Медійники вимагають зупинити цькування журналістів з боку

Медійники вимагають зупинити цькування журналістів з боку "Миротворця"

Заява
Укрінформ
Медійні організації вимагають від силовиків зупинити "цькування журналістів", розпочате сайтом "Миротворець".

Про це йдеться у зверненні організацій до глави МВС Арсена Авакова, генпрокурора Юрія Луценка та керівника СБУ Василя Грицака.

"Медійні громадські організації Інститут масової інформації, "Детектор медіа", Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України вимагають від української влади негайно вжити заходів, щоб зупинити цькування українських та іноземних журналістів, розгорнуте редакцією сайту "Миротворець" і деякими політиками", - зазначається у зверненні.

Медійні організації вимагають закрити відомості про персональні дані українських та закордонних журналістів, які працювали на території самопроголошених "республік".

"Повторна публікація таких даних і те, що ці дані не тільки досі фігурують у відкритому доступі, а й були повторно поширені в "оновленому списку", вказує на те, що українська влада толерує такий тиск на ЗМІ", –наголошується у зверненні.

Раніше на сайті "Миротворець", де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану "акредитацію" в "ДНР". Ця публікація викликала обурення низки правозахисників, частини журналістської спільноти, а також ОБСЄ.

Прокуратура Києва почала кримінальне провадження за статтею про перешкоджання журналістській діяльності через цю публікацію, що "призвела до негативних наслідків, зокрема надходження погроз журналістам у зв’язку з виконанням ними професійної діяльності".

13 травня сайт "Миротворець" оголосив про своє закриття, але 19 травня, заявив про відновлення своєї роботи. Сьогодні ж "Миротворець" оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали "акредитацію" в угрупованні "ДНР", що контролює частину Донецької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-