TІ-Україна вимагає захисту для журналістів-розслідувачів

TІ-Україна вимагає захисту для журналістів-розслідувачів

Укрінформ
Представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International в Україні вимагає прозорого та оперативного розслідування фактів фізичного насилля над журналістами-розслідувачами.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби організації.

"Насилля та порушення прав журналістів неприпустимі. Журналісти-розслідувачі знаходяться на передовій антикорупційного фронту, адже дуже часто вони єдині, хто дозволяє виявити корупційний злочин та завадити йому. Покарання для порушників має бути невідворотним", - наголосив голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов.

У TI також висловили обурення через порушення прав журналістів і вимагають у всіх відповідальних осіб справедливого та показового розслідування цих злочинів, про результати якого має бути відзвітовано. "Наростаюча жорстокість щодо журналістів, які розслідують корупційні злочини, не може залишатися безкарною, адже саме відчуття безкарності провокує насилля", - зазначили в TI.

В організації нагадали, що 24 травня в Харкові стався напад на знімальну групу програми "Наші гроші" під час зйомок антикорупційного розслідування про постачання вугілля для енергогенерації. Навіть після пред'явлення журналістського посвідчення оператору завдали тілесних ушкоджень. Також днями невідомі в масках побили журналіста "Громадське ТБ Запоріжжя" Анатолія Остапенка. Крім цього, 17 травня в Рівненській області троє людей у камуфляжі побили знімальну групу одного з центральних каналів під час зйомок сюжету про місцевий спиртзавод. А 3 травня в Одесі обстріляли знімальну групу "Сьомого телеканалу" - троє працівників каналу дістали вогнепальні поранення, одного жорстоко побили.

"Відомо, що на знімальну групу антикорупційної програми "Наші гроші" рік тому вже стався напад, але винного так і не знайшли, хоч його було зафіксовано на відео. Справу переводили з одного відділення прокуратури в інше через "неефективні дії слідчих". Саме такий рівень халатності чи цілеспрямованого саботажу дозволяє корупціонерам почуватися безкарними, продовжувати протиправні дії та чинити насилля над незгодними", - вважають у TI.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-