University TOP-500", яка також застосовується для оцінки 500 кращих університетів світу, і вже встигла зарекомендувати себе. Серед головних показників - якість навчання у ВНЗ, його міжнародне визнання, а також професорсько-викладацький склад.

У першу двадцятку рейтингу увійшли наступні вищі навчальні заклади України:

Як бачимо, «монополія» Києва закінчується вже після другого рядка. Всього у першій десятці ми можемо знайти п'ять київських університетів, по два вищих навчальних заклади, що розташовані у Харкові та Львові, а також 1 - дніпропетровський. Важливо відзначити, що за інтегральним показником розрив між першою/другою і третьою позиціями більший, ніж між третьою та двадцятою. Це можна пояснити як методологічними особливостями рейтингу, так і рівнем навчальних закладів.

Ще один показник - Scopus, який відстежує кількість і цитованість наукових публікацій університету і його співробітників. Кінцевий результат представлений індексом Гірша. Його можна вважати рейтингом «науковості» вищих навчальних закладів. Всього база Scopus охоплює понад 5,5 мільйонів конференційних праць, 20 тисяч наукових журналів і 370 книжкових серій.

Перша десятка університетів за рейтингу Scopus представлена наступними вищими школами:

Якщо подумати, навчити можуть там, де самі вміють. А отже, показник «науковості» - не менш важливий, ніж будь-які інші.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка знову опиняється лідером рейтингу, за ним слідують Харківський національний університет імені В. Н.Каразіна, Львівський національний університет імені Івана Франка, Одеський національний університет імені В. І. Мечникова і Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

У групі «кому за 30» знаходяться Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", Донецький національний медичний університет імені Максима Горького, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" і Національний університет "Львівська політехніка", які отримали від 38 до 30 балів за індексом Гірша, і зайняли, відповідно, місця з 6 по 10.

З огляду на те, що ми живемо в глобальному світі, то необхідно ще й порівняти українські вищі навчальні заклади з іноземними університетами. Зручним інструментом для цього є рейтинг QS World University, який публікується щорічно з 2002 року.

Розробники рейтингу враховують співвідношення кількості викладачів і студентів, відносну чисельність іноземних викладачів і студентів, репутацію в академічному середовищі, цитованість наукових публікацій представників університету, ставлення роботодавців до випускників.

У 2015 році відразу 6 українських університетів потрапили в цей рейтинг, серед яких:

На першому ж місці в світовому рейтингу опинився Massachusetts Institute of Technology (США). Друге місце отримав відомий Harvard University (США), а третє - University of Cambridge (Великобританія).

Далі в рейтингу розташувалися Stanford University (США), California Institute of Technology (США), University of Oxford (Великобританія), University College London (Великобританія) і Imperial College London (Великобританія).

Дев'ятим став ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology) (Швейцарий), а десяте місце зайняв University of Chicago (США).

Бачимо, що американська і британська системи освіти залишили лише одне місце в першій десятці рейтингу університетів для континентальної частини Європи. Українські вищі навчальні заклади і поготів залишилися далеко в п'ятій та восьмій сотнях. З іншого боку, навіть сам факт потрапляння в такі глобальні «шорт-листи» заслуговує поваги і є показником чималої роботи університетів у напрямку якісного розвитку.

В Україні є з чого вибрати для тих, хто збирається в 2016 році вступати до університетів. Причому, хороші навчальні заклади географічно знаходяться не тільки в «двох столицях» - Києві і Харкові, але розкидані всією територією нашої держави. Сьогодні у абітурієнтів немає необхідності їхати далеко від дому за якісною освітою - часто вищі навчальні заклади з хорошими рейтингами знаходяться в обласних центрах, та ще й такі, що можуть дати фору багатьом прославленим столичним ВНЗ. Але ж, ніхто не скасовує фактору престижу та особистих уподобань, який в кінцевому підсумку і повинен визначати місце навчання майбутнього першокурсника.

Максим Мордовцев, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-